Tack 2014, du var ett fantastiskt år!

Årets sista dag. Känns som 2014 har passerat i ett rasande tempo trots att jag inte gjort något särskilt. Jag har inte bytt jobb, inte blivit befordrad, inte flyttat, inte varit på någon äventyrlig resa till nån regnskog... Däremot har jag varit föräldraledig hela året och varit massor med båda mina barn. Bara det har varit en härlig resa i sig! Att få se dem växa upp och lära sig saker är en fröjd för mig.
 
Så jag skriver ingen större sammanfattning av mitt år. Men jag vill tacka alla er som kikar in här och lämnar kommentarer, ni förgyller min vardag! Jag önskar er alla en riktigt härlig nyårsafton!

                                                                  Gott Nytt År till er alla!
Må lyckans vindar fylla era segel under 2015!
 
 
 


Snabba och enkla efterrätter

Har du fått i uppdrag i sista minuten att ordna efterrätt till kvällens middag? Ingen anledning till oro! Finns många  efterrätter som man ordnar relativt snabbt bara man har alla ingredienser hemma!

Kladdkaka - en klassiker som aldrig slår fel. Tillsammans med glass/grädde/bär så är det en vinnande kombination! Eller ta en bit papper, skär ut siffrorna 2 0 1 5 som du lägger på kladdkakan. Pudra sedan florsocker över och du har en riktig nyårskladdkaka!
 
Brigadeiros - populärt i Brasilien! Dessa gör du snabbt om du har kondenserad mjölk, kakao, smör och strössel hemma!
 
Fruktsallad - även det en klassiker! Dessutom väldigt gott och fräscht efter en tung middag med tex kött och potatisgratäng som många äter.
 
Gino - en gammal klassiker som är värd att dammas av. Frukt/bär, vit eller mörk choklad och en ugn är allt du behöver!
 
Vit och/eller mörk chokladmousse - say no more!
 
Marängsviss - mmmm! Vem gillar inte detta?!
 
Chokladbollstårta - varför inte?!
 
I värsta fall - skynda dig till närmsta matbutik och köp något färdigt, det funkar det med!

Lycka till och ha en härlig kväll!
 
 

Baguetter till nyårsmiddagen

Rivstartade årets sista dag med att baka baguetter till kvällens middag. Har använt det här receptet många gånger och det blir alltid ett lyckat resultat, så prova gärna!
 
Du behöver
(4 st)
 
25 gram jäst
5 dl vatten
12-13 dl mjöl
1,5 msk salt
2 msk olivolja
 
Smula jästen och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop degen tills den känns smidig. Låt jäsa 1 timme under duk. Lägg sedan degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Undvik att knåda degen under det här momentet. Forma delarna till baguetter, lägg dem på bakplåt och pudra över lite mjöl. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Grädda dem sedan mitt i ugnen på 275 grader i ca 10 minuter. Låt dem sedan svalna på galler utan duk.
 
Ett tips är att investera i baguetteplåtar, då får ni fin form på era baguetter. Finns på tex Clas Ohlsson för 99 kr.
 
 
 Tyvärr ser de väldigt bleka ut på den här bilden,
måste investera i en bättre kamera...
 

Viktigt angående svävande lyktor

Ni som skall ha svävande lyktor på nyår, ett tips så här i sista minuten är att använda de med trästomme och inte metall. Metallen kan hamna på åkrarna och rivs sedan sönder av skördetröskor. Detta leder till att djuren kan riva upp magen. Aj :(
 
 
bildkälla
 
 

Chokladfondant

Håller på att googla sönder datorn i min jakt på en god nyårsdessert. Hittar massor med gott att göra, men har svårt att bestämma mig! Har dock bestämt vad jag ska göra för dessert till nästa nyår! Eller, jag hinner väl ändra mig tusen gånger om innan dess. Men något jag velat göra länge är chokladfondant! Vet inte varför jag inte kommit till skott med detta då jag är en riktig chocoholic! Hittade det här receptet hos Coop och det låter galet gott, don't you think?! Kanske ska jag göra detta redan imorgon ändå, hm....
Du behöver
 
4 msk strösocker
2 ägg
2 äggulor
100 gram smör
100 gram mörk choklad (minst 70% och med apelsin- eller mintsmak)
2,5 msk mjöl
 
Till servering
 
8 björnbär
12 hallon
citronmeliss
2 tsk florsocker
½ dl hallonsylt
1 msk vatten
muffinsformar

Vispa socker, ägg och äggulor pösigt. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.

Blanda chokladsmeten med äggblandningen. Vänd ner mjölet.

Spritsa eller fördela med sked eller sprits smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 7 minuter.

Stjälp upp på tallrikar. Skär ut ett snitt i varje fondant, så lite choklad rinner ut. Garnera med hallon, björnbär och citronmeliss. Pudra över florsocker.

Lös upp lite hallonsylt i 1 msk vatten. Gör en sträng hallonsås på varje tallrik.

 

 bild och text från Coop
 

Vita maränger

Fick nåt ryck igår. Kände att jag ville dra fram köksassistenten, men hade inget särskilt jag borde baka inför nyårsafton. Gick runt och grunnade en stund och bestämde mig sedan för att göra maränger, de kan man ju spara ett tag och det är så gott till glass! Så, sagt och gjort, maränger fick det bli. Den här gången ville jag försöka få dem så vita som möjligt. Sist jag gjorde dem blev de mer rosa/beige, vilket funkar det med iochförsig. Men jag lyckades, de blev vita, fina och goda! Det blir de om du gräddar dina maränger på låg värme och lagom länge.
 
Du behöver
 
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 kryddmått ättiksprit
 
Börja med att vispa enbart äggvitorna i ca 1 minut. Tillsätt sedan ättikspriten och rör ytterligare ca 1 minut. Häll sedan sakta i strösockret medan du fortsätter vispa. Vispa sedan på hög hastighet tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum (du ska kunna vända bunken upp och ner utan att innehållet faller ut). Spritsa eller klicka ut maränger på bakplåtspapper. Grädda dem längst ner i ugnen i 100 grader i ca 1 timme. Stäng sedan av värmen och låt marängerna stå kvar i ugnen ytterligare någon timme.
 
Hur många maränger du får ut beror på hur stora du väljer att göra dem. Jag gjorde ganska små maränger och jag fick ut ca 150-160 st.
 
Vita och granna efter gräddning!
Perfekt ha hemma om man vill bjuda på dessert eller vill ha något gott.

Krämig fläskfilégratäng med soltorkade tomater

Hittade ett recept hos Kryddburken som lät smarrigt och lagade till det tidigare. Blev inte dumt alls! Här kommer hennes recept om du vill prova på det du med!

Du behöver

1 fläskfilé (kan bytas bort mot tex kyckling)
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1,5 dl finhackade soltorkade tomater i olja
1 finriven solo vitlök (jag bytte ut den mot 6 klyftor vanlig vitlök)
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2-3 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt
peppar
2 nävar körsbärstomater
2 dl riven ost

Koka 4 port pasta tills pastan nästan är klar, den blir färdig sen i ugnen. Skär filén i ca 1 cm tjocka skivor som du sen steker på lite snabbt. När alla skivor är stekta lägger du ner dem i stekpannan och tillsätt vatten samt fond. Lägg i de soltorkade tomaterna som du finhackat samt den rivna vitlöken. Addera senap och tomatpuré och låt såsen koka ihop. Slå på grädde och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop allt med pastan och häll i en ugnssäker form. Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå. Riv över osten. Gratinera i ugn i ca 15 min i 225 grader.
 
 

Rosa chokladmousse - årets dessert till nyår?!

Sitter och googlar efter tips på vad jag kan bjuda på som dessert till nyår. Ramlade över det här receptet, låter både gott och festligt med den rosa färgen!
 
Du behöver
 
4 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
4 äggulor
1 kryddmått röd karamellfärg
 
Vispa grädden. Bryt chokladen i bitar och värm den i vattenbad eller i mikrovågsugn tills den precis blir mjuk. Rör så att den smälter. Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Blanda först i lite av grädden och sedan resten. Rör i karamellfärg. Häll upp i små glas. Låt moussen stå 2–3 timmar i kylen. Garnera med strössel eller mörk choklad i bitar.
 
Obs, jag har inte testat receptet så jag kan inte uttala mig om smaken.
Originalrecept och bild kommer från Arla.

Mysig mor-son-dag

Det var verkligen mysigt att få rå om sonen igår! Vi började med bio, Pingvinerna från Madagaskar. Den var riktigt bra, så den kan jag rekommendera om ni funderar på ett biobesök med barnen. Sedan fortsatte vi till Allstars där han inte har varit förut. Där väntade ett berg av popcorn på bordet och han fick även lite pyssel att sysselsätta sig med under tiden som vi väntade på maten. Ska erkänna att jag nog aldrig sett honom så mätt förr! Godis på bion, popcorn som förrätt, hamburgare och sedan glass till efterrätt. Glassen orkade han inte ens, tror att han åt mindre än halva innan han gav upp och gav resten till mig.
 
På bussen hem somnade han nästan, det tar på krafterna att vara ute på galej med morsan!
 
 
 
 

Mascarpone och limecreme med chokladtryffel och hallon

Här kommer ett recept jag provade en nyårsafton för 2-3 år sedan. Blev gott, men jag hade för stora glas så det blev lite väl mastigt. Så nästa gång jag gör detta kommer jag använda betydligt mindre glas. Detta recept räcker till 4-8 pers, beroende på hur stora eller små portionsglas du använder.
 
Mascarponecremen

2 äggulor
2 msk socker
250 g mascarponeost
rivet skal från en lime
2 msk limesaft
1 dl vispgrädde

Chokladtryffeln

50 g mörk choklad, helst 70% eller högre
1 dl vispgrädde

Hallon

1. Vispa gulor och sockret fluffigt. Tillsätt övriga ingredienser till cremen. Vispa med elvispen tills det tjocknat en aning. Häll upp i portionsformar och ställ kallt minst en timme.

2. Krossa chokladen. Hetta upp grädden. Dra av grädden från värmen och lägg i chokladen. Rör tills det blir slätt och chokladen smält. Låt stå och svalna.

3. Fördela tryffeln ovanpå cremen. Låt stå en stund i kylen. Toppa med hallon precis innan servering.
 
 
Receptet kommer från Allt om Mat

Ska på bio med finaste killen!

Idag väntar något roligt, jag ska umgås på tu man hand med sonen! Först ska vi på bio och se Pingvinerna från Madagaskar och sedan väntar middag på Allstars. Jag lovade honom tidigare i år att när han blir så duktig i simskolan att han får gå vidare från nybörjargruppen så ska jag bjuda honom på mat ute. Nu lyckades han med det och i januari börjar han fortsättningsgruppen, så jag vill hålla mitt löfte. Ska bli riktigt mysigt då det är sällan vi umgås en halv dag bara han och jag.
 
 
 
 

Nu är det slut

Idag öppnade jag min sista ask Amandita, mitt favoritgodis från Brasilien. Kanske är lika bra det tar slut, samtidigt önskar jag att jag hade ett aldrig sinande lager att ta av! Men säg den lycka som varar för evigt?!
 
 
 
 
 

För lite färg

Någon dag före jul satt vi i soffan och kikade på tv, sonen och jag. Han började titta sig omkring och sedan sa han att han tycker att vi har för lite färg i vardagsrummet. "Man blir ju glad av färg!" De färger vi har där är vitt, grått och svart och några få färgstänk med bland annat en orange lampa. Jag och sambon har funderat på det sonen sa och ja, banne mig så är det ganska trist ändå utan färg. Det är ju lite av tidens melodi, många har inrett hela sina hem i vitt och svart och det ser ju ganska tjusigt ut. Bläddra i vilket inredningsmagsin som helst och du kommer se dessa svartvita hem, gärna i vintagestil. Säger inte att jag tycker det är fult på något sätt, tvärtom så har jag själv drömt om ett stilenligt hem i dessa två färger fast med en lite mer lantlig inriktning! Men kanske är det så att mer färg är vår melodi ändå?
 
Nu tänker vi inte göra om vardagsrummet till ett eldorado av färger, men lite mer färg ska vi införa. Det första vi ska göra är att byta ut den svarta mattan mot en som är mer röd/orange, bara en sån sak kommer att göra stor skillnad! Några färgglada soffkuddar kan nog också liva upp!
 
Det vore även roligt med en riktigt färgsprakande tapet som välkomnar i hallen! Vi har tittat på några alternativ där, men har vi inte hittat tapeten med stort T än. Sovrummet är också ett projekt vi måste ta tag i, men där har jag inte en susning om vad jag vill än. Kanske borde ta hit en inredare som får komma med förslag?!
 
Vi får prova oss fram, men en sak är klar och det är att vårt hem kommer aldrig bli helt enhetligt när det gäller färg. Vi är fyra individer i hushållet och barnens rum ska spegla deras personligheter och önskemål, inte bestå av de färger vi föräldrar tycker de ska ha. Lillan får vänta några år till, men sonen har redan fått välja sina egna tapeter vid ett tillfälle (när vi flyttade till radhuset ifjol). Jag gillade dem väl inte riktigt, men det fick bli dem då det ändå är han som ska leva med tapeterna i sitt rum.
 
De två färgklickarna vi har i vardagsrummet ser ni på den här bilden...

Roligt med leksaker

Nu är ju julen förbi, men det innebär inte att barnen slutar vilja ha nya leksaker! Än har sonen inte börjat prata om något nytt då han inte har hunnit leka sig less med det som han fick i julklapp. Men jag är övertygad om att den dagen kommer. Erkänner att jag tycker det är roligt att köpa leksaker till båda barnen, men försöker hålla det på en rimlig nivå. Det går ju inte att komma hem med leksaker var och varannan dag. Det är dessutom ganska kul att kika runt bland alla leksaker och en del saker skulle jag nästan kunna köpa till mig själv. Det finns en leksaksaffär som jag gillar, tyvärr finns den inte i Umeå. Det är TOYS"R"US och jag besöker den butiken de gånger jag åker till Sundsvall. Tycker om att de har ett så stort utbud.
 
Tack och lov har de en webbshop så det går att handla därifrån trots att jag sitter många mil därifrån. Dessutom får jag en chans att kolla in utbudet ordentligt. På sonens önskelista stod det att han ville ha Disney Infinity och jag visste knappt vad det är för något! Men nu har jag kunnat spana in det ordentligt på hemsidan och har fått ett visst hum om vad det handlar om. Får se om han kanske får det när han fyller sju år i mars. Vore roligt att ta en familjeutflykt till Sundsvall över dagen och låta barnen botanisera runt i den fysiska butiken, för det är ju trots allt skoj att kunna klämma på en vara innan man köper den!
 
Har du någon leksaksaffär som du tycker är lite roligare än de övriga?
 
 
 
bild lånad från http://www.toysrus.se

Vackra vinterdagar

Vi har haft ett fantastiskt väder i flera dagar nu! Lagom med snö, solsken och ett antal minusgrader. Jag älskar det här vintervädret, det är PRECIS så här det ska vara! Snön är så där mjuk och fluffig och världen är mysigt inbäddad i det mjuka. Efter julaftonens frossande var det så skönt igår att få ta sig ut en sväng med lillan. Vi gick en promenad runt kvarteret och jag märkte att även hon njöt av att få komma ut.
 
Ska strax bege mig ut igen med henne, känner att jag vill passa på för så här kommer det tyvärr inte vara resten av vintern. Hoppas ni alla har en avkopplande Annandag!
 
En bild från gårdagens promenad.

Den enorma vågen

Imorgon är det tio år sedan den fruktansvärda tsunamin som tog så många människors liv. Sitter och läser folks berättelser om det hela, människor som var där och drogs med i vågen. Människor som klarade sig, men som ändå inte kom hem hela till Sverige. Många av dem förlorade nära och kära...
 
När detta hände bodde jag i Stockholm och jag hade kollegor som reste till Thailand över julen. Tack och lov kom de alla tillbaka med sina familjemedlemmar! Dock var det en kvinna som jobbade sporadiskt hos oss som konsult som försvann i tsunamin. Det plågade mig länge att sista gången jag träffade henne så irriterade jag mig på något som hon gjorde eller sa och jag var nog inte mitt charmigaste jag mot henne. Vill inte säga att jag var otrevlig, men ni vet, man kanske inte säger hej då så glatt som man gör i vanliga fall. När jag fick höra om hennes öde kändes den där grejen så...ja, onödig och dum.
 
Nu när jag sitter och läser dessa gripande berättelser kan jag inte låta bli att fälla en tår. Föräldrar som förgäves försökte hålla i sina barn, men som tappade greppet och knappt överlevde själva. Jag kan inte ens förstå vilken sorg de har! Mina tankar går idag till alla människor som överlevde och till de som inte kom hem.
 
Trots dessa siffror är det svårt att ta in vidden av skadorna tsunamin orsakade.
Klicka på länken nedan för att se bilden bättre.
bildkälla
 
 

Dan efter dopparedan

Även idag vaknade vi tidigt trots att vi alla kom i säng sent igår. Vi hade en härlig julafton med massor av god mat och härligt sällskap! Barnen fick fina klappar och alla verkade nöjda med dagen när det var dags att säga tack och hejdå. Måste erkänna att jag nästan känner mig bakis av allt jag fick i mig igår och då drack jag inte ens alkohol! Är rädd att frossandet kommer fortsätta idag, maten är full med god julemat och godis. Den som känner sig manad är välkommen hit på lite pepparkakspraliner, gjorde alldeles för många inser jag nu. Tur de kan bo i frysen ett tag.
 
Är även din kyl fullproppad med julemat sen igår?
 
Tror minsann att jag ska starta dagen med en ljuvligt god skinkmacka! Önskar er alla en skönt avslappnande juldag!
 
Gårdagens goda grönkålssallad, mmm!
 

Dopparedan!

Önskar er alla en riktigt
GOD JUL!
 
 

Nästan...!

Nu är det nära! Hur går det för er ute i stugorna? Är ni klara med allt?
 
 

Dan före dopparedan

Imorgon är det dags, julafton. Känner att jag har en del på min att-göra-lista, så det kanske var lika bra att lillan väckte mig 03.37. Eller, nja, gör nästan bara ont i kroppen att vakna så tidigt om jag ska vara ärlig. Men men, lite frukost till oss båda så är det bara att sätta igång!

Mitt största bekymmer är att ingen vill vara tomte och vi har inte ens en tomtemask. Så jag måste åka runt idag och försöka hitta en sån, sen är ju frågan vem som vill dra på sig den? Karlarna i den här familjen är så fega, de törs inte vara tomte. De säger att de bara inte vill, men jag tror att de inte vågar. Själv kan jag väl vara tomte om det krisar, men jag tycker det är en uppgift för männen. Dessutom vill jag nog helst hålla i lilla när tomten kommer, misstänker att det finns en risk att hon blir rädd när den rödklädde med vitt skägg dyker upp. Ska se om nån granne kanske vill ställa upp, men känner mig inte så förhoppningsfull.
 
Tomten och jag för många, många år sedan...
 

One Man Studio

Idag har vi varit och fotograferat oss hos One Man Studio här i stan. Vi var lite nervösa och spända när vi kom dit, att stå framför kameran är inget vi är direkt vana vid. Men fotografen var toppen! Han fick oss verkligen att slappna av och kom med tips vad vi kunde tänka på vid poserandet för att få så bra bilder som möjligt. Dock ville inte lillan vara med på tåget. Trots att hon hade ätit och sovit innan vi for dit var det mest gråt och tandagnisslan från hennes sida. Fotografen kämpade tappert med att få till några bilder med henne, det kändes emellanåt nästan som ett träningspass för oss alla när vi tjoade och hade oss för att få henne att vända sig mot kameran. Ska bli roligt få se bilderna sen!
 
Nu sitter vi här hemma, glada och nöjda över dagens äventyr. Sonen funderar till och med på att jobba som fotograf när han blir stor! Bjuder nedan på en bild jag tog i smyg med mobilen.
 
Far och son poserar!

Pepparkakspraliner med rom och mörk choklad

Har fortsatt på pepparkakspralinbanan då de var så roliga och enkla att göra. Andra rundan gjorde jag vissa ändringar i receptet...
 
Du behöver
(ca 15 st)
 
100 gr mandelmassa
75 gr pepparkakor
3 msk mjukt smör
0,5 msk rom
 
mörk choklad
 
Krossa pepparkakorna i en mortel och riv mandelmassan med ett rivjärn. Blanda sedan alla ingredienser (utom chokladen!) i en skål och arbeta ihop en deg. Rulla sedan bollar i lämplig storlek. Jag gjorde dem inte så stora och fick ut 16 st. Ställ sedan bollarna i kylskåpet medan du smälter chokladen. Låt chokladen svalna något innan du doppar bollarna däri. Vill du dekorera dem så gör det innan chokladen stelnat. Förvara dem kallt.
 
För att få dem så fina som möjligt så är ett tips att hälla över den smälta chokladen i en kopp/mugg. Doppa sedan pralinen däri med hjälp av en gaffel innan du lägger pralinen på bakplåtspapper alternativt ett ugnsgaller. Rullar du runt pralinen i kastrullen som du smält chokladen i blir de mer ojämna.
 
Romen gör av sig ganska mycket smakmässigt, så jag nöjde mig med bara en halv matsked. Vill man inte ha alkohol i sina praliner är det bara att utesluta det.
 
 
Originalreceptet kommer från Hemmets Journal 

Pralinpyssel

Ojoj, har insett att det är bara några dagar kvar till dopparedan! Bäst lägga på ett kol! Har precis gjort ännu en omgång pepparkakspraliner. Jag har gjort tre omgångar med olika smaksättningar, så kul att testa sig fram till vad som blir bäst!
 
Gott blir det, det är en sak som är säker.
 
 

Imorgon klär vi upp oss

Så hur gick det med gårdagens fotograferingen kanske nån undrar?! Jag tog kontakt med fotografen och förklarade läget, att sonen var sjuk och endast jag och dottern skulle kunna dyka upp. Då visade det sig att han hade EN tid kvar under resten av året och jag kunde få byta till den trots det korta varslet! Yey! Supersnällt! Så förhoppningsvis är alla pigga och krya imorgon för då ska vi till One Man Studio och fotograferas!
 
Ser fram emot att få bilder med oss alla fyra på.Som det är idag är det bara barnen som fotas, jag och sambon fastnar sällan och när det väl händer att vi är med på bild så är det bara en av oss. Men nu ska vi äntligen få en vettig familjebild. Hoppas jag iallafall, svårt säga i förväg hur barnen kommer bete sig. Eller den fotoskygga sambon :p
 
Håll gärna tummar och tår nu så att ingen av oss andra insjuknar i något och att sonen är feberfri imorgon!
 
Imorgon blir det klänningdags för lillan. Men kanske inte just den här klänningen.
 
 
 
 
 
 

Kokostoscakaka

Provade ett recept som Leila har på sin hemsida och det blev väldans gott! Man bakar i långpanna, jag gillar sånt då det blir många kakor med (oftast) lite jobb! Perfekt att baka inför julen!
 
Du behöver
 
Chokladkakan:
 
175 gr mjukt smör
3 dl socker
1½ dl kakao
½ dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ägg
1½ dl vetemjöl
 
Toscasmet:
 
75 gr smör
1½ ljus sirap
0,75 dl matlagningsgrädde
3 dl socker
200 gr kokosflingor
 
 
Vispa smör och strösocker vitt och krämigt och rör sedan ner kakao, sirap och salt. Tillsätt ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter (175 grader). Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna medan du gör toscasmeten.
 
Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter. Tillsätt kokosflingor och låt koka upp. Häll sen toscan över kakan och grädda ytterligare 10 minuter. Låt allt svalna innan du skär kakan i bitar. De behöver inte vara alltför stora då kakan är väldigt mastig.

 

Hur ska det gå med familjefotograferingen?!

Idag har vi familjefotografering på schemat. Men inatt hade sonen hög feber och lär knappast vara i form för att ställa sig framför en kamera om några timmar. Så tråkigt. Hade väl bara varit att boka om tiden, men jag vann fotograferingen och den måste nyttjas senast 31 december. Nu är frågan om killen som fotar har några tider under mellandagarna eller om vinsten brinner inne om vi inte åker dit idag? Om han inte har andra tider så kommer jag ta med mig lillan och det får bli en mor-dotter-fotografering om inte annat.
 
Men håll gärna tummarna att han har någon tid över under mellandagarna! Vill ju helst ha med mig hela familjen.
 
Har iallafall fått vakna till vackra vintervita träd! Synd på den dåliga bilden bara, men det är riktigt tjusigt ute!
 
 
 
 

Chilisill

Inget julbord utan sill och här kommer ett snabbt och enkelt recept på riktigt god sill! Receptet kommer från Abba.
 
Du behöver

1 förpackning 5-minuterssill
1 vitlöksklyfta
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås

Rör ihop creme fraiche, sambal oelek, chilisås och pressa ner vitlöksklyftan. Skölj filéerna och skiva upp dem i lämpliga bitar och blanda sedan ihop med röran. Voila!
 
 
 
 

Viktväktarna so far

Tänkte bara uppdatera er lite om mitt viktväktar-projekt som gick i stöpet i november. Det var månaden då min energi var på noll och jag struntade helt enkelt i allt som hade med mat att göra. Jag åt vad jag ville när jag ville, allt för att försöka hålla energinivån uppe så jag skulle orka ta hand om lillan om dagarna. Det resulterade såklart i att jag gick upp det jag hade lyckats gå ner. Men energin återkom här i början av december och jag har försökt skärpa till mig. Det har dock varit lite halvhjärtat då december bjuder på mycket gott som tex lussekatter... Men trots det har jag gått ner! Jag kommer fortsätta den slarviga stilen fram till 1 januari, då kommer jag anstränga mig mer för att nå min målvikt.
 
Men mitt största mål är att komma igång bra med träningen igen! Vill bygga upp kroppen och känna mig så stark och frisk som jag gjorde i våras när jag tränade och sprang dagligen i två månader!

 
 

Inställd fotografering?!

Jag tycker det är ofta som det aldrig riktigt blir som man tänkt sig när man klipper håret hos en frisör. Idag hade jag till och med mig en bild så jag kunde visa hur jag ville ha mitt hår. Men ändå blev det inte riktigt som jag ville, detta trots att vi kommunicerade och jag bad henne ta lite till där och göra mer si och så. Det blir så här nästan jämt, fattar inte. Händer det även er? Nu blev håret ok, så jag gick därifrån ganska nöjd ändå och det är ju ändå viktigast. Får se om jag får till någon före-efter-bild. Tog några bilder med telefonen, men attans ruttna bananer hur dåliga bilderna blev!
 
Fick även håret fint lockat, men gissa hur länge det höll sig i snöovädret?!
 
Vet inte om lillan håller på att bli sjuk dessutom, hon somnade småfebrig. Är lördagens familjefotografering i farzonen?
 
Edit: Bilden jag tog med till frisören var en bild på mig själv där jag var nöjd med min frisyr. Så jag tog inte med en bild på någon superstylad fotomodell med extensions och trodde att det skulle bli slutresultatet. Lätt bli besviken då är jag rädd... ;-/
 
Julpyntat på frisörsalongen
 

Äntligen!

Idag smäller det, den här damen ska göra något som behövts ett tag. Har nästan inte velat visa mig ute senaste tiden. Iallafall inte utan en mössa nerdragen över huvudet. Har kaos i håret, så i dag blir det ett besök hos frissan! Min mor ska passa lillan, blir ypperligt då frisörsalongen ligger jättenära där hon bor. Vad gjorde jag utan henne ibland?

Nu är bara frågan om jag ska köra på samma frisyr jag haft senaste tusen åren eller ska jag testa nåt nytt?

 

Skärgårdssill

Sill hör absolut julen till! Iallafall för min del. Denna är även god till midsommarsnapsen!
 
Du behöver
 
1 förpackning 5-minuters inläggningssill
1 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
0,5 dl finskuren dill
0,5 dl finskuren gräslök
1 burk röd stenbitsrom
en skvätt pressad citronsaft
salt
peppar
 
Blanda ihop allting utom sillen. Sillen sköljer du av och skär i bitar, sedan blandar du sillbitarna med röran.
Voila! Detta kan man med fördel förbereda någon dag i förväg.
 
Ett recept från ica.se

LOPPI blogbag - COOP Änglamark

Har fått ännu en blogbag från LOPPI, denna gång med KRAV-märkta produkter från COOP Änglamark!
 
Det jag fick i blogbagen var några nyheter, men även en klassiker som är stor favorit här hemma hos båda barnen.
 
Nyheterna var två "Klämmisar", smoothie på påse. Den ena hade smak av äpple, banan, jordgubbar, hallon och svarta vinbär och den andre hade smak av äpple, banan, aprikos, persika och mango. Tredje nyheten var även den en "klämmis", fast under namnet "Knölis". En puré med smak av morot, sötpotatis, äpple och palsternacka och inte så söt i smaken. Dessa tre har lillan redan ätit upp. Så fort hon ser dessa förpackningar blir hon helt till sig, för hon vet att det brukar vara något riktigt gott däri!
 
Utöver nyheterna fick vi även ekologisk fruktdryck utan tillsatt socker. Perfekt, för jag vill inte att barnen ska få i sig mer socker än nödvändigt. Särskilt inte lillan som fortfarande är så liten. Smidigt ha med sig dessa i skötväskan när vi ska iväg på äventyr någonstans!

Klassikern som följde med blogbagen var ekologiska majssnacks av majs och solrosolja. Lillan älskar dessa och de är tacksamma att ta till om jag behöver distrahera henne en stund med något ätbart.

 Stort tack LOPPI för denna fina blogbag!

 

 

Pimpa pepparkakan

Om du pysslar med julbak, tex om du gör chokladdoppade pepparkakspraliner så släng inte eventuell choklad som blir över! Passa istället på att piffa till dina pepparkakor! Såväl hemmagjorda som köpta pepparkakor blir snäppet roligare om man ringlar lite choklad över dem.
 
 
 

Pysslandet fortsätter

Försöker fixa och dona inför julafton här hemma, men det går sakta. En orsak till att jag knappt får något gjort om dagarna är att lillan är ganska klängig just, helst vill hon vara i min famn hela tiden. Men igår lyckades jag iallafall byta gardiner i vardagsrummet och baka fler pepparkakspraliner. Den här gången använde jag lite rom istället för sherry och doppade dem i mörk choklad istället för vit.
 
Men det är verkligen ett meck att chokladdoppa saker. Funderar på att investera i en doppgaffel, kanske minskar man kladdet och all choklad som hamnar överallt.
 
 
 

God %&#¤ jul!

Liksom många andra av er kör även vi med personliga julgranskulor. Dock köper vi oss inte en ny varje år, men för några år sedan fick sonen välja sig en som han sedan dess högtidligt hänger upp när granen ska kläs. Sambon fick sin i julklapp av mig och jag tror att jag köpte den på Lagerhaus. Han är inget fan av julafton av olika anledningar, så denna passar honom ypperligt! Den kanske inte för vidare något kärleksfullt julbudskap, men vi tycker alla att den är lite rolig att ha i vår gran så då får den hänga med år efter år!
 
 

Pepparkakspraliner

I mitt bloggsurfande har jag sett att det görs pepparkakspraliner i stugorna och det verkar vara ett recept som ursprungligen kommer från ett nummer av Hemmets Veckotidning från 2011. Kände mig manad att testa och gissa om det blev gott! Detta blir perfekt att bjuda på när det är julafton!

Du behöver
(ca 15 st)
 
100 gr mandelmassa
75 gr pepparkakor
3 msk mjukt smör
1 msk sherry
 
vit choklad
 
Krossa pepparkakorna i en mortel och riv mandelmassan med ett rivjärn. Blanda sedan alla ingredienser (utom chokladen!) i en skål och arbeta ihop en deg. Rulla sedan bollar i lämplig storlek. Jag gjorde dem inte så stora och fick ut 16 st. Ställ sedan bollarna i kylskåpet medan du smälter chokladen. Låt chokladen svalna något innan du doppar bollarna däri. Om man vill kan man strössla över lite krossad pepparkaka eller något roligt strössel innan chokladen stelnar. Förvara dessa i frysen och ta fram en stund innan de ska ätas.
 
Det var konjak i ursprungsrecepet, men jag valde att använda mig av sherry istället. Vill man inte ha alkohol i kan man skippa det helt.
 
 

Dags plocka fram köksassistenten igen

Nu är det helg och för min del betyder det bakning! Det är verkligen dags att köra igång inför julafton, bara elva dagar kvar. Igår fyllde jag och sonen på pepparkaksförrådet, frågan är vad det blir idag? Har sett många goda recept runt om på olika bloggar och jag ska nog ge mig på minst ett utav dem under dagen. Men jag skulle vilja hinna med lite julklappsshopping med. Frågan är om jag vågar mig ner på stan med barnvagnen? Lär ju vara smockfullt var man än går....
 
Bakar du något i dag eller under helgen?
 
 

Glad Lucia!

Ibland finns det fördelar med att vakna tidigt om mornarna. Som idag tex, jag kommer hinna bänka mig framför tv'n och njuta av luciafirandet som börjar sändas kl 0700. Ska bli mysigt! Fast efter det tänker jag bädda ner både lillan och mig själv igen för att försöka få ytterligare några timmars sömn.
 
Vill önska er alla en fin och härlig Lucia!
 
Sonen som pepparkaksgubbe vid 8 månaders ålder.

Dagens utflykt

Idag var det kontrollvägning och -mätning på BVC för lillan. Hon har tappat lite på kurvan sen tidigare, så sköterskan ville kolla att lillan ligger kvar på den nya kurvan hon lagt sig på, så hon inte har tappat ännu mera. Men jodå, hon följer sin nya kurva så fint. Skönt! Tycker det är bra att de vill göra uppföljning så man har koll. Nu äter lillgumman som en häst, så jag har aldrig varit orolig för vikten så. Jag får slanka barn helt enkelt. Misstänker det är nåt de ärvt efter sin far...
 
Lillan har kommit på att man behöver inte sitta i vagnen hela tiden. Så hon vill helst gå på egen hand eller stå på sätet i bussen och kika ut genom fönstret. Oftast går det bra, men när det är dags att hoppa ner i vagnen igen är det en liten fröken som blir så arg, så arg... PUh!
 
 
 
 

Idag firas det lucia på skolan

Idag har de "luciasjung" på sonens skola och de har bestämt att inga föräldrar får närvara. Dels för att vi vuxna skulle inte få plats och dels för att barnen ska få fira lucia i lugn och ro. På ett sätt tycker jag det är tråkigt att inte få se alla söta tomtenissar, lucior och vad de nu vald att klä ut sig till. Men på ett annat sätt tycker jag det är ett klokt beslut. Minns hur varmt och trångt det var på förskolan när alla föräldrarna och barnen skulle trängas i ett rum och barnen såg mest bara förskräckta ut av det hela, särskilt när alla skulle fotografera och det blixtrade konstant. Måste ha varit smått traumatiskt och klaustrofobiskt för barnen.
 
Så jag får helt enkelt bjuda på en tomtebild på sonen från ifjol! Då firades dock lucia utomhus, något som var betydligt bättre än att trängas i ett rum. Men det var ändå smått kaotiskt då alla vuxna trängdes och hade sig då alla ville stå längst fram och få så bra bilder som möjligt. Själv hade jag med mig lillan i barnvagn, så jag stod lugnt och tryggt på sidan om.
 
Hur firas lucia på era barns skolor/förskolor?
 

15 månader

Insåg precis att vår lilla prinsessa blir hela 15 månader idag! Jösses, tiden går på tok för fort! Det är full fart på henne, hon springer, klättrar och har sig varenda vaken minut. Roligast verkar det vara att slita ut allt från skafferiet, så just nu har vi världens kaos därinne. Hon är inte lika tidig med talet som storebror, han pratade för fullt vid samma ålder. Men det kommer mer och mer och jag ska ärligt erkänna att jag tycker att talutveckligen nästan är det häftigaste att få följa när det gäller småbarn! Visst är det roligt att se dem vända sig, börja krypa, ta första steget.. Men talet är snäppet roligare, att höra dem säga nya ord och sedan lär de sig sätta ihop dem till meningar, det är superhäftigt!
 
 
Spännande se på när storebror fixar granen!
Visst har vi hängt våra gardiner snyggt? ;)

Kiwihjärtan

I våras hade jag ofta tid och ork att pyssla till det med frukost och mellanmål, som när jag tex gjorde en palm med hjälp av en banan, kiwi och andra frukter och bär.  Men det där har runnit ut i sanden lite, men med pepparkaksformarna som ligger framme nu så här i juletider har jag fått lite mer inspiration! Det behövs ju inte mycket för att göra frukosten/mellanmålet/kvällsfikta lite roligare! Häromkvällen bjöd jag mig själv på söta små kiwihjärtan tillsammans med en tallrik fil. Det tar ju absolut inte lång tid att skära upp en kiwi skivor och att stansa ut små hjärtan eller vad man nu vill ha. Tycker sånt här kan göra en grå vardag lite mindre grå för min del.
 
Hur gör du för att liva upp din tillvaro lite snabbt och enkelt?
 
 
 
 
 

Har jag en liten farbror här hemma?

Igår var lillan och jag på stan, försökte stöka bort lite ärenden inför julen. Hittade bland annat en julklapp till sonen, han har önskat sig en hatt så då ska han få det. Jösses, han är då för go som vill klä upp sig ordentligt när det vankas fest, slips och hatt ska det vara. Vad kommer sen? Väst? Hittade även ett par fina skor till lillan, men jag antar att hon har vuxit ur dem innan förskolan hinner starta...
 
Passade även på att besöka kollegorna. Alltid lika trevligt att träffa dem! Men ja, det känns kluvet att börja jobba igen. Jag trivs med "hemmafrulivet" och att få ta del av minsta lilla steg i lillans utveckling. Saknar dock vuxet sällskap och pengar på kontot, så det finns ju sina fördelar med att återgå till arbetet. Usch, nej, jag vill inte tänka på det nu, bort bort med de tankarna. Först ska jag njuta av julen, sen kan jobbångesten få komma krypandes.
 
Hursomhelst var det skönt få åka hem från stan, det är så mycket folk där nu som jagar julklappar så jag blir stressad så fort jag kommer dit. Särskilt när jag har barnvagnen med mig, jag ser folks blickar och de tycker att man bara är i vägen. Själv får jag hög puls av alla människor som försöker tränga sig förbi och de kliver nästan i barnvagnen. Är glad att jag fortfarande har lillan vänd mot mig i vagnen. Ah well, får åka ner till helgen igen och lämna henne hemma medan jag försöker köpa resten av klapparna. Det blir nog bra.
 
 
 

Chili con Carne

Chili con carne är något som uppskattas av alla i min familj. Ibland kör vi med färdiga kryddmixer, men det kan vara gott att göra sin egen chili con carne från grunden. Här kommer ett recept jag improviserade ihop och det blev riktigt gott! Den starka chilisåsen och cayennepepparen kan man utesluta eller vara försiktig med om någon som inte gillar kryddstarkt ska äta av maten, tex barn.

Du behöver

500 gram köttfärs
1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
2-3 msk tomatpuré
ketchup
salt
svartpeppar
cayennepeppar
någon stark chilisås

Fräs på köttfärsen, släng sen ner allting förutom bönorna. De ska du röra i några minuter innan servering. Serverera gärna med en god sallad,  ris och hembakat bröd
 
 

Gästimporterat godis

Grävde runt lite i skafferiet häromdagen och till min lycka hittade jag lite godis som mina brasilianska gäster hade med sig. Dumt låta det ligga där och bli dåligt, så självklart åt jag upp det. Sparade dock några som sonen ska få på lördag, då blir han glad. Tycker det är roligt med mat, godis och dryck från andra länder. När jag reser utomlands älskar jag att strosa runt i matbutiker och spana in utbudet! Även om maten kan vara samma så kan den ibland säljas/presenteras på ett annat sätt än här i Sverige. Till exempel pommes frites, det fanns på lösvikt när jag besökte Supermercado på Menorca (Spanien)! Det behövs inte mer för att roa mig ;)
 
 
 

Lakritskola med chokladöverdrag toppad med flingsalt

Har sett att många gör lakritskola så här i juletid så jag blev lite nyfiken att testa själv. Satte mig och googlade runt och det verkar som att originalreceptet kommer från Johanna Westmans bok "Julgodis", så jag beslöt mig för att utgå från hennes recept med några smärre modifikationer. Resultatet blev inte alls dumt, men gör jag dessa igen kommer jag öka på mängden turkisk peppar för ännu mer lakritssmak.
 
Du behöver
(ca 60 st)
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
2 tsk smör
150 gr mörk choklad
fling-/havssalt
 
Klä en form, 20*20 cm alt en vanlig avlång sockerkaksform med bakplåtspapper.Krossa lakritsen till fint pulver med en mortel.
 
Ta en vid panna och häll i grädde, socker, sirap, kakao och den krossade lakritsen. Koka upp allt under upprörning. Låt sedan det hela koka rejält utan att du rör om tills det når en temperatur på ca 117-120 grader. Enklast tycker jag är att använda en kökstermometer, men du kan även göra kulprovet (googla på detta om du inte vet vad det är). Enligt originalreceptet ska det ta ca 15 minuter att komma till detta gradantal, men för mig tog det nog inte ens tio minuter innan det hade kokat klart. Tiden påverkas även av storleken på pannan. Tillsätt smöret när rätt temperatur har uppnåtts, rör om och häll sedan upp smeten i formen du valt och ställ den sedan kallt så smeten får stelna.
 
När smeten stelnat till kola kan du skära upp den i lämpligt stora bitar. Själv valde jag att använda en sax istället för kniv när jag gjorde detta. Chokladen smälter du i ett vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur innan du doppar kolorna däri. Risken är annars att kolorna hinner smälta lite och tappar sin form om de doppas i för varm choklad. Ställ sedan kolorna på bakplåtspapper eller på ett ugnsgaller, var beredd på att detta kan vara söligt. Själv använde jag mig av två gafflar vid doppandet istället för skedar för att minimera mängden av droppande choklad.
 
Strö på lite fling- alternativt havssalt innan chokladen stelnat. Jag valde att inte ha salt på alla kolor då jag vet att barn inte alltid uppskattar sånt.
 
Förvara dem i kylen och ta fram en stund innan de ska ätas.
 
 
Försökte få till nån slags julstämning i bilden,
vet inte riktigt om det lyckades...

Glögg - Saturnus Hallon & Lakrits

Ingen advent utan gott adventsfika! Så igår blev det hembakat; lussebullar och fint dekorerade pepparkakor efter att vi hade klätt granen. Till det testade vi Saturnus glögg med smak av hallon och lakrits. Vi älskar döskallegodisarna, så förväntningarna var höga ska ni veta! Tyvärr blev jag och sambon lite besvikna. Glöggen var väldigt söt och det var för lite smak av lakrits för att vi skulle vara nöjda. Visst var den drickbar, men vi hade kanske förväntat oss något annat. Sonen däremot tyckte att den var jättegod och gjorde tummen upp.
 
Nu är jag sen ungdomens dar svag för just döskallar och kommer nog att köpa denna igen, främst för att den är alkoholfri och för att sonen tyckte den var så god.
 
Betyg: 3 döskallar av 5 möjliga (5 av 5 om sonen fick bestämma)
 
 

Efterlysning - Var är Snöåsol?

Nu längtar jag efter vackra vinterdagar!! När solen skiner, snön knarrar under skorna och kylan biter en i kinderna.
 
 
 
 

Julkänslan börjar infinna sig

Jamen sådär ja, då har vi äntligen kommit till skott! Granen är uppackad, ihopsatt och klädd! Jag monterade, sonen klädde och lillan sprang runt och tjoade! Så nu har även vi en mysig hörna i vardagsrummet som skänker oss lite julkänsla.
 
Avrundade det hela med lite adventsfika - glögg, julmust, hembakade pepparkakor och lussebullar. Ja, vi har det ganska trivsamt i vårt hus idag!

Önskar er alla en riktigt härlig andra advent!
 
 
 

Kyckling med broccolitäcke

Här kommer tips på en riktigt god maträtt! Det är inte heller något större besvär att tillaga denna rätt.
 
Du behöver

2 kycklingfiléer
ca 150 gram broccolibuketter
1 vitlöksklyfta
riven parmesan
salt peppar

Sky
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
2 msk soya
 
Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Hacka dem sedan fint och blanda med parmesanen och pressad vitlök. Bryn kycklingfiléerna som du saltar och pepprar efter behag. Fördela sedan broccoliblandningen ovanpå dem och tillsätt vatten, grädde och soya. Lägg på ett lock och låt dem sjuda i cirka 10 minuter. Servera med valfritt tillbehör.
 
Originalreceptet kommer från Allt om Mat.

Fläskfilé med ört- och vitlökstäcke

Här kommer en repris på en maträtt som passar bra till helgens middag eller varför inte till nyårsafton?! Tyvärr gör inte bilden maten rättvisa, men jag överväger själv att tillaga detta till nyår.

Du behöver:
(6 port)
 
900 gram fläskfilé
salt
peppar

Ört- och vitlökstäcke:
300 g färska champinjoner
Lite matfett
2 vitlöksklyftor
1 liten bunt persilja
1 liten kruka basilika
4 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
3 msk mango chutney
Salt
torkad chili
1 krm svartpeppar

Gör så här:

Putsa fläskfilén och skär den i 2 -3 cm tjocka skivor. Bryn dem gyllene runt om i lite matfett. Krydda med salt och peppar. Lägg över dem i en edlfast form.
Ansa svampen och krydda den. Fräs den i lite matfett med pressad lök. Hacka persilja och basilika. Blanda samman med svampfräset, crème fraiche, tomatpuré och mango chutney. Smaka av med salt, chili och svartpeppar. Bred blandningen över filébitarna och gratinera mitt i ugnen ca 15-25 min på 225 grader.

Till detta kan man bjuda på en potatisgratäng och en sallad beståendes av avokado, apelsin och rödlök. Gott!
 
 
Receptet kommer från Hemmets Journal

Nästan BF!

Det kändes nästan som vi hade barnfritt igår efter att lillan hade somnat. Sonen har inatt sovit hos mormor och morfar, så det var väldigt tyst och stilla här igårkväll. Ja, förutom de gånger lillan vaknade och skrek då förståss...
 
Så vi passade på att bara sitta i soffan och ta det lugnt tillsammans medan vi kikade på På Spåret. Måste säga att Filip Hammar verkar kunna otroligt mycket, det har någon anledning förvånat mig. Har av någon anledning alltid tänkt att Fredrik är den som har störst allmänkunskap av de två, men det verkar ju vara tvärtom. Eller så lyckas Hammar kanske bara fokusera bättre när det väl gäller?

Plockade fram några av godsakerna som finns kvar efter brassarnas besök, börjar vara dags att äta upp allt som finns kvar så det inte blir dåligt. Det blev en helt ok kväll med andra ord!

Men det ska bli skönt få hem min förstfödde, saknar honom.
 
 
 
 

Tappad kund

-Hej lilla lokala Företag X! Nu ringer jag er för jag har mailat er tre gånger utan att få svar..
-Vi har inte fått något mail från dig. Vilken adress har du använt?
-Ja, den som står på er hemsida, [email protected].
-Den går inte att maila på, den har vi bara för utgående mail.
-Men varför har ni den då i er kontaktruta på hemsidan?
-Nej, det vet inte jag.
-Nehepp. Men jag ringer ang min beställning som ni meddelade att ni skulle skicka den 25, den har inte dykt upp hos mig...?
-Nej, för den ligger här. Men jag vet inte varför.

Ridå!
 
bildkälla

LOPPI blogbag 1-åringen

Fick hem en blogbag från LOPPI som innehöll många bra och användbara saker! Det jag fick var följande:
 
BAMSE FÖR DE YNGSTA - En lättläst tidning från Egmont som riktar sig till barn mellan 1 och 4 år med sina stora och färgstarka bilder. Kan ju säga som så att min 6-åring kastade sig över tidningen och körde högläsning för lillan så fort han såg den. Så även äldre barn kan uppskatta den här tidningen!
 
PIPMUGG FRÅN PHILPS AVENT - Tack vara en unik ventil undviker man spill med den här muggen. Den har dessutom bra handtag som gjort det lätt för lillan att hålla i den och dricka på egen hand. Perfekt!
 
ACO MINICARE KRÄM - Den här passade oss ypperligt då lillan har torr hud emellanåt. Det är en extra fet kräm som både mjukgör och återfuktar. Den kommer rädda oss från sömnlösa nätter som vi har ibland när lillan inte kan sova pga klåda...
 
BARNKIT FRÅN FOLKSAM - Ett litet kit som innehåller bla brännsårsplåster, skavsårsplåster, solskyddskräm och annat smått och gott. Passar bra att antingen ha i skötväskan eller i bilens handskfack.
 
BIL FRÅN CITROËN - En Citroën C4 Picasso i leksaksformat. Denna ska sonen få i julklapp, vet att han kommer bli jätteglad!
 
FRUKTRIS FRÅN SEMPER - Fruktris som funkar som både mellanmål och efterrätt. Har inte hunnit prova dessa ännu, men är övertygad om att min matglada tjej kommer att tycka det är supersmarrigt! Smidigt att ha i skötväskan när man ska iväg på något äventyr.
 
GRÖT FRÅN SEMPER - Ätklar gröt från Semper i klämpåse. Har provat denna sen tidigare och tycker det är en toppenprodukt! Lillan äter denna gröt mer än gärna och det är lättsamt att låta henne suga i sig gröten på egen hand så att jag kan få några minuter över till att göra annat.
 
Sänder ett stort tack till LOPPI!
 
 

Citronkotlett med tsatsikirisotto

Här kommer en måltid som sambon inte blev så förtjust i. Jag tyckte den var helt ok, men tsatsikirisotton hade nog passat mer en sommardag med grillen framplockad. Det blev en stark tsatsikismak, så gillar man inte tsatsiki..då är detta fel sak att göra. Eller så kan man använda mindre vitlök än vad jag gjorde ;) Men här kommer iallafall receptet!

Du behöver

2 fläskkotletter
salt
svartpeppar
oregano
citron

till riset
1,5 dl arborioriris
3 dl vatten
riven gurka
1 dl mild yoghurt
1 liten vitlöksklyfta (jag tog nog en stor)

Koka riset i ca 20 minuter. Sedan rör du ner den rivna gurkan, pressad vitlök samt yoghurt.
Stek kotletterna och krydda med oregano och citronsaft.
 
Utgick ifrån ett recept hos Allt om Mat

Hallontryfflar - gott och enkelt julgodis

Förrädiskt gott julgodis, kan äta hur många sådana här som helst!
 
Du behöver

125 gram hallon
½ dl koncentrerad hallonsaft
1 dl grädde
3 msk socker
250 gram mörk choklad

Koka ihop allt utom chokladen i ca 15 minuter på svag värme. Sila sedan blandningen och låt den sedan koka ihop tills endast ca ½ dl återstår. Passa på att hacka chokladen medan detta görs. Sedan tillsätter du den hackade chokladen och rör om tills chokladen har smält (använd svag värme). Fördela sedan smeten i ca 30 små folieformar. Förvara dem sedan i kylen.
 

Istället för kaffe

 Sömnlösa nätter med lillan frestar på...
 
Jag behöver något som väcker mig. So, here we go!
 

Trolldeg

Hur roar man ett rastlös barn av den yngre varianten? Jo, med trolldeg. Denna fantastiska uppfinning! Du blandar snabbt ihop en deg på egen hand. Det som behövs är följande:

1 dl salt
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 msk olja
 
Nedan är en bild på sonen när han var ca 2,5 - 3 år. Trolldeg var mycket populärt då och funkar faktiskt fortfarande ibland.
 
 

En tresträngad ukulele

För några dagar sedan julpyntade jag lite här hemma. Bytte till julgardiner i köket, slängde upp en julstjärna... När jag letade julgardinerna hittade jag en tavla jag köpte i Brasilien. Jag var på en kvällsmarknad vid Copacabana i Rio de Janeiro och hittade en småcool (i mina ögon iallafall) tavla som jag inte kunde låta bli att köpa för sisådär 130 kr. Visst är den lite fin med alla de härliga färgerna? Kanske dags att rama in den och låta den sprida lite glädje!
 
 

Men typiskt!

Efter att jag befunnit mig på ett zombieliknande stadie under större delen av november har jag äntligen blivit människa igen! Men vad händer då? Jo, sambon får för sig att han ska bli sjuk! Dessutom verkar han ha smittat lillan med sin förkylning. Just nu ligger han och huttrar under täcket, febern skjuter tydligen i höjden. Så jag hoppas innerligt att jag och sonen klarar oss undan, jag har inte lust att bli sjuk nu. Har inte tid! Måste ju baka och greja inför julen! Dessutom ska julafton firas i det gula radhuset i år, det innebär att jag borde börja röja så att alla får plats!
Wish me luck!
 
Tack och lov har jag ett gäng lussebullar att mumsa i mig!
 

Önskelista

Min önskelista i år är inte lång...
 
 
 

Lussebullar med bourbonmarinerade russin

I söndags bakade jag lussebullar, tycker det hör till när det är första advent. Det är ju dessutom så gott, så varför vänta med att baka dem? Hittade ett recept hos ICA som jag utgick ifrån, men gjorde några smärre ändringar i receptet. Lussebullarna blev inte de vackraste jag gjort, men smakade väldigt gott! Väldigt luftiga och smakrika! Kan förvarna om att degen blir kletig, men om man har lite matolja på händerna går det lättare att hantera degen när lussebullarna ska formas. Jag marinerade mina russin med en bourbon och de blev goda saftiga!
 
Du behöver
(ca 40-45 st)
 
1 gr saffran
2 dl socker
2 msk vatten
50 gr jäst
5 dl fingervarm mjölk
14 dl vetemjöl
175 gr smör skuret i tärningar
0,5 tsk salt
bourbon (jag använde Jack Daniels Tennesse Honey)
1 ägg
 
Ta 1 tsk av sockret och stöt tillsammans med saffranet i en mortel. Blanda sedan ner det i ett glas med vattnet, låt det stå i ca 30 minuter.
 
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk, smör och "saffransvattnet". Rör försiktigt med en träslev tills jästen har lösts upp, sedan kör du köksmaskinen (om du använder en sådan) på lägsta hastighet tills smöret slagits till mindre bitar av degkroken.
 
Tillsätt socker, mjöl och salt och bearbeta degen i 15 minuter med köksmaskin alternativt 20 minuter för hand. Sedan ska degen jäsa i ca 60 minuter. Väljer du att använda röd jäst så blir jäsningstiden lite kortare, men det spelar ingen roll vilken jäst man använder sig utav.
 
Lägg russinen i ett glas och häll över med bourbon tills de täcks. Det går även bra att använda sig av rom eller tex vaniljvodka om man vill det. Vatten funkar det med! Så ska de ligga i ca 30 minuter.
 
Knåda degen försiktigt på en mjölad arbetsbänk och forma dina lussebullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och glöm inte att trycka dit russinen. Sedan ska de jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla dem med ägg innan du gräddar dem mitt i ugnen, 225 grader i ca 8-10 minuter. Avsluta med att låta dem svalna under bakduk på ugnsgallret.
 
Sedan är det bara att njuta!
 
 
 
 
 
 
 

Livsgnistan har återvänt!

I samband med att energin sakta återvänder så dyker även lusten att baka upp! Det riktigt kliar i fingrarna, vill bara plocka fram köksassistenten och baka, baka och åter baka! Så igår blev det lussebullsbak. Vet ni vad, jag skippade faktiskt mixen och körde degen från grundan! SÅ pigg känner jag mig! Det blev riktigt goda och luftiga lussebullar och russinen marinerade jag i något gott och ovanligt. Återkommer med recept!
 
Yes box, livet har verkligen återvänt till det gula radhuset!
 
 

Restaurangköket är inbokat

Syrrans 50-årsfirande i lördags var toppen! Barnen uppförde sig exemplariskt, alla var glada och det bjöds på massa smarrigheter! Själv frossade jag loss på smörgåstårta. Hur gott är inte det? Skulle kunna äta smörgåstårta varje helg utan att tröttna. Mums!
 
Vi systrar hade gått ihop om en present till henne. Under vårkanten ska vi lämna stan och åka till Lycksele. Där ska vi tillsammans med en kock laga mat i ett restaurangkök och sedan får vi njuta av maten. En ypperlig present till vår äldsta syster som älskar att laga mat! Dessutom ser vi fram emot att vi fyra systrar ska få umgås tillsammans och göra något roligt ihop. Det ska bli så skojigt!
 
 



Matbloggstoppen

RSS 2.0