Tips på snabba och enkla desserter

Ingen dessert klar till kvällens nyårsmiddag? Ingen panik, det finns några snabba efterrätter man kan ta till som är riktigt goda!
 
Marängswiss - vem älskar inte det?
 
Smulpaj - lite glass/grädde/vaniljsås till pajen och det blir en hit!
 
Ugnsbakade päron - en klassiker!
 
Snabb cheesecake i glas - fixas på ett kick!
 
Roy Fares Gino - kan inte gå fel!
 
 
Snabb cheesecake i glas
 

Årsresumé och "nyårslöfte"

Årets sista dag är här och vi gör oss alla redo för 12-slaget. Ett nytt år hägrar, med nya drömmar och förhoppningar. Själv har jag inget särskilt som jag ser framför mig inför 2016, inga stora händelser som väntar. Inte vad jag vet iallafall. Jag hoppas vi får vara friska och skratta mycket!
 
Ska inte avge något nyårslöfte. Jag har en tendens att bryta sådana rätt friskt. Men jag ska FÖRSÖKA att träna lite mer, för jag känner att jag mår bra av det. Jag ska även försöka bli bättre på att unna mig lyxig egentid. Att gå till frissan med jämna mellanrum, att kanske boka in en ansiktsbehandling emellanåt. Det är dags att ta sig upp ur det där sunkiga småbarnsmamma-träsket nu.
 
2015 har varit ett helt ok år. Ska göra en snabb årsresumé.
 
Januari - Min sista månad som föräldraledig med lillan. Stor ångest över att den tiden i livet skulle ta slut för evigt (inga fler bebisar inplanerade).
Februari - Inskolning på förskolan. Går över förväntan och jag återgår till jobbet. Kul träffa kollegorna igen!
Mars - Vab, vab, vab. Jag fyller 40 och känner mig helt ok med det. Ingen ålderskris.
April och maj - Lillan börjar hålla sig frisk och vi börjar hitta vardagsrutiner.
Juni - Besked om förskoleplats i området där vi bor, stor lättnad!
Juli -  Semester! Ruttet väder, men skönt vara hemma. Lillan slutar med nattvälling.
Augusti - Ny inskolning på nya förskolan. Lillan stormtrivs, Sonen börjar första klass, stort!
September och oktober - Sonen kämpar på med simskola, vi vuxna springer i hamsterhjulet.
November - Sambon spenderar 2 veckor i Brasilien. Mysigt men slitsamt vara själv med barnen. Blöder mängder med näsblod. Remiss till ÖNH.
December - Insikt om att förändringar behöver göras på vissa plan. Näsan undersöks, allt ser bra ut. Lillan slutar med napp. Känner mig slutkörd och tar ut långledigt över julen. Härligt avslut på året!
 
Sonen fyllde 7 och blev stor!
 
Han tappade även flera tänder under året!
 
Lillan fick sitt livs första strutglass. Gott!
 
Blev inbjudna till namngivningscermoni för tvilligarna E&J. En härlig dag!
 
Försökte fota barnen till årets julkort. Det blev en utmaning!
 
Avslutade året med att vinna skönhetsbehandling för mig och min syster! De bjöd oss även på bubbel!
Lyxig avrundning på ett fint år!
 

Julafton

Har inte skrivit något om vår julafton. Men den var jättemysig! Eller, ja, intensiv till att börja med. Vi kör knytis och vi är flera som hjälps åt i köket, men som värdinna känner man ju lite extra ansvar att allt ska funka/flyta när det gäller middagsfixet. Så jag kände mig lite uppe i varv, men så fort middagen var bortstökad så kunde jag börja njuta jag med. Alltid roligt när vi i släkten samlas!
 
Bjuder på två bilder. På den första bilden släpper bästis-kusinerna in tomten som besökte oss via altandörren i år. På bild nummer 2 ser ni lillan och hennes favoritjulklapp. Det var den första hon öppnade och sedan brydde hon sig inte om de andra paketen förrän långt senare.
 
 
 
 
 

Natt 1 utan napp

Som jag berättade igår så har vi lämnat lillans nappar till Nappträdet. Har gruvat enormt för det här steget, har hört madrömsberättelser om barn som har skrikit dygnet runt i en veckas tid! Så jag laddade mentalt igårkväll för en sömnlös natt, lika bra ställa in sig på det värsta!
 
Men, jag oroade mig helt i onödan! Vi hade ett uppvak under natten och hon somnade om så fort jag hjälpte henne att lägga sig ner igen. Annars sov hon hela natten och vaknade vid kl 06.40! Jag kan inte klaga på det överhuvudtaget!

Nu får vi se hur natt nummer 2 blir, kanske är det nu skrikandet kommer?!

Nappen är nu ett minne blott!

Nappträdet (som inte längre var något nappträd)

Känner mig som en zombie. Har verkligen börjat varva ner från all stress på jobbet och istället för att vara hyper och uppe i varv går allt i slow motion just nu. Är nog välbehövligt med lite vila.

Idag har vi besökt Nappträdet. Det är ett träd där barn som ska sluta med napp kan lämna sina nappar, så där så det blir en liten kul grej av det hela. Så i några dagar har vi nu pratat med lillan om att vi ska åka till Nappträdet och lämna hennes nappar, så att hon kan bli en stor tjej. Hon har jublat och skrattat när vi pratat om det där Nappträdet, fast hon har väl inte förstått innebörden av att säga hej då till sina käraste ägodelar...
 
Tyvärr var trädet helt tomt på nappar när vi kom dit idag! Snacka om lite förvirring och besvikelse. Sonen hittade dock en liten hög med nappar några meter från trädet, så vi kunde peka på dem och visa lillan att fler barn hade minsann lämnat sina nappar där. Så vi valde ut en fin liten gran där hon fick hänga upp sina nappar.
 
Det har gått bra hela dagen, men nappsuget kom på allvar nu när hon skulle sova. Tror hon hade lite jobbigt med vad hon skulle tycka om det hela..
 
- Dumma napp!
- Vill ha nappen!
- Ingen napp, stor tjej!
 
Nu har hon till slut somnat. Blir intressant se hur natten blir!
 
 

Återhämning pågår

Tänk så fort det går! Man ägnar veckor åt att förbereda inför julen. Julklappsinköp, paketinslagning, mat och bak. Det städas och det fejas, man byter gardiner och pimpar hemmet med tomtar. Sen säger det bara GOD JUL så är det hela över!
 
Julafton passerade i ett rasande tempo och nu håller vi fortfarande på med återhämtning. Äter rester till både lunch och middag och jag blir inte förvånad om det snart kommer ut gravad lax ur ena örat och julskinka ur det andra! Snart är det även dags att börja stöka undan julgardiner, julbonader och allt annat som plockades fram ur lådan märkt "JULSAKER" för en månad sedan ungefär.
 
Puh.
 
Bilden är från julafton ifjol. Då hade vi snö. I år är det bar asfalt, tråkigt.
 
 

God Jul!

Vill önska er alla en riktigt härlig och fröjdefull jul!!
 
 

Redo för beachen!

Vintersolståndet, det är idag det! Efter idag blir dagarna längre och längre och vi går mot sommar och sol igen, hurra! Känner mig genast redo att börja planera inför kommande stunder i solen och jag är ganska sugen på en bekväm strandstol som kan få följa med i bilen. Perfekt ha en sådan när man ska sitta och hålla koll på kidsen när man är någonstans och badar! Hittade en hos Campingnetshop.se som jag kan tänka mig. De har flera olika strandstolar, men den här gillar jag för att den går att justera i 5 olika positioner och fäller man ner den helt blir det fullt liggläge!
 
 
 
 
Nu är väl sommaren en bit bort om jag ska vara ärlig. Men tills dess skulle barnen nog gilla att sitta i den om vi  lät den stå framme i vardagsrummet. Perfekt när sonen vill äta sitt lördagsgodis medan han ser en film, då kan han sitta i denna istället för att vi ska få chokladsmulor och kladdiga gelégodisar i soffan!
 
 
 
 

Inga pepparkakor

Hallå där ute i stugorna! Det är bråda dagar nu för de flesta tror jag. Och som om inte alla har fullt upp med julbestyr, det verkar härja sjukdom både här och där! Här har vi stängt sjukstugedörren för nu och jag hoppas jag inte behöver öppna den fler gånger under det här året. Har inte tid med sånt!
 
Är ni klar med julklapparna? Jag for in till stan idag för att handla det sista. Men efter ett tag orkade jag bara inte vara kvar. Det var SÅ mycket folk och påsarna jag bar tyngde ner mig så att varje steg kändes mödosamt. Jag drog hem istället och sålde vår juicepress. Har fått nåt ryck, vill rensa! Ut med det gamla, in med pengar! Det går inte att spara på allt, men för en hamster som mig är det svårt att göra sig av med saker. Så jag får passa på när dessa sällsynta rycker dyker upp.
 
Men tiden går lite för fort just nu. Har i flera veckor tänkt baka pepparkakor med barnen, men har aldrig kommit till skott. Får kanske bli efter julafton... Bjuder på en bild på sonen när han var pepparkaksgubbe för x antal år sedan så länge.
 
 

Jobbstress

Vi har haft sjukstuga hela veckan. Lillan har haft så mycket hosta om nätterna så att ingen har kunnat sova. Ringarna under ögonen har aldrig varit större! Hyfsat dålig tajming då både jag och sambon har mycket att göra på jobbet och ingen av oss har tid att vabba så här inför julledigheten.
 
Men det är inte så mycket att göra, bara att bita ihop och försöka jobba på lite extra när man väl är på jobbet. Igår spenderade jag närmare 12 timmar på kontoret och fick undan en del, dock inte tillräckligt. Får försöka tänka att det jag inte hinner med nu finns kvar efter julen (tyvärr). Svårt ibland bara att hålla stressen på avstånd.
 
Vanligtvis har jag lätt för att släppa jobbet när jag går hem, men just nu går det dåligt.
 
 
 

Bedövning i näsan

Hela mitt liv har jag haft lätt att blöda näsblod. För torr luft, förkylning, sömnbrist och stress är några av faktorerna som har kunnat utlösa en blödning för mig. Även om näsblod i sig är ofarligt så är det lite besvärligt då blod gör av sig så mycket. Dessutom tycker många att det är ganska otäckt att se blod överhuvudtaget.
 
För en månad sedan hade jag extremt med näsblod, som mest blödde jag i två timmar en dag på jobbet. Kan inte påstå att jag fick mycket gjort. Åkte till vårdcentralen för att be dem bränna såret, men det slutade med att läkaren skrev en remiss till ÖNH.
 
Så igår var det dags. Det visade sig att två läkarstudenter skulle undersöka mig för att sedan redovisa det hela inför resten av gruppen samt "storläkaren". Ni vet bedövningen som tandläkare använder, sådan bedövning sprutade de in i min näsa och det rann ner i halsen på mig, smakade avskyvärt! Blev bedövad i såväl näsa som svalg och sedan körde de in en slang med en kamera på i näsan. Den åkte längre och längre in och tillslut måste de ha sett mina lungor kändes det som! Men de såg inga konstigheter. Så jag får leva med mitt näsblod helt enkelt.
 
Och ska jag vara ärlig så är jag glad över att jag bara "lider" av näsblod och inget annat.
 
 
 
 

Glad Lucia!

Hoppas ni alla har en riktigt fin Lucia! Gör ni något särskilt en dag som denna?
 
Vi har ränt runt hela dagen. Bland annat har vi lussat hos morfars. Nu vill jag inte göra något mer alls.
 

Officersmessen

Igår var det julbord med jobbet. I år höll vi till på Officersmessen som har härliga lokaler! Stämningsfullt och med god mat. Det var bara vit, gnistrande snö utanför fönstren som saknades. Åt bland annat en fantastisk kolamousse till efterrätt som jag sitter och drömmer om idag, mmm.
 
 
 
 
 

Shopping hos Eshoes.se

Nu när vi har plockat fram alla vinterkläder så har jag passat på att botanisera runt lite bland mina skor. Det var en sorglig historia. Har inte många skor överhuvudtaget och de skor jag äger har hängt med ganska länge nu. Så det kanske är läge att skriva upp skor på önskelistan som ska skickas till tomten!
 
Hittade några snygga skor från Vagabond som jag kan tänka mig (klicka här) hos Eshoes.se! Det skadar inte heller att det är nedsatt pris på flera av skorna jag gärna vill ha, wiho! För att vara tjej har jag ganska stora fötter, behöver storlek 40-41 och det kan vara ganska svårt att hitta snygga skor i större storlekar. Så jag är glad att Eshoes.se har upp till storlek 42 på vissa modeller!
 
Till att börja med har jag inga snygga skor att ha vid festligare tillfällen. Så vad tror ni om nedanstående sko? Den modellen passar ju till såväl ett par läckra jeans som till en lång eller kort kjol/klänning.
 
 
Sedan behöver jag ett par skor som funkar till vardags och som är bekväma att ha på sig när man ska springa efter barnen. Då är sneakers toppen! De på bilden nedan är nedsatta med hela 33%, perfekt!
 
 
Pst, kan passa på att tipsa om att man kan vinna 2 000 kr att shoppa för om man registrerar sig för Eshoes.se's nyhetsbrev!
 
 

lycka

När jag kom hem från jobbet kom lillan rusande. Hon kastade sig runt min hals och utbrast  "jag älskar dig mamma!".

Den lyckokänslan!!



Goda minimuffins

Tack för alla era tips och råd inför bakandet till förskolans luciafirande!! Ni är då gulliga allihopa! Då det ska bakas till många så bestämde jag mig tillslut för minimuffins. Känns som en vettig grej med tanke på att kidsen kanske kommer ta max 1-2 tuggor av varje kaka de tar för sig. Funderade på att göra dem med pepparkakssmak som flera av er föreslog, men då en annan familj ska ta med sig mjuk pepparkaka så skippade jag det.
 
Gjorde dem lite juliga med hjälp av snöstjärneströssel och nu är frysen full med dem. Skönt kunna bocka av det på att-göra-listan! Tydligen tål alla barnen på avdelningen allt, helt fantastiskt! Ingen som inte tål gluten, laktos eller liknande! Men jag bakade ändå med laktosfria produkter utifall att det dyker upp någon förälder som föredrar det.
 
 
Du behöver
(ca 30 st)
 
2 ägg
1,5 dl strösocker
100 gr smält smör
1 tsk bakpulver
5 msk mjölk
4 tsk potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
2,5 dl vetemjöl
2-3 msk kakao
 
choklad
strössel
 
 
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet. Fyll miniformar (ca 3 cm i diameter) med smeten till hälften av formen.
 
Grädda dem mitt i i ugnen i ca 7-8 minuter, 225 grader. Låt dem sedan svalna och klicka sedan en bit smält choklad på muffisarna och toppa med valfritt strössel, vänta sedan tills chokladen stelnat innan du stoppar undan dem.
 
 
Receptet hittade jag i Allt om Kalas 2014.
 
jul vinter lucia muffins recept
 
 

Snett bäcken

Prioritering gäller just nu och tyvärr så får bloggen och bloggläsandet ta lite stryk. Men vill bara lite kort berätta att jag fick massage idag. SÅ SKÖNT! Det konstaterades att jag var helt sned, ena benet var 1,5 cm kortare än det andra. Det var enligt massören mitt bäcken som ställer till det. Så hon fixade, trixade och knixade så när hon väl var klar så såg jag normal ut igen! Skönt! Nu gäller det verkligen att tänka på hur jag står. Får inte luta mig på ena benet, utan ska fördela vikten på båda benen. Lätt att glömma bort måste jag erkänna...
 
 
 
 
 



Matbloggstoppen

RSS 2.0