Man ska inte tro allt man hör

Valdagen närmar sig och många funderar nog på vilket parti som ska få ens värdefulla röst. Just nu verkar många i min omgivning lyssna på vad andra säger i diverse frågor och jag har insett att det är mycket som inte stämmer som florerar. Här nedan kommer två exempel.
 
En person sa till mig att hon ska rösta på SD, "för det är förjäkligt att invandrare som startar företag inte behöver betala moms i 2-3 år!".
 
What? Jag tänkte att det där kan inte stämma, så jag kontaktade Skatteverket och frågade om just detta. "Nej, det stämmer inte. Alla som bedriver en momspliktig verksamhet ska vara momsregistrerade och är skyldiga att redovisa och betala moms", blev deras svar.  Däremot finns det vissa varor och tjänster som är momsbefriade, tex artistarvoden och försäkringstjänster och detta gäller alla, oavsett ursprung.
 
Har även fått höra att en asylsökande får närmare 25 000 kr i månaden och detta gäller varje familjemedlem. Fatta vad pengar det blir för en familj med 3-4 ungar! Så vad tror ni själva, stämmer detta? Självklart inte. 
 
Bor den sökande på en av Migrationsverkets anläggningar där fri mat ingår är dagersättningen:
  • 24 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushåll
  • 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras bidraget)

Har den sökande eget hushåll och sköter matinköpen själv är dagersättningen:

  • 71 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll
  • 37 kr/dag för barn upp till 3 år
  • 43 kr/dag för barn 4–10 år
  • 50 kr/dag för barn 11–17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras bidraget)

Förutom mat ska dagersättningen också räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. (Info från Migrationsverket.se)

Så vad vill jag med det här inlägget? Vill bara tala om att du inte ska vara rädd att kontrollera fakta när du hör sådana här saker, du kan bli förvånad och om inte annat så inser man snabbt att rykten inte alltid är att tro på. Med sanna fakta kan det vara lättare att ta ett beslut om vilket parti man vill eller inte vill rösta på.

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: anna

Riktigt bra skrivit!!!!

2014-09-08 @ 21:05:08
URL: http://heltenklaanna.blogg.se
Postat av: Anna - Vitt eller svart

Minns ett brev som delades ut i min farmors by där det stod listat hur mycket invandrare fick i bidrag och annat. Siffrorna var naturligtvis påhittade men farmor och många med henne tog det som fakta och häpnade. Klart de var emot invandring då de "tog alla pengar, var otacksamma och betedde sig illa". Idioter...

Det här var över 20 år sedan men det la en usel grund för alltför många. Jag hoppas ju att folk är mer källkritiska idag.

2014-09-11 @ 11:45:56
URL: http://vittellersvart.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Matbloggstoppen


Follow on Bloglovin

RSS 2.0