Surdegsbröd från Kronjäst

Jag har aldrig testat att baka surdegsbröd, har aldrig orkat ge mig i kast med att starta upp en surdeg och vänta i flera dagar på att den ska bli redo att använda. Men häromdagen kom sambon hem med surdeg, färdig att baka med! Klart jag ville testa, så igår bakades det!
 
Jag följde receptet som följde med surdegen och jag måste erkänna att brödet blev väldigt gott! Det tog tid att baka, mest för att det var så lång jästningstid på brödet. Närmare 3 timmar ägnades åt den delen av bakandet. Tack och lov kan man ju sysselsätta sig med annat under tiden! Både jag och sambon var ense om att brödet skulle passa bra till en gryta, så idag blev det faktiskt gryta till middag. Men den fick sambon stå för.
 
Du behöver
 
1 burk vetesurdeg
13 dl vetemjöl special
0,5 pkt jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
2,5 tsk flingsalt
1 msk rapsolja
 
Skaka surdegsburken innan du öppnar den. Blanda sedan surdeg, vatten och jäst. Tillsätt sedan olja och vetemjöl. Knåda degen smidig och tillsätt saltet på slutet av knådningen. Täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa minst två timmar (jag lät min jäsa 2,5 timmar).
 
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2-4 delar (4 om du vill göra baguetter). Forma degbitarna till limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Pudra mjöl över limporna och täck med plast. Låt dem jäsa ytterligare en timme.
 
Värm upp ugnen till 260 grader och samtidigt som du kör igång ugnen ska du sätta in en form med ca 0,5 liter vatten i. När det är dags att grädda bröden sänker du värmen till 220 grader. Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg. För mig tog det ca 17-18 minuter.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma och lärare ★

Låter gott :)

2014-08-10 @ 22:05:54
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Anna - mamma till två prinsessor och en prins

Det såg så gott ut och verkar ju supersmidigt! Detta måste testas här hemma. Såg att det fanns med råg också, undrar om den är lika god...

Hoppas du får en skön måndag!
Kram

2014-08-11 @ 08:31:16
URL: http://annasfotnoter.wordpress.com/
Postat av: Anna - mamma till två prinsessor och en prins

Det såg så gott ut och verkar ju supersmidigt! Detta måste testas här hemma. Såg att det fanns med råg också, undrar om den är lika god...

Hoppas du får en skön måndag!
Kram

2014-08-11 @ 08:31:22
URL: http://annasfotnoter.wordpress.com/
Postat av: Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

Gott, det där kanske jag kommer testa :)

2014-08-11 @ 10:20:23
URL: http://blogg.loppi.se/mamabeatrice
Postat av: Åsa

Ser gott ut. Är ingen matbrödsbakare. Som jag sagt tidigare :) synd Du inte bor nära mig.

2014-08-11 @ 12:21:08
URL: http://naltabblovers.blogspot.se
Postat av: Nathalié - mamma till charlie

älskar surdegsbröd =). men det tar ju tid, även fast man har färdig surdeg

2014-08-11 @ 12:36:03
URL: http://livetomyarp.com
Postat av: Mammsen

Ser gott ut

2014-08-12 @ 08:47:32
URL: http://mammsen.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Matbloggstoppen


Follow on Bloglovin

RSS 2.0