Septemberpeppen säger hejdå

Då är vi inne på månadens sista dag och det är därmed slut med Septemberpeppen. Jag har försökt bjuda på motiverande ord och hälsosamma matrecept och förhoppningsvis har någon av er hittat lite pepp här i min blogg! Kanske har någon av er nåt det/de mål ni satte upp i början av månaden? Om inte så är det bara att fortsätta, kämpa på så kommer du tillslut i mål!
 


Själv måste jag säga att jag inte levt som jag har lärt. En envis förkylning samt att en vän dog i en bilolycka tog för mycket av mina krafter. Men jag fortsätter min strävan mot ett bättre mående!
bildkälla
 

Kall sås

Här kommer receptet på en väldigt god sås som funkar väldigt bra till både kött och kyckling. Den går dessutom snabbt att röra ihop! Har gjort den i några år nu och det är lätt att variera den genom att plocka bort senapen och ersätta den med bla basilika eller gräslök.

Du behöver

2 dl turkisk yoghurt/creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk senap (vanlig)
1 msk honung
salt
peppar

Rör ihop allt och låt stå en stund i kylen. Done!
 
 bildkälla

Hur man väcker en trött mor på bästa sätt

Igår behagade lilla fröken att vakna tidigt. Väldigt tidigt, sisådär kring kl 4. Zzz. Så efter en flaska välling och lite bus somnade vi båda två i soffan. Efter en timme blev jag väckt på det mysigaste sätt man kan tänka sig! Lillan pussade mig för fullt över hela ansiktet och när jag öppnade mina ögon utbrast hon glatt Heeeej!
 
Gulligaste gullunge!
 
 

Överlev vintern!

Här kommer 5 tips på hur du bäst orkar dig igenom den långa kalla vintern som ligger framför oss!

1 - Ät regelbundet och satsa gärna på varm mat. Gröt till frukost är dagens bästa tips!

2 - Försök få i dig ordentligt med frukt och grönt, då får du i dig de viktiga vitaminerna så du håller dig pigg och frisk.

3 - Träna regelbundet. Då utsöndras endorfiner som ger dig en må-bra-känsla!

4 - Ta vara på ljuset! Försök ta en kort promenad varje dag medan solen skiner. Då bildas D-vitaminer i din hud och du stärker immunförsvaret samt minskar risken för depression.

5 - Gör något kul! Unna dig saker. En spa-behandling kan liva upp tillvaron eller bara några lugna timmar med en god bok kan vara skönt för själen.


 
bild från http://weblogs.cltv.com

Ella’s Kitchen puffits

Via Smartson blev jag utvald att få vara testpilot för Ella's Kitchen puffits med smak av hallon och vanilj. Eller, jag och jag, det är ju lillan som fått vara själva testpiloten om jag ska vara ärlig. Det är majspuffar som riktar sig till barn från 10 månaders ålder.
 
Istället för att skriva en lång text kommer här vad vi tyckte i punktform:

Plus:
- De kommer i små förpackningar som lämpar sig bra i skötväskan om man ska ut på äventyr, smidigt!
- Lagom storlek på majspuffarna, lillan kunde roa sig länge med att plocka dem en efter en.
- Kladdar inte
- Blir inte mjuka/sega om man öppnar påsen och låter dem ligga ett tag
 
Minus:
- Smaklösa
- Smälte dåligt i munnen, lillan spottade ut dem efter att hon hade sugit på dem en stund
- Allt förpackningsmaterial känns inte miljövänligt
 
Kommer vi köpa dessa igen? Tveksamt med tanke på att de var för hårda för lillan. Kanske att vi testar dem längre fram när hon fått fler tänder och blivit duktigare på att tugga det hon får i munnen.
 
Däremot provade vi majspuffarna med ost- och tomatsmak. De var större i storlek och smälte bättre i munnen, så de blev däremot en hit här hemma!
 
Betyg för puffar med hallon- och vaniljsmak: 3 av 5 möjliga då de kan funka för barn som kan tugga ordentligt
 
 

Riley Presley

Seriöst, Elvis Presleys barnbarn Riley är ju hur vacker som helst! Hoppas hon inte gör som sin mormor bara och låter fåfängan ta över helt. Är ju inte helt ovanligt att det går överstyr med alla dessa plastikoperationer som kändisar gör...
 
 

Dragonfisk

Min mamma gjorde ofta dragonfisk när jag bodde hemma och jag tycker det är så gott att jag har fortsatt själv med denna maträtt.
 
Du behöver

1 paket torsk/sej/hoki
2,5 dl matlagningsgrädde
dragon
salt
peppar (gärna citronpeppar)
riven ost

Tina fisken och lägg den i en ugnssäker form. På med kryddorna och häll sedan över grädden. Var inte rädd för att använda dragonkryddan, så släng gärna på lite extra dragon över grädden. Strö över osten. In i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med potatis och rivna morötter. Ris funkar också, men potatis blir godast tycker jag.
 
bildkälla
 

Dagens tänkvärda ord

 

Inga gröna fingrar

Frosten slog till igår och tydligen hade Umeå det ljuvliga rekordet att ha den kallaste septembernatten sen 60-talet nångång, -8,5 grader. Yey. Så jag har gjort en liten överblick när det gäller trädgården. Jag och sonen planterade en hel del i början av sommaren och det blev ingenting av någonting!
 
Eller jo, solrosorna växte som tusan, men i övrigt liknade det inget alls. Vi har bestämt att byta ut jorden i pallkragarna nästa vår och se om det tar sig bättre då. Just nu påminner det mest om sand det som finns i lådorna...
 
 

Dags för lite snacks!

Det är äntligen fredag och helgen står för dörren! Hur många av er kör fredagsmys därhemma ikväll?! Här kommer tips på 25 nyttiga snacks som ni kan frossa loss på medan ni fredagsmyser.
 
bildkälla
 

Hide and seek

Hittade en bild på sonen från när han var ca 3,5 år gammal. Vi lekte kurragömma och han trodde inte jag skulle hitta honom... Gullungen min!
 
 

Finklädd

Idag togs det skolkort på sonens skola. Som alltid är han noga med vad han ska ha på sig för kläder när det är dags att klä upp sig. "Jag vill ha skjorta, för då blir jag tjusig!" Så givet köpte jag honom en ny skjorta inför fotograferingen och den fick godkänt av honom. Tack och lov!

Men vankas det kalas eller andra festligheter, då ska skjorta på och gärna med en fluga eller slips till. Erkänner att han har rätt, han blir verkligen tjusig då!
 
 
Skjorta från HM
 

Nyttig glass

Glass är så gott och det vill man ju ha året om! Iallafall jag. Så här kommer tips på hur du gör din egen nyttiga bananglass!
 
bildkälla

Smoothie

Vet du inte hur du ska mixa dig en god grön smoothie? Spana isåfall in detta:
 
 
 
 
 

Skön start på dagen

Hösten är här på allvar nu. Det är riktigt kyligt om mornarna och sambon har fått skrapa bilrutorna de senaste dagarna när han ska till jobbet. Själv njuter jag av de vackra färgerna som håller på att ta över ute i naturen. När solen skiner är det fantastiskt med mina morgonpromenader längs sjön! När jag börjar jobba igen kommer jag verkligen att sakna dessa promenader. Älskar att starta dagen med en lugn promenad längs vattnet efter att jag lämnat av sonen på skolan. Då varvar jag ner ordentligt efter det kaos som ibland (läs:ofta) uppstår när jag ska få två barn klara för avfärd.
 
Vad får dig att varva ner efter en intensiv morgon?
 
 

Förlorat rum

Tog med mig lillan och besökte mitt jobb idag. Alltid roligt få snacka lite med kollegorna! Men de hade gett mitt rum till den nya tjejen som har anställts. Så nu kommer jag få sitta i en helt annan ände av kontoret, supertrist. Blev inte direkt mer taggad på att börja jobba ska erkännas.
 
Avviker från Hälsans Stig och tröstar mig med några non stop.
 
bildkälla

Kräftstjärtspasta

Här kommer ett viktväktarrecept jag brukade köra för några år sedan. Jag tyckte det var jättegott, men sambon var väl sisådär förtjust i morötterna.
 
Du behöver
(2 port)

250 gram kräftstjärtar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
300 gram tagliatelle
1 tsk flytande margarin
0,5 dl hackad persilja
0,5 hönsbuljongtärning
1-2 krm sambal oelek
4 dl fraich max 8%

Skala och strimla morötterna med en vanlig potatisskalare. Hacka vitlöken och fräs på i en kastrull. Rör ner allt utom kräftstjärtarna och låt koka upp. Kräftstjärtarna häller du i just innan servering, de kan bli lite sega om du häller i dem för tidigt. Blanda ihop röran med pastan som du låtit koka under tiden.
 
 

Printa och sätt på din badrumsspegel

 
 

September - Internationella Alzheimersmånaden

Det pratas mycket om ALS och cancer just nu och det är bra att olika sjukdomar uppmärksammas så att folk får upp ögonen för dem och kan skänka pengar till forskning. Men det finns en sjukdom som jag tycker att det pratas väldigt lite om trots att den är väldigt vanlig, Alzheimers.
 
Det finns olika sorters demenssjukdomar och där är Alzheimers den vanligaste. Idag har ca 180 000 personer i Sverige en demenssjukdom av något slag och ca 70% av dessa har just Alzheimers. Vid sjukdomen bryts hjärnans funktion ner och i början kanske man inte minns var man lagt husnycklarna, sedan försämras man gradvis och man behöver mer och mer hjälp för att klara sig. Sjukdomen har en dödlig utgång.
 
Personligen anser jag att detta är en hemsk sjukdom som inte bara drabbar den sjuke, utan även alla nära och kära. Att se en person man älskar förändras och försvinna framför ens ögon är fruktansvärt.
 
Detta är en sjukdom som ökar, varje år insjuknar ca 25 000 personer bara i Sverige. Det är inte bara äldre som drabbas, även om det är vanligast. Även personer i 40-årsåldern kan drabbas och ju yngre man är desto snabbare brukar sjukdomsförloppet gå. Än så länge finns inga botemedel men ändå går endast 10 % av alla samlade forskningsmedel till forskning kring dessa sjukdomar. Så alla bidrag behövs så att denna sjukdom kan utrotas/botas.
 
Om man vill kan man skänka en slant till Alzheimerfonden som samlar in och delar ut pengar till forskningen kring Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar. De ger också stöd till projekt som kan göra det lättare för drabbade och anhöriga att leva med sjukdomen medan forskningen efter ett botemedel pågår. Vill du ge en gåva kan du klicka här.
 
Mer info:
Om Alzheimers
Alzheimersföreningen
Demensförbundet
Bort med skammen
 
 
 

Gratulationer till jubilaren!

Det finns en fantastisk man som idag fyller 80 år. Jag kallar honom fantastisk för hans ord är poesi och de vackra orden passar så underbart ihop med hans mörka och melankoliska röst. När jag sett intervjuer med honom så ger han sken av att vara ödmjuk och tacksam för sina framgångar, de verkar inte ha stigit honom åt huvudet på något sätt.

Så jag vill gratulera Leonard Cohen som idag får fira sin 80-årsdag och om några dagar kommer hans trettonde album!! Wow! Är så glad att jag fick se honom uppträda i Göteborg för två år sedan, det var magiskt. Det är helt otroligt att någon vid hans ålder orkar turnera och uppträda så mycket som han gör.
 
Grattis på födelsedagen! Jag lyfter på hatten för dig och tackar för allt!
 
 
 

Blodet förstörde hela dagen!

Snacka om besvikelse igår. Planen var att följa sonen till simskolan och sen skulle han och jag ner på stan och njuta av dagen tillsammans. Vi skulle besöka smakfestivalen, shoppa och ta en fika någonstans. Simskolan började bra, T var jätteduktig och riktigt roligt. Sedan drog vi vidare ner till stan och där var det knökfullt med folk! Det gick knappt att se något! Jag tror att det vackra vädret hade lockat ut hela Umeås befolkning. Men efter 5 minuter på plats fick jag näsblod. Och jag blödde rejält. #svordom# Som tur var sprang vi på min syster som erbjöd skjuts hem, så jag nappade på det. Att trängas med tusentals människor och samtidigt bloda ner dem är inte riktigt vad jag tycker är trevligt.
 
Så, det blev varken shopping eller smakfestival. Dock köpte vi med oss lite fika hem så att T inte skulle bli alltför besviken. Själv blev jag smågrinig då jag hade sett fram emot att få umgås med sonen på tu man hand. Men, men. Det kommer ju fler tillfällen!

Idag råder lugnet här hemma, tror att vi alla är lite småtrötta.
 
 

Smakfestival

Om du bor i Umeå eller någonstans i krokarna så kan jag tipsa om att det är smakfestival i helgen! Det är ett stort gäng utställar som bjuder på ätbart och det är även förläsningar och tävlingar som man kan delta i, ingen föranmälan behövs.
 
Klicka på bilden nedan så kommer du till festivalens hemsida och där finns program och all info du behöver. Hoppas vi ses där!
 
 

Födelsedagstårta

Har ju glömt berätta om när vi firade lillan i söndags. Det var släkten som kom och hon fick många fina presenter, bland annat böcker och en riktigt söt klänning! Böcker är den senaste grejen, hon älskar att bläddra i dem och kommer gärna farandes med en och vill att man ska läsa högt för henne.
 
Gjorde en tårta som jag fyllde med chokladmousse och banan. Täckte den med grädde och dekorerade med chokladfingrar, hallon och riven choklad. Den blev inte alls så pjåkig! Vill man ha en riktigt saftig tårta ska man förbereda den dagen innan den ska ätas, så att tårtbottnarna får dra till sig av fyllningarna ordentligt.
 
Bananfyllning
 
3-4  mosade bananer
4 msk marsanpulver
citronsaft
grädde
 
Mosa bananerna och blanda sedan med marsanpulver så att bananerna inte ska vätska sig alltför mycket. Tillsätt sedan lite citronsaft, detta gör man för att inte bananerna ska mörkna. Blanda sedan i valfri mängd grädde. Voila!
 
 
 
 

Marias kycklingcurry med bananris

Jag bad tidigare om tips på nyttiga recept, oavsett om det är förrätt, huvudrätt eller efterrätt. Maria hörde då av sig med ett recept som låter jättegott! Nu har jag inte hunnit testa receptet själv, men vill dela med mig av det utifall att ni känner att ni vill prova denna rätt under helgen. Tack Maria för både recept och bild!
 
Kycklingcurry med bananris
(2 port)
 
180 gr kokt, grillat eller stekt kycklingkött (skippa skinn och ben)
1 gul lök, hackad
1-2 tsk curry
2 tsk olja
1 msk citronsaft
1 kryddmått salt
0,5 dl hackad paprika (grön eller röd)
2 msk mango-chutney
1 dl vatten
 
ris
1 banan
2 tsk citronsaft
 
Skär kycklingköttet i mindre bitar. Fräs löken mjuk i en kastrull tillsammans med oljan, tillsätt sedan curryn och låt den fräsa med i någon minut. Tillsätt sedan kycklingbitarna, citronsaften, salt, mango-chutneyn och paprikan. Häll dit vattnet och låt det koka ihop på svag värme under lock i ca 10 minuter.
 
Skala bananen och skär den i skivor. Om du pressar över lite citronsaft över bananskivorna så mörknar de inte. Blanda sedan tillsammans med det nykokta riset. Tycker inte alla om banan i maten så kan man servera bananen på sidan om i en liten skål. Servera sedan alltihop tillsammans med en god sallad.
 
 
 

idag

 Vad står det på lappen du väljer idag?

Happy

Min lilla solstråle, alltid så glad!
Ja, förutom när tröttheten tar över då.
 
 
 
 

Mellanmål

Vi kan nog enas om att det är viktigt att inte hoppa över mellanmål. På så sätt håller man blodsockret på en jämn nivå och man minskar risken att småäta. Du håller dig piggare och orkar därmed att prestera bättre. Det gäller att komma ihåg att äta innan man blir hungrig, för annars kan man räkna med att sötsuget dyker upp som gubben i lådan. Låt det inte gå mer än 2-3 timmar efter en måltid innan du fyller på med ett gott och nyttigt mellanmål.
 
Det bästa är om mellanmålet innehåller både protein och kolhydrater, då får du en bra mättnadskänsla. Förslag på mellanmål kan vara:
 
* 200 gr keso och valfri frukt
* bananplättar
* 1 banan och en näve nötter
* knäckemacka med ägg
* smoothie
 
Sen är det inte heller fel med ett litet kvällsmål. Då fortsätter du hålla blodsockret på en jämn nivå och förhoppningsvis bidrar det till en god sömn. Förslag på kvällsmål kan vara:

* kesella med frukt/bär
* keso med några skivor kokt kalkon
* fruktsallad med lite mandelolja, kokosmjölk, russin och hackade mandlar
* fullkornsbröd med skinka och avokado
 
Keso med skivad nektarin
 
textinspo från mabra.com
och boken Kärnfrisk familj! Så gör du! av N&M Mauritson

Hur sluta med socker?!

Så, hur gör man då om man känner att man överkonsumerar socker och har svårt att dra ner på sockerintaget?! Främst gäller det att rensa bort allt man har där hemma som innehåller massor med socker. Har man inte godis och kakor hemma är det svårare att falla för frestelsen. Rensa även ut sådant som ger snabba kolhydrater som vitt bröd, vitt mjöl och vitt ris. Undvik även att ha hemma sådant som färdigmat, chips, ketchup, saft, fruktyoghurt och läsk.
 
De snabba kolhydraterna gör dig oftast snabbt hungrig igen och då är risken att du småäter, något som lätt leder till att det är just godis och kakor som slinker ner. Därför ska man fokusera på att äta sådant som ger en längre mättnadskänsla. Exempel på detta är:
 
* fisk
* kyckling
* kalkon
* ägg
* fullkornsprodukter
* grönsaker och rotfrukter
* nötter
 
Det är viktigt att äta med jämna mellanrum och när jag var med i World of Shape åt jag var tredje timme. Ibland kunde det gå endast 2,5 timme mellan målen, men det fick inte bli mer än 3 timmar för då kunde jag känna hur sötsuget gjorde sig påmint.
 
Men mer om mellanmål imorgon. Idag börjar vi med att rensa ur våra skåp!
 
bild från thischarmingmum.com
textinspo från mabra.com
och boken Kärnfrisk familj! Så gör du! av N&M Mauritson
 
 
 

Dagens citat

 

Beroende?

Det pratas mycket om sockerberoende hit och dit. Men hur vet man om man verkligen är beroende? Det finns en lista på på symtom/beteenden som är tecken på att man är beroende och känner man igen sig i många utav dessa kan det vara en idé att tänka över sin konsumtion av just socker.
  • trötthet
  • dåligt humör
  • koncentrationssvårigheter
  • oro, rastlöshet
  • dålig sömn
  • huvudvärk
  • sötsug, särskilt när man är trött och stressad
  • viktuppgång
  • ser till att alltid ha sötsaker hemma
  • tycker att frukt inte är tillräckligt sött
  • ljuger om hur mycket bröd eller socker man äter
  • blir sur om någon ätit upp sista godiset
  • gömmer undan sötsaker, även för barn
(listan kommer från mabra.com)
(bild från nutrientrich.com)

Du är saknad

Jag kan inte förstå att du är borta. Du som var så klok, glad och full av livsglädje! Alltid hade du ett peppande ord över och din generositet nådde inga gränser.
 
På min morgonpromenad idag tittade jag ut över sjön och en man kom roendes. Det såg så lugnt och fridfullt ut. Samtidigt tänkte jag på dig som fick avsluta ditt liv i Limån för några dagar sedan...
 
Något som tröstar är att jag hann säga till dig medan du levde att jag tycker att du är en fantastisk person, så snäll och omtänksam. Vila i frid finaste K, du är saknad utav så väldigt många!
 
 

Promenixdax

Jag orkar inte ens kommentera valet, det får ni andra bloggare göra. Men jag kan säga så mycket som att jag inte blev nöjd över utgången av det hela.
 
Men det är en ny vecka och nya möjligheter hägrar! Min förkylning börjar ge med sig och mitt mål är dagliga promenader den här veckan. Imorse gick jag några kilometer med syrran, riktigt skönt och avkopplande.

Har du några särskilda mål/planer för din vecka?
 
 
 
 
 

Fördelar med att sluta med socker

I senaste numret av Amelia listar de fördelarna med att skippa socker. Med den här listan kanske man kan bli lite mer sporrad att kapa bort sockret!
* Kroppen får möjlighet att förbränna fett om man inte småäter snabba kolhydrater hela tiden
* Aptiten normaliseras när blodsockret hålls på en mer jämn nivå
* Byt ut socker mot grönsaker, bär och frukter och få färre förkylningar
* Sömnen blir bättre
* Humöret blir jämnare då man slipper blodsockersvängningar
* Hyn blir vackrare
* Smaksinnet blir känsligare
* Kroppen blir lugnare och koncentrationsförmågan ökar
 
Fantastiskt!
 
 
 

En sockerbagare här bor i staden...

..hon bakar kakor mest hela dagen...
 
Imorgon kör vi 1-årskalas för lillan, ska bli så roligt! Så de senaste dagarna har jag bakat lite och idag kör jag sista racet. Imorgon behöver jag bara dekorera tårtan och duka, skönt slippa stressa! Ska ju hinna rösta med innan kalaset drar igång.
 
Men att stå och baka hela dagarna prövar verkligen på, svårt låta bli att trycka i sig några kakor...
 
 
 

Vinn Drömnatten

Vill tipsa om en fantastisk tävling! Beskriv din drömnatt på nyöppnade U&Me Hotel i Umeå och du har möjlighet att vinna fina priser! Klicka på bilden nedan för att läsa mer om den här tävlingen. Lycka till!
 
 

Fredagsmys - nyttigt snacks

Ikväll vankas det fredagsmys i de flesta tv-sofforna runt om i landet och det brukar nog för de flesta innebära godis, chips och läsk. Här kommer tips på några nyttigare alternativ som är minst lika goda!
- Grönsaker med dipp, gör dippen på naturell yoghurt istället för creme fraiche
- Fruktsallad med lite grädde
- Äppelchips
- Kesella med valfria bär
- Bananglass, frys 2-3 bananer och mixa sedan snabbt med lite kakao
- Frysta vindruvor
 
Kom gärna med fler förslag!
bild från premieremoisson.com
 

Vimsig tjej

Allvarligt, jag är ganska förvirrad. Jag hade fredag igår och önskade er en trevlig helg, snacka om att vara ute i god tid! Får skylla på att sömnbristen är ganska total just nu samt att förkylningen vägrar ge med sig. Inatt sov jag kanske 3 timmar allt som allt, zzzzzz...
 
Men jag gör om och gör rätt och önskar er härmed en riktigt härlig helg! För nu hägrar verkligen helgen runt hörnet! Glöm inte att rösta senast på söndag nu bara. Måste lägga en reminder i telefonen åt mig själv tror jag, så vimsig som jag är.
 
 
 
 

Trevlig helg!

Många räknar nu ner till helg, bara några få timmar kvar på jobbet innan hemgång och sedan väntar ett par dagars skön ledighet! Jag önskar er alla en riktigt härlig helg och glöm inte att må gott och skratta så mycket du bara kan!

 

1 år

Idag firar vi ett härligt år med vår underbara och glada lilla tjej!
Tänk så fantastiskt att just hon kom till vår familj och gjorde den komplett!

Vi älskar dig Linnea!
/Mamma, Pappa, Storebror
 
 
 

Gratis KESO Yoghurt från Arla

Jag äter en hel del keso till mellanmål för att hålla mig mätt mellan måltiderna. Nu finns det något som heter keso yoghurt från Arla och du har möjlighet att få en gratis! Jag ska själv hämta ut en och prova, vad spännande!

Allt du behöver göra är att gå in på deras sida och betygsätta ditt morgonhumör. Gör du detta får du en sms-kupong som gäller en valfri keso yoghurt! Perfekt! Klicka på bilden nedan så kommer du Arlas sida.
 
 

Årets glögg från Blossa!

Julen känns kanske långt borta just nu, men snart är vi där ska ni veta! Ett tecken på detta är att Blossa har släppt årets smak! Tidigare smaker har bla varit blåbär, saffran och clementin, men i år är smaken lavendel! Låter lite spännande faktiskt. Lavendel. Men det är inget som skänker mig julkänsla när jag hör det.
 
Vilken är din ultimata glöggsmak?
 
 
bild från mittkok.expressen.se

Dagens pepp

Att nå ett mål är sällan lätt. Man får kämpa, slåss och stålsätta sig mot att ge upp! Men väl framme är känslan ack så skön och tillfredsställande!
 
 

Få rabatt på sport-bh!

När man ska träna är det viktigt att ha en sport-bh som sitter bra och som ger det stöd som din byst behöver. Jag har tidigare skrivit om en bra sport-bh från Swegmark som jag är mycket nöjd med och som jag fortfarande använder. Den heter Forceful och den kan jag verkligen rekommendera (se bild nedan).
 
Sugen på att testa en sport-bh från Swegmark? Isådana fall kan du få 50 kr i rabatt tom 1 oktober 2014 på valfri sport-bh. Uppge isåfall koden FBAMB14V när du gör din beställning. Glöm inte att läsa mer om mina tips gällande vad man ska tänka på när man köper en sport-bh!
 
bild från swegmark.se

Man ska inte tro allt man hör

Valdagen närmar sig och många funderar nog på vilket parti som ska få ens värdefulla röst. Just nu verkar många i min omgivning lyssna på vad andra säger i diverse frågor och jag har insett att det är mycket som inte stämmer som florerar. Här nedan kommer två exempel.
 
En person sa till mig att hon ska rösta på SD, "för det är förjäkligt att invandrare som startar företag inte behöver betala moms i 2-3 år!".
 
What? Jag tänkte att det där kan inte stämma, så jag kontaktade Skatteverket och frågade om just detta. "Nej, det stämmer inte. Alla som bedriver en momspliktig verksamhet ska vara momsregistrerade och är skyldiga att redovisa och betala moms", blev deras svar.  Däremot finns det vissa varor och tjänster som är momsbefriade, tex artistarvoden och försäkringstjänster och detta gäller alla, oavsett ursprung.
 
Har även fått höra att en asylsökande får närmare 25 000 kr i månaden och detta gäller varje familjemedlem. Fatta vad pengar det blir för en familj med 3-4 ungar! Så vad tror ni själva, stämmer detta? Självklart inte. 
 
Bor den sökande på en av Migrationsverkets anläggningar där fri mat ingår är dagersättningen:
  • 24 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushåll
  • 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras bidraget)

Har den sökande eget hushåll och sköter matinköpen själv är dagersättningen:

  • 71 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll
  • 37 kr/dag för barn upp till 3 år
  • 43 kr/dag för barn 4–10 år
  • 50 kr/dag för barn 11–17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras bidraget)

Förutom mat ska dagersättningen också räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. (Info från Migrationsverket.se)

Så vad vill jag med det här inlägget? Vill bara tala om att du inte ska vara rädd att kontrollera fakta när du hör sådana här saker, du kan bli förvånad och om inte annat så inser man snabbt att rykten inte alltid är att tro på. Med sanna fakta kan det vara lättare att ta ett beslut om vilket parti man vill eller inte vill rösta på.

 

 
 
 

Workout!

Många tycker att det är svårt att få till det där med träning. Man har långt till gymmet, man har inte tid på grund av jobb eller barn, man har inte råd att investera i ett gymkort... Ja, listan på orsaker att skippa träning kan göras lång. Men nu är det slut på ursäkter! Presenterar härmed ett träningspass som du kan köra hemma så länge du har tillgång till en stol och en vägg, för det utgår jag ifrån att du har.
 
Varje övning ska göras intensivt i 30 sekunder med 10 sekunders vila mellan övningarna. Allt som allt tar passet ca 7 minuter att köra igenom och den tiden kan man hitta även om man är ensam med barn. Passa på när de sover, ser på tv eller äter mellanmål.
 
Se så, bookmarka den här sidan och tuta och kör 7 minuter varje dag! Du kommer inte ångra dig!
 
 
 

EFTERLYSNING!

 
....recept!
 
Har du möjligtvis något gott recept att dela med dig av som jag kan få testa och lägga upp här på bloggen? Givetvis länkar jag receptet till dig om du har en egen blogg. Det kan vara förrätt, huvudrätt, efterrätt eller mellanmål, det enda kravet är att det ska vara ett någorlunda nyttigt/smalt/hälsosamt recept.
 
Lämna gärna en kommentar i detta inlägg isåfall eller skicka ett mail via min mailfunktion som du hittar på höger sida här i bloggen.

Vore väldigt tacksamt då det känns som jag kört fast och behöver tips och inspiration när det gäller kosten.
 
 bild från ponnysanning.se

Dagens tänkvärda ord

 

Fettsnål kladdkaka

Helgen ligger runt hörnet och kanske ska du ha middagsbjudning? Då vill man ju gärna bjuda på något gott till efterrätt! Men som vi vet så är ju efterrätter sällan så hälsosamma. Men det finns alternativ! Självklart kan man göra något gott av frkt och bär, men ibland vill man ha något som ger en mer lyxig känsla. Något oemotståndligt är kladdkaka och här är en smalare variant som innehåller kvarg istället för smör!
 
Du behöver
(10 port)
 
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 gr kvarg
rivet limeskal
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd sedan ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med kvarg och limeskal. Häll smeten i en bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min, 200 grader..

En portion är ca 250 kcl, så gör inte som jag och ät hela kladdkakan själv.

 
Recept och bild kommer härifrån.
 
 

Cloettas Läkerol halstabletter

Men är det då inte självaste #¤% att man åker på en jätteförkylning när man är supertaggad och peppad att uträtta stordåd?! Skolan har börjat så jag har bara gått och väntat på att sonen ska bli sjuk, men icket. Han är pigg och kry som en nötkärna, utan det är JAG som åkt dit och fått både feber och snuva. Ingen hit för fem öre. Här kommer det absolut inte tränas på ett tag och jag orkar knappt tänka på en vettig kosthållning just nu.
 
Tur jag har Cloettas Läkerol halstabletter med smak av ingefära och citron. De är dessutom sockerfria och innehåller c-vitamin. Perfekt för mig just nu! Dessa lanseras i butik nästa vecka, dvs v 37, så håll utkik! Inte dumt ha en påse halstabletter hemma, man vet aldrig när man drabbas av nåt dumt virus.
 
 

How bad do you want it?

 

Italiensk tomatsoppa

När jag var med i Viktväktarna för 15 (ehum) år sedan gjorde jag en jättegod tomatsoppa. Den räknades som en nollpoängare på den tiden, men jag har nog ändrat receptet lite under årens gång så jag vet inte vad den räknas som idag. Soppan är iallafall väldigt god och inte onyttig på något sätt.
 
Du behöver
(2 portioner)

½ gul lök
soltorkade tomater (ej i olja)
7-8 champinjoner
1 pressad vitlöksklyfta
1 frp passerade tomater
5 dl vatten
0,5 buljongtärning (kan uteslutas)
1 msk tomatpuré (kan uteslutas)
salt
peppar
färsk basilika
valfri mängd pasta (kan uteslutas)

Skiva lök och champinjoner och stek på dem i en kastrull. Tillsätt sedan allt utom basilikan och pastan och låt sedan koka ihop i några minuter. Just innan servering adderar du pastan samt grovhackad basilika. Servera sedan gärna med nybakat bröd. Vill du lyxa till det så kan du toppa det hela med lite mozzarella.
 
 

Moussaka

Tänkte bara påminna om ett recept jag lagt upp tidigare, en variant på moussaka som ska komma ifrån viktväktarna. Tyvärr kan jag inget om points eller kalorier i denna rätt, men det kanske någon av er därute vet?

Klicka på bilden så kommer ni till receptet.
 
 

Sockerfri dag!

Igår lyckade jag hålla mig från att småäta, wiho! Jag menar inte att världen går under för att man tar en bulle, som jag gjorde iförrgår. Men nu vill jag köra en månad utan sånt och att då börja första dagen att äta både bulle och kolor känns för mig som ett misslyckande.
 
Men tack och lov ryckte jag upp mig igår. Var på väg till skafferiet flera gånger, men varje gång lyckades jag lägga band på mig själv. Skönt. Men galet att det ska vara så svårt att hålla sig ifrån att småäta onyttigheter?
 
Träningen lägger jag dock på hyllan i några dagar, har fått ont i halsen. Har väl fått lillans förkylning. Förbenat!
 
Hur har det gått för er därute?! Inte börjat än? Det är inte försent!
 
 
 
 

PepTalk

Lyssna på den här charmigt underbara 9-åringen och låt honom inspirera dig!
 
 

Angelina Jolies klänning

Ingen har väl missat att Angelina Jolie har gift sig med sin Brad Pitt. Nu har det släppts bilder på hennes klänning. Tycker att den är riktigt fin och vilken rolig idé att brodera in bilder av barnens teckningar i slöjan!
 
 
 
 
 
 

Jädrans toscabulle

Igår tränade jag för första gången på länge. Det var jobbigt. ASJOBBIGT! Man tappar verkligen mycket när man inte tränar på några veckor. Förut sprang jag med lätthet tre kilometer utan att stanna, igår orkade jag inte ens 500 meter innan kroppen ville falla ihop av trötthet. Jag har lite att jobba med.
 
Lyckades hålla mig från att småäta hela förmiddagen, wiho! Men så kom min äldsta syster förbi med en toscabulle och jag erkänner att den slank ner. Jag är inte förberedd på sådana situationer. Ska man helt sonika säga nej tack och verka otacksam eller äta och tänka att en bulle inte är hela världen? Igår valde jag det sistnämnda och därmed känns dagen som ett smärre misslyckande då jag helst vill ligga på noll när det gäller kakor och godis. För tyvärr kände jag att dagen var förstörd pga bullen, så jag åt några ako-kolor med. Några för många.
 
Men idag är det en ny dag, idag låter jag bli bullar och godis. För lillan är sjuk så det blir inga gäster som kan fresta med godsaker. Det kommer bli tufft, för sömnbrist brukar leda till att jag i vanliga fall småäter extra mycket för att hålla energin uppe...
 
 

Viktigt mål

Ett sätt att klara sig från att småäta godis och kakor är att försöka hålla en jämn blodsockernivå. På så sätt kan man minska sötsuget. Därför är det viktigt att inte hoppa över mellanmålet! Jag brukar gärna ta mig lite keso eller kvarg som jag piffar upp med bär, frukt och/eller vaniljpulver.
 
Fick tips att alltid ha en tesked med mig om jag är ute på äventyr, för då kan man köpa ett litet paket keso i någon livsmedelsbutik eller kiosk och stoppa i sig utifall att man missat att packa något ätbart. Gillar man nu inte keso eller kvarg så är tex en banan inte heller fel!
 
Dagens mellanmål, kvarg och blåbär.
 

Hej då kakor och godis!

Idag får jag stålsätta mig. Vet att sockersuget kommer vara hemskt nu i några dagar, jag kommer verkligen få jobba med den biten. Men jag grejar det! Absolut! Du med, jag är övertygad. Hoppa på tåget så kör vi en godis- och kakfri månad, vi kan tillsammans!
 
Måste erkänna att jag inte har lyckats kasta/äta upp allt godis vi har i skåpen. Fick så mycket från brassarna som jag inte bara vill kasta. Däremot kommer jag bjuda bort det, bland annat har vi snart 1-årskalas för lillan och då blir det toppen att kunna duka fram massor med godsaker! Den dagen kommer bli en prövning för mig ska ni veta...
 
bild från http://www.hautepnk.com
 



Matbloggstoppen

RSS 2.0