Moussaka

Något vi är dåliga på att äta är moussaka. Synd, för det är ju verkligen gott! Man kan med fördel göra egen ostsås, men när jag vill att det ska gå fort kör jag med färdig bechamelsås som man kan köpa i välsorterade matvarubutiker. Moussaka är en rätt som det finns otaliga varianter på, här är den variant jag oftast kör när jag väl gör moussaka. Som med de flesta gratänger kan man med fördel göra den dagen innan den ska ätas.

Du behöver
(4 port)
 
500 gr nötfärs
1 gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackad eller pressad
1 burk krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
salt
peppar
oregano
 
potatis alt aubergine
 
bechamelsås
riven ost (jag tar gärna en smakrik ost)
 
Skala potatis och skär i skivor. Väljer du att använda aubergine istället för potatis skär du dem i skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem på tex hushållspapper och häll salt över. Låt skivorna ligga så medan du förbereder resten.
 
Bryn på lök och vitlök och tillsätt sedan köttfärsen, se till att färsen blir genomstekt. Tillsätt kryddor, tomatpuré samt krossade tomater och låt det hela koka ihop en stund.
 
Smörj en ugnssäker form och täck sedan botten med potatis. Fyll sedan på med hälften av köttfärssåsen, lägg ännu ett lager med potatis och sedan resten av köttfärssåsen. Avsluta med ett sista lager potatis. Häll över bechamelsåsen och sprid ut riven ost över det hela. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter.
 
 
Moussaka ser ganska tråkig ut om man inte har sallad på sidan om....
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: åsa i åsele

Jag vet att jag åt något liknande på dagis... då tyckte jag inte om det... nu skulle jag kunna tänka mig å testa.

2015-02-16 @ 18:27:55
URL: http://naltanorrland.blogspot.se
Postat av: Anna

Det är ju jätte gott, fast jag har aldrig gjort det här hemma. Inte i denna familjen iaf, gjorde det någon gång när Alize var liten men Joey har aldrig ätit det här hemma. Ska skriva ner ditt recept. Kram

2015-02-16 @ 18:59:11
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Maria Grahn

Det där låter ju jätte smarrigt, ska absolut göra detta.

2015-02-16 @ 20:41:38
Postat av: Småstadsfrun

Här hemma kör vi med devisen "allt blir gott med ostsås" för så är det verkligen.

2015-02-16 @ 21:14:27
URL: http://www.smastadsfrun.se/
Postat av: Kristin/Onlyfemale.se

Åh tack för tipset! Har tänkt ända sedansonen fick sin glutendiagnos at vi skulle prova moussaka men det har aldrig blivit av. Nu ska jag banne mig prova det till nästa vecka.

Kram Kristin

2015-02-17 @ 09:23:55
URL: http://onlyfemale.se
Postat av: Lina

Verkar vara som lasagne ungefär, fast med potatis/aubergin istället? Värt att testa :)

Svar: Ja, det är ganska snarlika rätter :) En del har lamm i sin moussaka, det kan ju göra smakskillnaden från lasagne ännu större :)
radhuslivet.blogg.se

2015-02-17 @ 13:06:30
URL: http://helbraflinga.blogg.se
Postat av: Petra

Hej.
Åh va längesen man åt de. Riktigt gott. Tack för receptet.

Jo, fy fan vad vi har p fortfarande kämpar! Helt slut psykiskt.
Jag sparar för fullt för privat utredning . Rätt dyrt.
Kramar fina du

2015-02-17 @ 17:01:51
URL: http://mittlivmittval.webblogg.se
Postat av: Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Jag måste ta och göra det här någon dag. Dock får det bli med kycklingfärs istället:)

2015-02-17 @ 18:54:25
URL: http://patriciac.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Matbloggstoppen


Follow on Bloglovin

RSS 2.0