Kanelbullar
Det kan vara mysig med fika ute i sommarvärmen och vad passar bättre än kanelbullar?! Brukar använda mig av ett recept jag hittat på ICA.se och jag har aldrig misslyckats med det.
Ingredienser:
- 1/2 paket jäst (à 50 g)
- 50 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 1/2 dl socker
- 1 krm salt
- 8 dl vetemjöl
Fyllning:
- 50 g smör eller margarin
- 2 tsk malen kanel
- 1/2 dl socker
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Om man vill kan man pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk.
Bullar på jäsning
Kommentarer
Postat av: Znogge
Tack för påminnelsen! Det var verkligen länge sedan jag bakade kanelbullar. Nu måste det bara bli av :-)
Postat av: Åsa
Jag är ingen bull-mamma direkt :)
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma och lärare ★
Åh så gott :)
Postat av: Beatrice, mamma till Robin och Jennifer
Det är ju så gott med kanelbullar :)
Postat av: MariaGrahn
Såå gott, måste baka bullar nån dag .
Postat av: Anonym
Gott
Trackback