..Stjärnnutella, Braided Star Bread.. Sist jag gjorde ett sådant här
stjärnbröd tyckte jag att degen blev så hård och osmidig, så den här gången minskade jag mängden vetemjöl. Degen blev riktigt behändig att arbeta med och jag uppskattar en bra deg! Låt dig inte avskräckas av all text här nedanför! Den här är inte svårare att göra än tex kanelbullar.
Du behöver
ca 7,5 dl vetemjöl (450 gram)
2 dl mjölk
2 äggulor (spar äggvitorna till pensling)
25 gram jäst
25 gram rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
en nypa salt
en halv burk Nutella
Häll mjölken i en kastrull och värm den fingervarm. Smula ner jästen i en bunke, häll över den ljumma mjölken och rör om till jästen är upplöst. Häll mjöl, salt och socker i en annan skål. Rör om och tillsätt även smör och äggulor i bunke nr 2. Häll sist i mjölken och knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa i ca 40-50 minuter under bakduk.
Knåda degen lite och dela den sen i 4 lika stora delar. Ta en av dessa delar, kavla iut den tills den är ca 2-3 mm tjock och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg en tallrik eller något annat runt som är ca 24 cm i diameter på degen. Tryck till lite försiktigt så du får en rund markering på degen när du lyft bort tallriken. Bred ut Nutella innanför den markerade cirkeln på degen. Fortsätt sedan och kavla ut nästa del. Lägg den ovanpå den första Nutella-täckta delen och tryck till med tallriken. Bred på Nutella på även denna del. Upprepa så med nästa, men bred inte på någon Nutella på den fjärde delen som blir den översta.
TIPS! Tycker du att nutellan är svår att breda ut? Ställ den en stund i en skål med varmt vatten innan du använder den, då blir den lätt att jobba med.
Lägg tillbaka tallriken på degen och skär runt tallriken för att få bort överflödig deg.
Ta ett glas och placera i mitten av degen och tryck till lite löst så du får en rund markering i degen. Sedan delar du degen först i fjärdedelar utan att skära hela vägen in i mitten. Dela sen varje fjärdedel i två lika stora delar så att du har åtta delar. Dela delarna ytterligare en gång, så att du får sexton delar Ta sen en del i varsin hand och snurra dem åt motsatta håll två gånger. Fortsätt så tills du har snurrat alla delarna. Sen gör man som man vill med kanterna, man kan lämna dem som de är, snurra ihop dem eller "trycka ihop" hörnen på dem som jag valde att göra (se bild). Pensla sen brödet med äggvitan och grädda mitt i ugnen, 180 grader i ca 20 minuter.
Var det lite rörigt kanske att förstå vad jag menade med alla dessa degar och tallrikar hit och dit? Kika på den här
youtubefilmen så blir det nog lite tydligare.