Faraos norrländska äventyr

Brukar ni lyssna på Farao när han är med i NRJ?! Jag tycker det är jättekul att lyssna på honom, vilka galna stories han har att berätta! En dag när jag var ute och gick med lillan för några månader sedan lyssnade jag på honom och jag började garva högt! Det var bland det roligaste jag hört! Kan fortfarande börja skratta bara när jag tänker på vad han berättade!

Lyssna själv! (hint: 5:15)
 
 

Efterlysning!

Sitter och planerar vad jag ska bakla till vårt 85-årskalas (40+38+7) och det står helt stilla i huvudet! Känner för att baka något nytt, inte enbart köra på sånt jag gjort tidigare. Kanske har du något gott recept att dela med dig av?! Jag tar tacksamt emot tips!
 
 

Dags att börja shoppa till sommarens semester

Äntligen känns det som att våren väntar runt hörnet! För varje dag som går minskar mängden snö och det känns underbart! Nu har jag börjat drömma om vad vi ska hitta på för roligt med barnen i sommar, jag hoppas det blir många roliga utflykter.
 
Hittade ett väldigt smidigt campinpbordCampingnetshop.se som vore perfekt att ha med i bilen om man åker på en dagsutflykt. Tro det eller ej, men man kan fälla ihop det så det ryms i en väska och vikten är bara omkring 8 kilo. Snacka om smidigt! Eller om man ska ut och campa så är det ju perfekt, för att då kan man lätt ta med sig bordet i husvagnen eller i bilen. Dessutom är det bara att fälla ihop bordet när det inte används. Vi har ärligt talat ganska dåligt med förvaringsutrymme, så det skulle ta minimalt med plats i vårat garage vintertid.

Vill du se vilka fler campingbord de har att välja på kan du kika här. De har en hel del annat när det gäller camping, du hittar garanterat något där som du kan ha glädje av under din semester! Varför inte en ny grill till exempel!?

Brukar ni åka på camping/utflykter?
 
 
bildkälla
detta är ett sponsrat inlägg

Värmande (och god) överraskning!

Just innan jag började jobba igen var det en av mina kollegor som slutade och jag fick därför ta rummet som hon hade suttit i. Gissa om jag blev förvånad när jag öppnade en skrivbordslåda och hittade en lyxig chokladkaka däri tillsammans med ett gulligt meddelande! Tänk att en sån sak kan göra en så glad och varm i hjärtat!
 
 
 

Slicka skålen!

Aaah, äntligen fredag! Ska bli skönt få vara hemma med familjen nu i några dagar. Hinner knappt se barnen nu när jag jobbar, känns riktigt tråkigt. Sonen ska på kalas hos en klasskamrat ikväll, de ska få äta pizza och annat gott. Gissa om han längtar!

I övrigt blir det nog att börja förbereda för alla kalas, har massor att baka!
 
Baka, baka, liten kaka! I love it!

bildkälla

En kille från Hawaii

 Jamen vi rundar väl av den här torsdagen med en gammal soft klassiker?
 
Vem minns denna?
 

Somrig smoothie med smak av mango, jordgubb och banan

Vi kan alltid behöva något som piggar upp när sommaren känns avlägsen! Varför inte denna färgglada smoothie?!

Du behöver

Nedre delen:
1 mango, skuren i kuber
1 dl apelsinjuice
2 tsk honung
2 tsk pressad lime
 
Övre delen:
1 skivad banan
8-10 delade jordgubbar
2 tsk lime
 
Mixa ingredienserna till de två olika lagren var för sig. Häll sedan försiktigt upp i portionsglas så att de inte blandas. En somrig och mycket god smoothie! Använd gärna med halvfrusna bär så smoothien blir riktigt kall, alternativ mixa med några isbitar.
 
 

Det blir inte alltid som man tänkt...

Idag kom vi hem ganska sent, alla trötta och hungriga. Så det blev att vi tokfuskade med maten, det blev pizzor från Grandiosas X-tra Allt till mig och sambon och barnen fick blodpudding. Är energinivån låg så är det. Veckans matsedel fortsätter vi helt enkelt med imorgon.
 
 
 

En dag på Spa!

Idag befinner jag mig på ett härligt ställe, IKSU Spa! Tyvärr är jag inte här för att få behandlingar hela dagen lång, något jag inte hade tackat nej till alls. Utan vi har kick-off på jobbet och ska sitta och prata till kl 17.00. Om man vill får man stanna kvar efteråt och nyttja lokalerna, men jag kommer att åka hem direkt då jag inte känner mig helt kry. Men härligt få spendera dagen i den här miljön istället för på kontoret!
 
bild från iksu.se

Marmorerade brownies

Igår när jag vabbade passade jag på att dra igång lite bakande inför kommande födelsedagskalas nu i mars, lika bra passa på att nyttja tiden hemma! Så jag gjorde marmorerade brownies. Har gjort dem förr och de gör alltid stor succé! De är inte bara goda, de är även väldigt vackra!
 
Du behöver
ca 35 st
 
300 gram mörk choklad
200 gram smör
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker om du föredrar det)
 
Cream cheese-smet

200 gram cream cheese
1 ägg (ta om möjligt ett litet ägg)
0,5 dl socker
1 msk vetemjöl
2 dl hallon

Smält choklad och smör i vattebad medan du vispar ägg och socker tills det blir ljust och luftigt. Blanda sedan  alla ingredienserna till en slät smet. Häll upp smeten i en ströad ugnsform (själv vek jag till bakplåtspapper) på ca 20 * 30 cm.

 

Rör lätt ihop alla ingredienserna till cream cheese-smeten som du sedan häller ut över chokladsmeten. Med hjälp av en kniv kan du lätt dra ut smeten så det bildas ett tjusigt mönster. Sedan trycker du ner valfritt antal hallon. Var inte rädd för att stoppa ner många, det blir gott med hallon till!

 

Grädda sedan mitt i ugnen i ca 25-30 minuter (175 grader). När kakan har svalnat lite kan du skära upp den i bitar. Detta blir en väldigt mastig kaka, så du kan med fördel skära mindre bitar.

 
 
 
 
Använd en kniv till att dra ut creme cheese-smeten till ett vackert mönster.
 
Nygräddad och grann! Skär upp i rutor efter att kakan svalnat.
 
Detta recept kommer ursprungligen från boken "Två systrars söta" av Systrarna Eisenman.

Virus all over the place

Sjukstugan verkar inte riktigt vilja stänga. Lillan snorar och hostar fortfarande. Jag och sambon börjar känna av förkylningstjocka halsar med allmän sjukdomskänsla i kroppen. Sonen, ja han har ont mest lite överallt tror jag.
 
Det var ju inte riktigt så här jag planerade mina första två veckor på jobbet! Jag får ägna dagen åt att drömma mig till sommaren, då förkylningar oftast är ett minne blott!
 
 
En härlig dag vid havet sommaren 2014
 

No More Words Needed

"Min pappa gjorde en deal med Jesus, som skickade mig Erika!"
/Gunilla Persson, Realitystjärnorna på slottet, avsnitt 4
 
[sigh]

Kappahls Newbie

Det är inte bara jag som behöver lite nytt i garderoben. Även lillan har börjat växa ur det hon har och behöver lite påfyllning. Finns så mycket fint när det kommer till barnkläder, skulle kunna shoppa sönder mig helt på sånt! Bland annat har Kappahl massor utav fint under märket Newbie. Charmiga plagg till ett lämpligt pris!
 
Klänning
 

Utnyttjar min lediga dag till max

Det gäller att passa på när tillfälle ges!
 
#bakoholic
 
 

MysMåndag

Jag kommer vara föräldraledig på måndagar en tid framöver. Dels för att det inte ska bli så intensivt på förskolan för lillan så här i början och dels för att jag vill få så mycket tid som möjligt med henne. Barn är ju bara små en gång...
 
Så på måndagar får även sonen sovmorgon och slipper vara på skolan kl 0645 som han är i vanliga fall. Han får även komma hem flera timmar tidigare än övriga skoldagar. Ser fram emot mysiga måndagar med barnen den här våren!
 
Nedan är en bild från 10 mars ifjol. Vilken ljuvlig vårdag det var med sol och takdropp! Sonen har dock vuxit ur den där cykeln flera gånger om tror jag.
 
 

Snabb cheesecake med vaniljkvarg

Besökte mina föräldrar idag och jag passade på att ta med mig lite tillbehör för att bjuda dem på ett gott mellanmål. Det här funkar även som efterrätt om man skulle vilja det! Detta är en snabb fuskvariant på cheesecake och är lätt att ordna om du tex får oväntat besök! Dessutom är det mindre onyttigt än mycket annat som man kan tänka sig bjuda på till efterrätt, bara en sån sak!
 
Du behöver
4 port
 
500 gr vaniljkvarg
8 digestivekex
valfria bär
 
Varva kvarg och krossade digestivekex i glas, avsluta med ett lager bär överst. Färdigt!
Kläm in ett varv med bär någonstans i mitten om du känner för det, blir bara extra gott!

Tips - vill man göra detta ännu nyttigare kan man använda sig av kvarg naturell och blanda i lite ekologiskt vaniljpulver för att få riktigt god smak på det hela!
 
 
 

Veckans matsedel

 
 
 
Måndag  - Barnens kyckling med pasta
Tisdag - Korvstroganoff
Onsdag - Baconlindad fläskytterfilé
Torsdag - Hemmagjord pytt-i-panna
Fredag - Hemmagjord pizza

Kvällens sömnpiller

Såg melodifestivalen igen med sonen. Seriöst, skrota alla delfinalerna! Jag somnade nästan den här gången. Enda behållningen jag hade var att jag fick mysa med sonen framför tv'n. Bortsett från det hade jag hellre ägnat tiden på gymmet! Men ja, Jon Erik Fjällgren var ju charmig att titta på!

Men....jag vet att det finns många mello-fantaster därute som gillar den här cirkusen! Får väl försöka glädjas åt deras lycka istället :p
 
 
Idag hängde jag med den här maskinen medan sonen var på simskolan!

Dags för en rejäl uppdatering

Har jobbat min första vecka och det känns bra. Jag kommer ihåg betydligt mer av jobbet än vad jag trodde jag skulle göra. Toppen! Nu längtar jag efter lönen, haha! Ska nog försöka uppdatera hela min garderob. Har alltför mycket som jag har gått och nött på i flera år! Då ska jag försöka bygga upp en bra grund i garderoben, fast känner jag mig själv rätt kommer det bli en stor röra av allt i slutänden!

Tycker att Ellos har ganska mycket fint och jag sitter och drömmer mig bort på deras sida emellanåt.

 
 
 
 
 
 

Finally Friday!

Pang, så blev det plötsligt fredag! Helgen ska vi ägna åt att mysa och låta lillan kurera sig. Skönt att inte ha några större planer, ja förutom sonens simskola då. Gymmet hägrar också förståss. Känner för att baka, kan ju vara dags att sätta igång då vi har tre födelsedagsbarn i huset under mars månad.
 
Vad händer hos er i helgen?!
 
 
 
 
 
 
 

Currysås

Det är inte så dumt att snabbt röra ihop sin egen currysås. Det finns en del olika sätt att göra det på och här kommer ett av dem.
 
Du behöver
 
2 msk smör
1 msk kycklingfond
2 dl mjölk
½ dl grädde
2-3 tsk curry
maizena
 
Fräs ihop smör och curry. Tillsätt sedan kycklingfond, mjölk och grädde. Låt det sjuda ihop och tillsätt maizena för att reda såsen. Glöm inte att smaka av så du vet om du ska tillsätta mer curry eller inte.
 

 
 
 

Utslagna familjen

Vilken dag. Lillan höll sig vaken till efter lunch, helt galet! Jag fick henne helt enkelt inte att somna, hon vägrade! Men oj vad trött hon var, ansiktet var alldeles mosigt och det såg ut som att hon festat i flera dagar. Men sen blev det några timmars sömn, tack och lov. En orolig sömn, men ändå.
 
Så ikväll är vi alla helt slut. Sambon har redan somnat, sonen orkade knappt gå uppför trappan när han skulle lägga sig och jag sitter här med ögonen som går i kors. Hoppas innerligt att lillan sover bättre inatt.
 
Imorgon är det jobbdag, får väl använda tändstickor till att hålla ögonen öppna!
 
Ska snart berätta om ett litet pyssel sambon hade i somras, bjuder så länge på en bild från det "pysslandet".
 
 
 
 

Kastar ut ett litet mayday!

Jag är med i en tävling där man kan vinna startbiljetter till Vårruset om man vinner en veckotävling. I slutänden kan man vinna en resa, men det lär jag ju aldrig göra så Vårruset vore trevligt!

Men, jag tävlar mot en tjej som vann förra veckan och som vill vinna igen. Hade inte tänkt ta upp detta i bloggen, men då hon kan få 100 röster på en timme (hände förra veckan) så behöver jag all hjälp jag kan få.
 
Så om du har tid/lust/ork att hjälpa mig får du gärna klicka på den här länken och gilla bilden på mina två barn som sitter i en snödriva! Vore så snällt och tacksamt! Dock behövs Facebook för att göra detta. Har du Instagram tar jag även tacksamt emot en like där med, där heter jag camillaigj.
 
Stort, stort, stort tack! Puss till er alla!
 
 

Breakdown

Det här är helt galet! Lillan har inte sovit på hela natten! Eller, kanske en timme har hon fått allt som allt. Jag har försöktmed alla möjliga trix, men hon har bara vägrat att sova! Hon är fortfarande i farten, hur orkar hon?! Själv håller jag på att bryta ihop! Ringarna under ögonen har aldrig varit större och mörkare!
 
 

Massa gnäll

Det blev en helrutten natt. Lillan vaknade stup i kvarten igårkväll och till slut kom även febern. Kan inte påstå att det blev många timmars sömn för min del. Inte för någon om jag ska vara riktigt ärlig. Så hon har varit hemma med sin far idag. Imorgon är det min tur, känns ju toppen att börja med vab på tredje jobbdagen...
 
Sen gick vår vagn sönder igår! Vafaaaaaaaaaaasen! Två fästen som håller suffletten har gått av, så nu har vi en vagn utan sufflett. Funkar inte riktigt så bra då lillan kommer sitta helt oskyddad i vagnen. Suck. Att köpa en ny vagn är inget vi har råd med just nu. *fulaord*
 
Nu ska jag sluta gnöla och bädda ner mig. Vore skönt med några timmars sömn inatt, men jag är inte hoppfull.
 

Trötta dagar är det lätt att äta lite för mycket socker...
 

Första dagen - bra och dåligt

Kort liten update. Men först vill jag tacka för att ni är så många som tänker på mig skickar lyckönskningar! Det värmer!

Första riktiga dagen på förskolan, första dagen på jobbet efter sisådär 18 månaders föräldraledighet. Kändes helt klart ovanligt. Men bra. Både jag och lillan har haft en fin dag och det känns skönt med en sådan start. Men, för det finns ju alltid ett men, eller hur?! Men lillan har ikväll varit hes, hostig och nu har hon hunnit vakna gråtandes fyra gånger sen hon somnade för två timmar sen. Ett mycket dåligt tecken. Ska jag börja jobbstarten med att ta hand om sjukt barn? Tur jag och sambon kan turas om utifall att hon blir sjuk.
 
Har hänt nåt jättedåligt här hemma som jag kan berätta om imorgon, nu måste jag försöka dejta kudden. Är galet trött!
 
Kul med lampknappar...
 
 
 

Vit kladdkaka

Här kommer ett gott recept på vit kladdkaka. Fast för mig var det nog mer en blandning mellan kladd- och sockerkaka. Lät det nog vara inne lite för länge. Men smarrigt blev det! Minns dock inte var jag hittade receptet...
 
Du behöver

100 g vit choklad
100 g smör el margarin
2 dl strösocker
150 g kesella lätt
2½ dl vetemjöl
saft och skal från en ½ citron
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

- Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 21 cm i diameter.
- Smält chokladen i vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull.
- Rör socker och kesella till en jämn smet.
- Tillsätt därefter smör och choklad och blanda noga.
- Riv citronskalet och pressa sen ur saften. Blanda ner det i smeten.
- Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner det i smeten lite i taget.
- Häll smeten i formen och grädda 25 minuter i 200°

Du kan äta kakan som den är, servera den med glass eller med vispgrädde och bär.
 

Moussaka

Något vi är dåliga på att äta är moussaka. Synd, för det är ju verkligen gott! Man kan med fördel göra egen ostsås, men när jag vill att det ska gå fort kör jag med färdig bechamelsås som man kan köpa i välsorterade matvarubutiker. Moussaka är en rätt som det finns otaliga varianter på, här är den variant jag oftast kör när jag väl gör moussaka. Som med de flesta gratänger kan man med fördel göra den dagen innan den ska ätas.

Du behöver
(4 port)
 
500 gr nötfärs
1 gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackad eller pressad
1 burk krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
salt
peppar
oregano
 
potatis alt aubergine
 
bechamelsås
riven ost (jag tar gärna en smakrik ost)
 
Skala potatis och skär i skivor. Väljer du att använda aubergine istället för potatis skär du dem i skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem på tex hushållspapper och häll salt över. Låt skivorna ligga så medan du förbereder resten.
 
Bryn på lök och vitlök och tillsätt sedan köttfärsen, se till att färsen blir genomstekt. Tillsätt kryddor, tomatpuré samt krossade tomater och låt det hela koka ihop en stund.
 
Smörj en ugnssäker form och täck sedan botten med potatis. Fyll sedan på med hälften av köttfärssåsen, lägg ännu ett lager med potatis och sedan resten av köttfärssåsen. Avsluta med ett sista lager potatis. Häll över bechamelsåsen och sprid ut riven ost över det hela. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter.
 
 
Moussaka ser ganska tråkig ut om man inte har sallad på sidan om....
 
 
 
 

Sista dagen

Idag är det sista dagen på en lång och fantastisk föräldraledighet. Jag kan inte riktigt förstå att det är över 18 månader sedan jag gick hem från jobbet. Det är helt galet länge jag har varit hemma och ändå har tiden passerat i ett rasande tempo!

Det är med blandade känslor jag börjar arbeta imorgon. Blir roligt att få träffa kollegorna igen och det kommer kännas så skönt när lönen börjar trilla in! Jag gillar att ha egna pengar, även om sambon inte varit snål mot mig på något vis nu när vi levt på hans lön så länge. Lillan trivs på förskolan och kommer ha så roligt där om dagarna! Sonen gillar fritids och är nöjd över att han numera får äta frukost där.
 
Men jag kommer sakna de här dagarna. Det har varit värdefullt att få så mycket tid med mina barn. Vi har ett fantastiskt system här i Sverige som ger oss chansen att få vara hemma länge med våra små. Småbarnsåren passerar så fort...
 
Här var jag i v 38 och det var ca 3 veckor kvar tills vi skulle få träffa vår lilla prinsessa...
Sprillans ny!
 

Veckans matsedel

 
 
Måndag - Lax i ostås
Tisdag - Köttfärssås med tagliatelle
Onsdag - Italiensk tomatsoppa med hembakat bröd
Torsdag - Kassler, ananas och ris
Fredag - Plankstek
 
 

Gäsp!

Seriöst. Melodifestivalens alla deltävlingar, är de verkligen nödvändiga? 6 av 7 låtar är ju skräp! Jag hoppas de höjer nivån till nästkommande delfinal, nu är det ju rena rama sömnpillret att kika på spektaklet!
 
 

Blåbärssmoothie

Bjuder på ännu en smoothie som vi gillar här hemma.
 
Du behöver
 
4 dl vaniljyoghurt
1 skivad banan
1 dl frusna blåbär
 
Mixa ihop allt, häll upp i ett glas och njut!
 
 

<3

Vill önska er alla en fin och kärleksfull lördag!
 
 

Begravning

Idag var det begravning av en släkting som gått bort efter en längre tids sjukdom. Det var en fin stund i kyrkan som följdes av en minnesstund. Hade med mig lillan och hon skötte sig exemplariskt. Var skönt på sätt och vis att ha med henne, hon lättade upp stämningen för oss alla tror jag med sina glada skratt och sin busiga uppsyn.
 
 

En flicka som är stark - Mimikry

God morgon!
 
Vi startar väl dagen med lite musik!

Ni minns väl Hjalle & Heavy?

 
 

Totalignorerad

Idag körde vi en riktig lämning på förskolan. Jag lämnade lillan, sa hejdå och gick. Nemas problemas! De bad mig komma tillbaka tre timmar senare, såvida det inte skulle bli nåt för då skulle de ringa efter mig. Så jag passade på att traska in till stan och där besökte jag jobbet (mingeltränade lite inför arbetsstarten nästa vecka) och smet in på en butik där jag köpte AllaHjärtansDag-presenter till familjens killar.
 
Sedan gjorde jag något jättelyxigt. Jag åt lunch på en restaurang! Helt själv! Låter väl inte så märkvärdigt, men jag har inte gjort det på över 18 månader så det kändes helt fantastiskt! Så avkopplande! Buffé var det dessutom, så jag åt tills jag storknade.
 
Promenixade tillbaka till förskolan. Där sov lillan betydligt längre än alla andra barnen, så jag fick sitta en timme i personalrummet och vänta. När hon väl vaknade och fick se mig så struntade hon totalt i mig!! Hon bara tvärvände, tog pedagogens hand och knatade iväg. What?! Hallå lilla tjej, jag är din mamma och det är ju kul om du visar att du saknat mig! Vad ska man säga? Kids!
 
Men det är bra, det betyder att hon trivs där och är trygg med personalen. Känns som det inte blir några problem nästa vecka då vi kör igång förskoleprylen på allvar!
 
Softade ett tag i förskolans personalrum...
 

Hallon- och banansmoothie

Erkänner att det ibland slarvas med mellanmål hos oss på helgerna. Sonen är inte alltid så förtjust i att äta frukt och vi vill helst inte att han ska äta mackor hela tiden, något han skulle kunna äta jämt om han fick bestämma själv. Smoothie däremot funkar alltid! Här är en av våra favoriter!
 
Du behöver
 
2 dl naturell yoghurt
0,5 dl apelsinjuice alt pressad apelsinsaft
1,5 dl frysta hallon
1 skivad banan
 
Mixa ihop och njut! Räcker till ca 1 stort glas eller två mindre.
 

Hemmagjord pizzabotten är toppen!

Pizza är något som alla i familjen gillar och vi föredrar att göra vår egen pizza framför att köpa. Vi har ett recept på pizzabotten som jag kört med sen jag flyttade hemifrån för hundra år sedan. Varför ändra ett vinnande koncept?!

Du behöver
 
25 gr jäst
2 dl fingervarmt vatten
4-5 dl mjöl
1 tsk salt
1 msk olja
 
Smula jästen ner i vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Till sätt salt och olja och sedan mjölet. Bearbeta degen tills den är mjuk och smidig. Arbeta sedan ut degen i en smord plåt och låt jäsa medan du förbereder övriga ingredienser till pizzan. När du toppat pizzan med valfria tillbehör ska den gräddas mitt i ugnen, 225 grader i ca 10-15 minuter.
 
Vi brukar göra vår egen tomatsås, men den rör sambon ihop på en höft så jag kan tyvärr inte riktigt återge något recept på den.
 
 
 
 
 

Saved by the veckomatsedel

Det har blivit smått intensiva dagar här sen inskolningen började. Jag fasar för hur det ska bli när jag börjar jobba nästa vecka. Tycker inte att jag får något gjort alls, allt handlar om att ta sig fram och tillbaka mellan förskolan och skolan. Att det tar ca en timme enkel väg till förskolan underlättar inte på nåt sätt. Jobbigt ha barnen på två olika delar av stan. Hämta, lämna, packa väska, är frukten med?! Finns rena kläder? Ops, inte? Tvätta, tvätta! Natta trött barn, natta nästa trötta barn, natta trötta mamman.

Det enda som räddar dagarna just nu är våra veckomenyer, jag behöver INTE tänka på mat. Skönt! Kul dessutom att många av er har blivit sugna på att börja med egna menyer! I just say...do it! Det underlättar väldigt.
 
Men era kommentar livar alltid upp en stressad tillvaro! Ska sätta mig snart och läsa ikapp lite, vill ju veta vad som händer hos er alla!
 
Semester?! Ja, tack!
 
 

Nyheter från Cloetta

För lite mer än en vecka sedan fick jag hem Cloettas senaste nyheter och det var med stor iver jag kastade mig över dem!
 
Läkerol lanserar ett helt nytt koncept med funktionella pastiller, Läkerol Dentafresh. Med en hög andel xylitol på 50% hjälper dessa pastiller till att stoppa syraattacker på tänderna och förebygger därmed karies. Så tar man en sådan här pastill efter maten ska man få både friskare tänder och fräschare andedräkt.
 
DentaFresh släpps i tre smaker: Sweet Mint, Menthol och Apple Mint. Vet inte vilken smak som blev min favorit, jag tyckte om dem alla tre. Apple Mint hade kunnat få ha lite mer smak av äpple, men de var inte alls dumma. Man känner sig verkligen fräsch i munnen efter 1-2 sådana här pastiller. Personligen tyckte jag att de var så goda så jag åt nog betydligt fler än så varje gång jag sträckte mig efter en ask!
 
Läkerol lanserar även smaken Salty Caramel och det är en krämig lakritspastill med smak av kola och en gnutta havssalt. Tyckte om kolasmaken, skulle lätt kunna äta dessa som godis!

Ni har tur, dessa nyheter lanseras nu under vecka 7. Så håll utkik i din lokala butik!
 
 
 
 

Falbygdens ananascheesecake

 
Har du någon gång kikat på Falbygdens ost Le Roulé Ananas,och funderat på vad man kan göra med den? Isåfall kan jag tipsa om en riktigt god cheesecake! Skulle lätt äta  upp en hel sådan här själv! Det blir så gott!
 
Har tyvärr ingen bild på själva cheesecaken då min bild blev crap. Men receptet fick jag från Falbygdens Ost när jag under en period var certifierad ostprovareh hos dem, ett väldigt roligt (och gott!) uppdrag!
 
 
 
 
Falbygdens Ananascheesecake

Tid: 30min + 5 timmar i frysen
6-8 personer

Du behöver:

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g Le Roulé Ananas
  • 3 dl vispgrädde
  • 10 digestivekex eller stora pepparkakor

Gör så här:

Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa först äggvitorna till ett fast skum, använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.

Vispa därefter äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.

Blanda i Le Roulé Ananas (lägsta hastigheten på elvispen). Vispa grädden i en egen bunke och rör därefter ner den vispade grädden försiktigt i den andra smeten.

Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna. Krossa kexen (eller pepparkakorna) och lägg hälften av smulorna på botten av en rund form med löstagbar botten.

Häll i smeten och strö resten av kex/kaksmulorna ovanpå. Ställ i frysen i ca 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.


TV-tips: Realitystjärnorna på godset

Ikväll är två av mina favoriter med på tv, Gunilla Persson och Linda Thelenius (fd Rosing) och de är med i ett och samma tv-program! Det är ett gäng dokusåpekändisar som samlas på ett gods någonstans och det känns som upplagt för succé kaos!
 
Varför jag gillar Gunilla och Linda? Jo, för de verkar inte ha någon farstu, de säger precis vad som faller dem in hur korkat eller elakt det än låter! Så för mig är det bra underhållning att se dem i rutan. Jag menar inte att kalla dem korkade eller elaka (eller?), de kanske är riktigt smarta och snälla off-camera, men det är väl inte riktigt så de har framkommit på tv.
 
Så missa inte Realitystjärnorna på godset, start kl 20.00 på TV3 ikväll!
 
 

Hjärtformade chokladmuffins

På lördag är det Alla Hjärtans Dag och kanske vill du överraska någon kärlek, vän eller släkting med något gott?! Då kan jag tipsa om att göra hjärtformade muffins! Det är inte alls svårt. Allt du behöver är en muffinsform och spelkulor. Om du använder dig av frosting går det att framhäva hjärtformen och gör den ännu tydligare.
 
Du behöver
 
100 gram smör
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Placera en spelkula vid varje form, se bild nedan.Grädda sedan i mitten av ugnen cirka 10 minuter i 200 grader. OBS! Var försiktig, spelkulorna är väldigt varma en bra stund efteråt.
 
 

Inskolning rockar!

Måste säga att jag vet inte vem som har roligast på inskolningen, lillan eller jag?! Känns jättetrist att det bara är några dagar kvar nu, skulle kunna hålla på med den här inskolningen resten av månaden!
 
Lillan har jättekul, hon bryr sig knappt om mig och när jag säger hej då och går till personalrummet har hon knappt tid att vinka till mig. Själv sitter jag i personalrummet med ett gäng andra föräldrar och pratar om allt mellan himmel och jord. Men ja, ämnet barn dyker upp titt som tätt, det ska erkännas. Idag var det jag och fyra pappor och de pratade om hur de har förändrats sen de fick barn. Jag kan tänka mig att dessa killar har varit lite macho tidigare, en har tex jobbat som polis och nu satt de och berättade för nästan helt okända människor om hur känsliga och blödiga de blivit sen de blev föräldrar. De pratade även om hur deras prioriteringar har förändrats, som att tex jobbet numera har låg prio även om det tidigare var vad de fokuserade mest på. Det var riktigt intressant att lyssna på dem. Tänk hur ett litet barn kan förändra en vuxen människas sätt att tänka och bete sig mot sig själv och andra, fascinerande!

Imorgon kommer vi sitta i personalrummet igen, blir spännande att se vilka ämnen vi tar upp då.
 
Älskade lilla pyre, här var du inte stor!

Krabbelurer

Blir mycket ätbart i bloggen idag. Men jag ska vara lugnare på den fronten imorgon. Tror jag. Idag blev det iallafall krabbelurer till mellanmål. Det var länge sedan vi åt det och sonen var så hungrig efter sin innebandyträning, så jag ställde mig och gjorde sådana.
 
De funkar även bra att ha med sig i utflyktskorgen eller när barnen har friluftsdag och ska ta med sig något enkelt att äta. Man kan även förbereda smeten och ta med sig den ut om man tex ska spendera lite tid vid en muurikka
 
Du behöver
ca 20 st

1,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt sedan övriga ingredienser och vispa till en jämn smet. Klicka sedan ut smeten i stekpanna, stek på medelvarm värme med smör. Inte dumt ha plättjärn till detta, men vanlig stekpanna funkar finemang!
 
Dessa krabbelurer kan serveras med diverse tillbehör; blåbär, banan, grädde, glass, sirap... Bara fantasin sätter gränser! En del föredrar att sockra dem eller pudra dem med florsocker, men för min del blir det lite väl sött.
 
 
Jag har gärna bär till mina krabbelurer, gott!
 

Veckans matsedel

 
 
Måndag - Enkel skink- och broccoligratäng
Tisdag - Dragonfisk med pressad potatis
Onsdag - Pasta med bacon och gräslök
Torsdag - Bruna bönor, fläsk och potatis
Fredag - Flämtande Uttern

Flämtande Uttern

Har sett på olika bloggar att det äts ibland en rätt som kallas Flämtande Uttern, främst hos Maria. Bara namnet gör ju att man blir lite nyfiken på vad det är för maträtt egentligen, så vi bestämde oss för att testa. Dock innehåller rätten inte utter som man kan tro, utan kyckling. Som den kycklingfantast jag är så tycker jag att det smakade gott, men sambon som har svårt för kyckling, mango chutney och curry var väl inte så överförtjust. Sonen gav rätten godkänt.
 
Du behöver
 
4 kycklingfiléer (alt 1 grillad kyckling)
1 paprika i valfri färg
3 dl grädde
1-2 vitlöksklyftor, pressade eller hackade
1 dl mango chutney
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
 
Skär filéerna i bitar, stek på och krydda. Strimla ner paprikan och kasta även ner dem lite snabbt i stekpannan. Lägg kycklingbitarna med paprikan i en ugnssäker form.Vispa grädden löst och tillsätt övriga ingredienser, se till att allt blandas väl. Obs, mängden sambal oelek avgör hur stark rätten blir! Häll sedan grädden över kycklingbitarna och paprikan. Tillaga sedan allt mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, 225 grader. Denna rätt serveras med fördel tillsammans med ris och en god sallad!

 Originalreceptet som jag utgick ifrån hittade jag här.

Yummie!

Snabbaste lördagsgodiset någonsin:
hallon
 
Mums!
 
Näringsmässigt så är frysta hallon jämförbara med färska, bara så ni vet!
 
 

Lördagslycka

- HURRA! Det är äntligen lördag!
 
Sonen vaknade med ett glädjetjut. Idag hägrar simskolan och gissa om han har längtat! Febern förra veckan gjorde att han inte kunde vara med då, så nu är han peppad till tusen och lite till!

Själv får jag stå över helgens träning då jag känner mig fortsatt hängig. Trist. Supertrist! Jag längtar redan till nästa helg!
 
 
En annan lyckodag i sonens liv, avslutningsdagen på förskolan.
Han var redo att gå vidare till förskoleklass!
 
 

Ett piller gjorde susen

Jag vaknade med tungt huvud, men efter frukost, dusch och en ipren var jag som människa igen så det blev inskolning med lillan trots allt. Känner att jag inte vill missa en dag av den då det är så väldans roligt där! Det är väldigt givande att dels få se barnens glädje och dels att själv få sitta och surra lite med de andra föräldrarna.Visst, hade jag haft feber eller känt mig jättesjuk hade jag självklart inte gått. Vill ju inte smitta ner de små med nånting i onödan.
 
Idag var det dags att säga hej då för första gången, vi föräldrar vinkade och gick iväg till personalrummet. Inte nån av ungarna brydde sig om att vi försvann. Själv tyckte jag att det var skönt få gå iväg och bara vara en stund. Andra föräldrar hade lite jobbigare med att lämna sitt barn, något de själva erkände. När vi föräldrar väl dök upp igen hos barnen reagerade de knappt, de hade inte saknat oss för fem öre.
 
Sen blev det lunch och hemgång. En fin avslutning på första inskolningsveckan!
 
Här åt jag lunch idag. Kände mig som en jätte!

Snabba fuskwhoopies

Fredag innebär för många att man vill mysa till det och äta något gott till kvällen. Varför inte överraska med minikwhoopies som du ordnar på ett kick?! Perfekt när man känner att man vill göra något smarrigt, men kanske inte riktigt har orken för att göra något mer avancerat.
 
Du behöver
(10 st)
 
2 dl turkisk yoghurt
500 gr valfria bär
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
20 havreflarn eller liknande kakor
 

Mixa ordentligt alla ingredienserna förutom kakorna. Klicka sedan lite av mixen mellan två kakor och njut omgående av det goda!

Vill man kan man ju även tillsätta ett lager nutella/hasselnötskräm. Mmmm!

 

 Originalrecept och bild kommer från Coop.

 


Väntar på att bli knockad

Urk. Är det min tur att trilla dit nu? Känner mig hängig, sådär när man känner att något är på g och man bara väntar på att bli däckad av en rejäl febertopp eller en kraftig förkylning. Har inte tid eller ork att vara sjuk, så jag tänker faktiskt försöka motarbeta alla baciller och virus genom att krypa till sängs.
 
Imorgon väntar en rolig dag på förskolan! Småttingarna ska få äta lunch där för första gången och vi ska även säga hej då för en kort stund. Blir intressant att se lillans reaktion när jag vinkar och går iväg. Hittills har hon iallafall ignorerat mig när vi varit där, så lite känns det som att det kommer gå bra. Men vi får se, jag får uppdatera er om det hela imorgon.
 
Hoppas ni mår bra och håll gärna en tumme eller två för att jag inte vaknar dundersjuk imorgonbitti!
 
 
Bjuder på en random bild från en vinterpromenad med barnen
 
 
 

Begravningsklädsel spikad

Tack för alla kommentarer angående begravningsklädsel för barn! Jag har beslutat att gå på den linje som de flesta av er var inne på, att det räcker med vanliga finkläder till lillan. Så det kommer bli klänningen jag pratade om i tidigare inlägget och vita strumpbyxor. Hon kommer vara hel och ren med en fin och diskret klänning. Känner att om någon stör sig på hennes klädsel bara för att den inte är svart så är det dennes problem.
 
Själv kommer jag klä mig i traditionellt svart, en färg jag oftast klär mig även i vanliga fall.
 
Lillan på sitt 1-årskalas
 

Dra av gåvan på skatten!

Det finns så mycket att skänka pengar till idag. Olika fonder och många som är i behov av pengarna! Pengar behövs till bla forskning, att ge katastrofhjälp och även för att ge fattiga bättre förutsättningar att överleva i sin vardag.
 
Jag har funderat på var jag ska lägga några av mina slantar nu när jag börjar jobba och mitt hjärta ömmar för barnen i Syrien. Givetvis ömmar mitt hjärta för all världens barn som far illa! Men just nu känns det angeläget för mig att kunna bidra till att ge de syrianska barnen en chans att överleva den kalla vintern. Barn ska inte behöva frysa ihjäl någonstans, det är trots allt år 2015!
 
Nu kunde jag inte hålla mig tills jag får min första lön, jag beslöt mig för att börja skänka när jag fick senaste föräldrapenningen och jag valde att ge pengarna till Röda Korset. De känns pålitliga och där kan man välja var man vill att pengarna ska gå.
 
Nu skriver jag inte det här inlägget för att slå mig på bröstet på något sätt, Utan det jag vill komma fram till är att vi alla kan hjälpa även om man bara skänker en liten slant. Många bäckar små ni vet :) Kanske ligger Cancerfonden dig närmast om hjärtat, ja då väljer man så klart den fonden. Det är förresten Internationella Cancerdagen idag apropå det! Men självklart, har man inte så man klarar sin egen vardag är det kanske inte ett alternativ att skänka en slant någonstans.
 
Vill även informera om att din eventuella gåva till ideella organisationer (som tex Röda Korset) är avdragsgill. Det finns några villkor som måste uppnås, bla måste du ge för minst 200 kr per gång och du måste ge minst 2000 kr på ett år. Men uppfyller du villkoren får du dra av 25% av dina sammanlagda gåvor på skatten! Mer info om detta hittar du här. Toppen, don't you think?!
 
 

Begravningsklädsel för små barn?!

På fredag ska jag på begravning med lillan. En släkting har gått bort efter att h*n varit sjuk en längre tid. Begravningar är aldrig upplyftande på något sätt, så sonen får stanna på skolan. Särskilt då han och släktingen knappt har träffats.
 
Har googlat runt lite och som jag förstår det behöver små barn inte klä sig i svart på begravning. Det stod något om att man kan ta på dem deras vanliga finkläder. Men vad tror ni, kan man köra på vita strumbyxor och en lila klänning med ett hjärta på? Eller blir det fel? Bör man klä dem i grått, mörkblått och sådana färger trots allt? Någon som vet vad som gäller?
 
bildkälla
 
 
 
 
 
 

Inskolning dag 1

Klockan 08.15 imorse var det dags, inskolning för lillan! Det var 6 söta små ettåringar som med stor glädje och energi utforskade lokalen vi var i! Hela byggnaden inbjuder till lek och barnen glömde bort oss föräldrar mer eller mindre omgående. Tror inte att lillan ens hade noterat om jag hade försvunnit. Hon var fullt upptagen med att leka med magneter, äta äpple, åka rutschkana och ha allmänt kul!
 
Även jag hade roligt! Trevliga pedagoger och de andra föräldrarna verkade reko. Så både jag och lillan ser fram emot resten av denna och nästa vecka!
 
En mysig läshörna på förskolan!
 

Mini-muffins

En dag hade jag och sonen så himla tråkigt att vi bestämde oss för att baka. Jag googlade runt och hos Förskoleläraren hittade jag ett recept på mini-muffins som kändes enkelt och bra. Ska man baka med smått är det ju skönt om det inte är alltför komplicerade recept. Gott blev det iallafall!

Du behöver
(ca 14 st)

100 g smör/margarin
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Sen är det valfritt vad man vill välja som smaksättare. Du kan tex ta äppelbitar eller bär. Jag valde att bryta sönder chokladbitar som sonen fick portionera ut. Tror det mesta hamnade i hans mun om jag ska vara ärlig. Jag tog nog också en två tre bitar...

Smält smöret, ta kastrullen från plattan och rör ner övriga ingredienser utom smaksättningen. Häll upp smeten i formar. Tillsätt sedan det du valt som smaksättning, tex tryck ner äppelbitar som du först doppat i socker och kanel. Om du använder nötter eller godis som smaksättning så kan du blanda det i smeten innan du häller upp den i formarna. Grädda i 200 grader i 10-15 minuter. Du väljer själv om du ska ta ut dem tidigt så de blir lite kladdiga i mitten eller om du vill ha dem riktigt genomgräddade.
 
 
 
 
 

Det Stora Äventyret

Idag var det sista dagen på föräldraledigheten. Om jag ska vara korrekt så är jag föräldraledig i två veckor till, men imorgon börjar allvaret. Det är dags att skola in lillan på förskolan. Det är blandade känslor. Jag kommer sakna att få vara med så mycket med henne, samtidigt som det ska bli skönt få vara med vuxna människor och prata om vuxna saker. Dessutom kommer hon ha jättekul på förskolan med de andra 12 ettåringarna som kommer gå i hennes grupp! Sitta hemma med sin gamla mor hela dagarna, vad är det för liv egentligen?

Nu ikväll har vi varit på informationsmöte på förskolan och vi fick se lokalerna. De var så fina! Förskolan är nybyggd, det är stort och luftigt och det finns massor med saker som barnen kan aktivera sig med! Jag fick ett bra första intryck och jag är glad att jag ska sköta inskolningen. Jag kommer att trivas i den där miljön! Blev på lekhumör bara av att gå runt där!

Nu är det dags att packa utflyktsväskan. Kl 08.15 ska vi vara på plats, då börjar äventyret!
 
 

Pepparkaksrutor

Gjorde pepparkaksrutor före jul. Första receptet som jag testade blev jätteblaj! Det blev inte ens någon höjd på dem. Sen hittade jag ett som Gun hade lagt ut på nätet som funkade riktigt bra. Blev fina rutor och gott som bara den!
 
Du behöver

4 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör
2 dl gräddfil
2 msk pepparkakskryddor
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl lingonsylt

 

Smörj och bröa en långpanna. Jag använde min vanliga ugnsform, Gun har angivit måtten 30x40 cm. Vispa ihop ägg och socker, vispa ordentligt! Smält smöret och låt det svalna till rumstemperatur. Blanda vetemjöl,bakpulver och pepparkakskrydda. Häll det smälta smöret i äggvispet och tillsätt lingonsylt och gräddfil. Rör om och blanda sedan försiktigt ner mjölblandningen. Häll smeten i långpannan och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär den sedan i 48 rutor.
 
 
 

Aj! Aaaj!

Idag har jag ont i hela överkroppen! Vid minsta rörelse ömmar ett antal muskler och jag kan inte skratta, då gör det helt galet ont i magen! Men det är helt ok, jag har inte så mycket emot att kroppen smärtar. Det är helt enkelt vanlig träningsvärk jag känner! Körde hårt på gymmet både lördag och söndag och detta varvade jag med att skotta snö ett antal gånger. Hann bara skotta klart så hade det vräkt ner ännu mer snö som skulle skottas, så jag och sambon hade fullt upp med snön i helgen. Så det är lite skönt att känna att styrketräningen tog! Testade ett antal nya maskiner och tränade några nya muskelgrupper, bland annat ryggen som jag inte har tränat så mycket tidigare. Ser redan fram emot nästa träningspass!
 
En magdödarmaskin!
 
T klättrar uppför en snöhög vi har utanför huset.
Den högen har dock inte vi skottat, den har traktorn fixat :p
 
 
 

Vintips - Privat Brut Nature Reserva

Jösses vad det har kommit snö i helgen! Bara igår skottade vi 4 gånger! Var ute vid halv tio på kvällen för en sista skottningsrunda och när jag väl var klar hade det hunnit komma så mycket snö att jag hade kunnat skotta en runda till! Men jag gillar faktiskt att skotta, kan tycka det är ganska avkopplande på något sätt. Dessutom är det ju bra träning med! Det har de förresten tagit fasta på i Luleå!
 
Vi lyxade till kvällen med god dricka då sambon hade köpt en flaska cava. Den var inte alls dum, väldigt lättdrucken. Den passar nog väldigt bra till fisk, ett litet vintips! Sedan roade vi oss med att skriva veckomenyer för flera veckor framåt. Ett lördagsnöje så gott som något ;)
 
 
 

Veckans matsedel

 
 
Måndag - Kroppkakor
Tisdag - Krämig pasta med köttbullar
Onsdag - Ugnsbakad lax med couscous
Torsdag - Ajvarbiffar, ris och paprikasås
Fredag - Korv- och broccolipasta
 
 



Matbloggstoppen

RSS 2.0