Lussebullar med glöggmarinerade russin

Igår passade vi på att fixa lite inför julen här hemma och bland annat bakade jag och sonen lussebullar (även kallade lussekatter, lussekusar, saffranskusar osv...). Använde mig av samma recept som ifjol då jag tyckte att det blev ett så lyckat resultat! Russinen marinerade jag i glögg, men vill man inte använda sig av glögg (eller tex bourbon som jag gjorde ifjol) så går det lika bra med vatten! Var inte oroliga om ni upplever degen som kletig, det är helt i sin ordning.
 
Du behöver
(ca 40 st)
 
1 gr saffran
2 dl socker
2 msk vatten
50 gr jäst
5 dl rumsvarm mjölk
800 gr (ca 14 dl) vetemjöl
175 gr smör skuret i tärningar
0,5 tsk salt
russin
glögg (använde mig av hjortronglögg)
1 ägg
 
Ta 1 tsk av sockret och stöt tillsammans med saffranet i en mortel. Blanda sedan ner det i ett glas med vattnet, låt det stå i ca 30 minuter.
 
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk, smör och "saffransvattnet". Rör försiktigt med en träslev tills jästen har lösts upp, sedan kör du köksmaskinen (om du använder en sådan) på lägsta hastighet tills smöret slagits till mindre bitar av degkroken.
 
Tillsätt socker, mjöl och salt och bearbeta degen i 15 minuter med köksmaskin alternativt 20 minuter för hand. Sedan ska degen jäsa i ca 60 minuter. Väljer du att använda röd jäst så blir jäsningstiden lite kortare, men det spelar ingen roll vilken jäst man använder sig utav.
 
Lägg russinen i ett glas och häll över med glögg tills de täcks, låt dem ligga så i ca 30 minuter.
 
Knåda degen försiktigt på en mjölad arbetsbänk och forma dina lussebullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och glöm inte att trycka dit russinen. Sedan ska de jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla dem med ägg innan du gräddar dem mitt i ugnen, 225 grader i ca 8-10 minuter. Avsluta med att låta dem svalna under bakduk.
 
 
Originalreceptet hittar du här.

Kommentarer
Postat av: Åke

Det här receptet skrev jag just ut ;) Tack!

2015-11-22 @ 09:18:05
URL: http://www.nacka144.se
Postat av: Znogge

Mmm... Så gott :D

2015-11-22 @ 10:44:14
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Så himlans gott :D

2015-11-22 @ 11:27:19
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Cissi

Men så gott! Kanske ska ta och baka det i veckan

2015-11-22 @ 11:43:44
URL: http://nastanperfekt.blo.gg
Postat av: ✫Fru Eriksson

Sååå gottit ♡ ...
Känner riktigt den ljuvliga doften hihi

/Kram till dig!

2015-11-22 @ 12:42:47
URL: http://frunsblogg.blogspot.se/
Postat av: åsa i åsele

Synd Du måste bo så långt bort ;-)

2015-11-22 @ 13:09:20
URL: http://naltanorrland.blogspot.se
Postat av: anna

åh vad gott

2015-11-22 @ 18:32:21
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Fröken M

Jag har köpt hem alla ingredienser för att baka lussekatter, men kommer ju för tusan inte till skott !?
Men det är ju såååå gott !

2015-11-22 @ 20:35:23
URL: http://frokenmela.se
Postat av: ullie

åhh men himmel så gott längtar!!!

önskar en fin start på veckan kram

2015-11-22 @ 23:38:39
URL: http://weberskold.blogg.se
Postat av: Therese Bjärstig

Hade tänkt baka i helgen men orkade inte, var nog att göra advent... men till helgen - då! Och då får det nog bli att testa detta, gillade idén att lägga russin i glögg istället för vatten :-D KRAM!

2015-11-23 @ 09:28:32
URL: http://lurans.blogg.se/
Postat av: Mirre

Mums

2015-11-23 @ 21:16:07
URL: http://nouw.com/sweetwords

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Matbloggstoppen


Follow on Bloglovin

RSS 2.0