Har sett att många gör lakritskola så här i juletid så jag blev lite nyfiken att testa själv. Satte mig och googlade runt och det verkar som att originalreceptet kommer från
Johanna Westmans bok "Julgodis", så jag beslöt mig för att utgå från hennes recept med några smärre modifikationer. Resultatet blev inte alls dumt, men gör jag dessa igen kommer jag öka på mängden turkisk peppar för ännu mer lakritssmak.
Du behöver
(ca 60 st)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
2 tsk smör
150 gr mörk choklad
fling-/havssalt
Klä en form, 20*20 cm alt en vanlig avlång sockerkaksform med bakplåtspapper.Krossa lakritsen till fint pulver med en mortel.
Ta en vid panna och häll i grädde, socker, sirap, kakao och den krossade lakritsen. Koka upp allt under upprörning. Låt sedan det hela koka rejält utan att du rör om tills det når en temperatur på ca 117-120 grader. Enklast tycker jag är att använda en kökstermometer, men du kan även göra kulprovet (googla på detta om du inte vet vad det är). Enligt originalreceptet ska det ta ca 15 minuter att komma till detta gradantal, men för mig tog det nog inte ens tio minuter innan det hade kokat klart. Tiden påverkas även av storleken på pannan. Tillsätt smöret när rätt temperatur har uppnåtts, rör om och häll sedan upp smeten i formen du valt och ställ den sedan kallt så smeten får stelna.
När smeten stelnat till kola kan du skära upp den i lämpligt stora bitar. Själv valde jag att använda en sax istället för kniv när jag gjorde detta. Chokladen smälter du i ett vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur innan du doppar kolorna däri. Risken är annars att kolorna hinner smälta lite och tappar sin form om de doppas i för varm choklad. Ställ sedan kolorna på bakplåtspapper eller på ett ugnsgaller, var beredd på att detta kan vara söligt. Själv använde jag mig av två gafflar vid doppandet istället för skedar för att minimera mängden av droppande choklad.
Strö på lite fling- alternativt havssalt innan chokladen stelnat. Jag valde att inte ha salt på alla kolor då jag vet att barn inte alltid uppskattar sånt.
Förvara dem i kylen och ta fram en stund innan de ska ätas.
Försökte få till nån slags julstämning i bilden,
vet inte riktigt om det lyckades...