Lakritskola med chokladöverdrag toppad med flingsalt

Har sett att många gör lakritskola så här i juletid så jag blev lite nyfiken att testa själv. Satte mig och googlade runt och det verkar som att originalreceptet kommer från Johanna Westmans bok "Julgodis", så jag beslöt mig för att utgå från hennes recept med några smärre modifikationer. Resultatet blev inte alls dumt, men gör jag dessa igen kommer jag öka på mängden turkisk peppar för ännu mer lakritssmak.
 
Du behöver
(ca 60 st)
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
2 tsk smör
150 gr mörk choklad
fling-/havssalt
 
Klä en form, 20*20 cm alt en vanlig avlång sockerkaksform med bakplåtspapper.Krossa lakritsen till fint pulver med en mortel.
 
Ta en vid panna och häll i grädde, socker, sirap, kakao och den krossade lakritsen. Koka upp allt under upprörning. Låt sedan det hela koka rejält utan att du rör om tills det når en temperatur på ca 117-120 grader. Enklast tycker jag är att använda en kökstermometer, men du kan även göra kulprovet (googla på detta om du inte vet vad det är). Enligt originalreceptet ska det ta ca 15 minuter att komma till detta gradantal, men för mig tog det nog inte ens tio minuter innan det hade kokat klart. Tiden påverkas även av storleken på pannan. Tillsätt smöret när rätt temperatur har uppnåtts, rör om och häll sedan upp smeten i formen du valt och ställ den sedan kallt så smeten får stelna.
 
När smeten stelnat till kola kan du skära upp den i lämpligt stora bitar. Själv valde jag att använda en sax istället för kniv när jag gjorde detta. Chokladen smälter du i ett vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur innan du doppar kolorna däri. Risken är annars att kolorna hinner smälta lite och tappar sin form om de doppas i för varm choklad. Ställ sedan kolorna på bakplåtspapper eller på ett ugnsgaller, var beredd på att detta kan vara söligt. Själv använde jag mig av två gafflar vid doppandet istället för skedar för att minimera mängden av droppande choklad.
 
Strö på lite fling- alternativt havssalt innan chokladen stelnat. Jag valde att inte ha salt på alla kolor då jag vet att barn inte alltid uppskattar sånt.
 
Förvara dem i kylen och ta fram en stund innan de ska ätas.
 
 
Försökte få till nån slags julstämning i bilden,
vet inte riktigt om det lyckades...

Kommentarer
Postat av: ✫ Fru Eriksson

Åh,sååå gottit - Tack så ♡-ligt för Receptet & vackert foto!

/Kram

2014-12-09 @ 09:44:59
URL: http://frunsblogg.blogspot.se/
Postat av: Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

Du fick absolut med lite julstämning i den bilden :)
Själv är jag inte så förtjust i lakrits och choklad tillsammans ;)

2014-12-09 @ 10:00:58
URL: http://blogg.loppi.se/mamabeatrice/
Postat av: Life of Johanna

Jag förstår folk suckar när de ser en barnvagn, för rent för många med barnvagn förväntar sig ha förtur överallt bara för de har just en vagn.

2014-12-09 @ 11:03:03
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: Maria Grahn

Ser gott ut, måste nog testa det där. Tack för tipset!

2014-12-09 @ 13:07:35
Postat av: Lina

Jo men visst fick du till julstämning i bilen, helt klart :) Lakritskola är inget jag ska testa, då jag inte gillar lakrits, men en termometer att ha nästa gång jag kokar kola - det är ett måste... ;)

2014-12-09 @ 16:06:54
URL: http://helbraflinga.blogg.se
Postat av: Decdia

Kul med ett nytt recept! För nåt år sedan testade jag bounybollar, helt galet goda!

2014-12-09 @ 17:18:09
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Marie

Men mums så gottit =D

2014-12-09 @ 21:18:21
URL: http://myflowergirl.blogg.se
Postat av: Timeoftiger

De ser fina ut iaf!

2014-12-09 @ 22:20:37
URL: http://timeoftiger.blogg.se/
Postat av: anna

Åh vad gott :) Jag gjorde efter fröken melass recept http://www.frokenmela.se/?p=27369

2014-12-12 @ 21:24:46
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Matbloggstoppen


Follow on Bloglovin

RSS 2.0