Sambon samlar poäng denna ljuva lördag!

Har rivstartat den här lördagen med att träna. I vanlig ordning hängde jag på låset till gymmet, tycker det är skönt få komma dit tidigt när det är folktomt. Körde 60 min styrka, mest överkropp och sedan blev det en svettig promenad hem i 25 minuter. Det snöade igår och det var oplågat större delen av vägen, kände hur det tog på benen. Härligt!

Väl hemma möttes jag av en ljuvlig syn. Sambon hade städat och röjt i köket. Love him! Tänk att en sådan grej kan göra mig så glad! Så nu ska jag unna mig en härlig och välbehövlig dusch, sen får jag se vad resten av den här lördagen har att bjuda på.
 
Vad händer hos dig idag?
 
 
 
 
 
 
 

Hjärtformade polkagriskakor - AllaHjärtansDag-kakor

Kakor i form av hjärtan blir nog alla glada av, vare sig det är Alla Hjärtans Dag eller ej. Jag gjorde söta polkagrishjärtan igår som fick godkänt av mitt lilla kakmonster här hemma (sonen).
 
Du behöver
(ca 16 st)
 
3 dl vetemjöl
100 gr smör
1 dl strösocker
1 äggula
1 msk vatten
1 liten påse polkagrisar
 
1 stort hjärta, pepparkaksform
1 litet hjärta, pepparkaksform
 
Blanda smör och vetemjöl tills det blir en kornig massa. Tillsätt sedan ägg, strösocker och vatten och bearbeta tills det blir en deg. Plasta sedan in degen och lägg i kylen i ca 15 minuter.
 
Medan degen är i kylen kan du krossa polkagrisarna grovt med hjälp av en mortel. Har du ingen mortel kan du stoppa dem i en plastpåse, vira en kökshandduk runt plastpåsen och sedan krossa polkagrisarna med hjälp av en kavel.
 
Kavla ut degen på mjölat bakbord. Stansa ut stora hjärtan och lägg på bakplåt (glöm ej bakplåtspapper). Stansa då ut ett litet hjärta i mitten på varje stort hjärta och ta bort degen för det lilla hjärtat. Kavla ut degen som blev över och gör nya hjärtan, upprepa tills du har slut på deg.
 
Grädda dina hjärtan mitt i ugnen på 200 grader i ca 7 minuter. Ta då ut plåten och fyll kakornas hål i mitten med krossade polkagrisar. Stoppa tillbaka plåten i ugnen i ca 3-4 minuter. Håll koll på att polkagrisarna smälter och att kakorna inte blir brända. När du sedan tar ut plåten kan du strössla på lite extra polkagriskross på varje kaka. Gör detta relativt omgående då de smälta polkagrisarna stelnar ganska snabbt. Låt kakorna svalna på plåten.
 
 
 
 
 

Jämmer och elände!

Värsta skitnatten! Har inte ena barnet väckt mig, så har det andra barnet gjort det. Jag gjorde som Elin, ropade hej för tidigt. Skulle aldrig ha sagt att vi snart stänger sjukstugan. Det slog tillbaka direkt!

Sonen sa att han kände sig trött igårkväll och gick och lade sig tidigt utan att vi behövde tjata. Bara en sån sak är ett tydligt tecken på att allt inte står rätt till. Så vid midnatt ropade han på mig och feberns återkomst var ett faktum. Sedan turades han och lillan om att väcka mig fram till kl 06, då var det bara att kliva upp.
 
Så med andra ord fortsätter sjukstugan. Hej och hå.
 
Hoppas ni andra har en betydligt muntrare fredag!
 
 

Inredning flickrum

Vi ska försöka ta tag i det där med att fixa till lillans rum snart. Just nu är det inte alltför kul i det rummet med trasiga och fula tapeter, en garderob som är helt malplacerad och...ja, ALLT behöver fixas! Så jag sitter ibland och letar inspiration på nätet och det finns så mycket fint! Hos @trendspanarna på Instagram hittade jag tex denna bild (se nedan). Hur charmigt ser inte det där ut att vara? Inte för att lillan skulle få sova där uppe på "taket", men man skulle kunna förvara saker där om inte annat.
 
Fast känner jag oss rätt kommer vi inte orka pyssla till något mer avancerat. Men fina tapeter, söta gardiner och några nya möbler kommer helt klart göra susen!
 
 

Snart stänger vi..

..sjukstugan för den här gången. Peppar, peppar, men vi andra verkar ha klarat oss och sonen har kryat på sig. Tror han sov bort febern när han sov över 12 timmar i sträck natten till igår! Resten av dagen var han väldigt hes, så idag håller jag honom hemma för observation och troligtvis blir det skola igen imorgon.
 
Så med två hyfsat pigga barn hemma så är det full rulle varenda minut! Längtar tills sambon kommer hem!!
 
 

Paulúns Granola - Kakao och Hallon

När jag äter fil vill jag gärna ha något till, helst frukt eller bär av något slag. Men även någon god müsli funkar. Tyvärr innehåller många av de olika müsliesorterna alltför mycket socker. Därför vill jag rekommendera Paulúns granola med kakao och hallon. Det är så gott (påminner om den mer onyttiga varianten Start) och det är inget tillsatt socker!
 
Granolan är en knaprig müsli som de bakat i ugn med vegetabilisk olja, äppelkoncentrat och oligofruktos. Vad är nu oligofruktos för något?!
 
"Oligofruktos är benämningen på fruktosmolekyler som har kopplats ihop i korta kedjor och detta ger ämnet helt andra hälsoeffekter än vanlig fruktos. Eftersom våra kroppar inte kan bryta ner oligofruktos blir det istället näring åt goda bakterier i våra tarmar och därmed gynnas tillväxten av dessa. Dessutom har oligofruktos kopplats till en ökad mättnad. Den finns i livsmedel som bananer, lök, vitlök, sparris, tomater och extra rikligt i jordärtskockor. När man hittar oligofruktos som en tillsats i en produkt är det alltså inget att vara rädd för." /Martin Brunnberg, näringsfysiolog
 
Så det är med gott samvete jag ger både mig själv och sonen denna müsli till frukost! Det som drar ner betyget är att den här müslin är dyrare än många andra alternativ, tyvärr.
 
Betyg: 4 radhus av 5 möjliga
 
 

Hjärt- och stjärnformade tekakor

Det gick inte att göra så mycket igår eftersom sonen var sjuk. Han hade ingen aptit överhuvudtaget, så jag bestämde mig för att baka hans favoritbröd och att göra dem i en roligare form än de vanliga runda. Så jag bakade hjärt- och stjärnformade tekakor medan lillan sov efter lunchen. Jag använde mig av stora pepparkaksformar för att få dessa former på bröden. Tyvärr ökade det inte hans aptit för fem öre, men nu har vi frysen full med bröd iallafall.
 
Du behöver
(ca 25 st)
 
50 gr jäst
6 dl mjölk
75 gr smält smör
2 dl havregryn
2 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
2 dl grahamsmjöl
ca 11-12 dl vetemjöl special
 
 
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarm mjölk, rör om tills jästen smält och häll då ner havregrynen. Vänta några minuter så havregrynen får suga åt sig av vätskan ordentligt. Tillsätt sedan smör, socker, salt, mjöl och ägg. Arbeta ihop degen några minuter, helst med hjälp av köksassistent så den blir ordentligt bearbetad.
 
Efter att du låtit degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter ska den kavlas ut så den blir ca 1 - 1,5 cm tjock. Stansa sedan ut bröd med stora pepparkaksformar i valfri form. Strö över lite mjöl och låt dem sedan jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Grädda dem sedan mitt i ugnen, 225 grader i ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
 
 
 
Originalreceptet hittar ni här.

Testagram "må-bra-boxen"

Även jag tillhör skaran som gått med i Testagram. För en liten slant får man hem en box innehållandes 5-9 st produknyheter att prova på och utvärdera. Det är en prenumeration man signar upp sig på när man registrerar sig på deras hemsida, men man kan avsluta den närhelst man vill.
 
Jag har fått hem min första box som jag betalade 59 kr för. Men vill man ha framtida boxar kostar de numera 79 kr. Jag är nöjd med produkterna jag fick hem den här gången och ser redan fram emot nästa box! Produkterna jag fick hem har ett sammanlagt värde på ca 100 kr.
 
Innehåll:
 
Göteborgskex - Remi Caramel, ett kex med seg kola som doppats i choklad. Lyxigt inslagna där varje kaka har ett litet budskap om varför man ska unna sig en kaka. Härligt goda kakor som jag gärna bjuder gäster och mig själv på! Den här produkten tilltalade mig även med dess roliga kartongförpackning.
 
Loka - Blåbär/Hallon, Läskande gott vatten!
 
Lindt - Hello Sweet Popcorn, choklad med popcornbitar i. Har inte vågat öppna denna än, är rädd att den kommer ta slut på fem röda. Spar den till på lördag och delar med sonen!
 
Finn Crisp - Finn Crisp Original, breakfast size, surdegsknäckebröd med 100% fullkorn! Perfekt till frukosten, nyttigt och gott!
 
Finnerödja - Bara Bär, blåbär. Innehåller bara bär, precis som namnet antyder. Gott till tex fil, kvarg och yoghurt. Fungerar även till bakning, det tilltalar ju mig! Kommer absolut köpa en sån här som mellanmål till barnen vid tillfälle.
 
 
 
 
 
 

Nyheter från Lindahls

Jag som är helt insnöad på kvarg blev jätteglad när jag såg att Lindahls kommer med några nya produkter snart! Två av dessa är kvarg med vanilj respektive nötchokladsmak, utan tillsatt socker! Wiho! För annars kan det vara ganska mycket socker i deras smaksatta kvarg, något jag inte riktigt gillar. Vet inte iofs om de ersatt sockret med annat sötningsmedel?!

Jag ser verkligen fram emot att testa dessa! Enligt uppgift kommer de till butik v 7.
 
 
 
 
 

Sämsta och bästa på länge!

Sjukstugan fortsätter här hemma. Sonen vaknade flera gånger under natten som följd av sin höga feber. Gav honom febernedsättande, men det var som att medicinen inte ville hjälpa. Både kl 02 och 03 ville han kliva upp då han inte kunde sova. Lade mig bredvid honom och strök honom över ryggen så att han skulle få ro och somna om.
 
Lillan däremot, hon hade sitt livs bästa natt! Hon sov nonstop 19.00 till 06.00!! WIHO! Hoppas jag inte jinxar det hela genom att berätta om det, men jag håller verkligen tummarna att det fortsätter på det här viset. Hon har nu sovit över nattvällingen två nätter i rad.
 
Men är det inte lite typiskt. När hon väl sover bra, då är det andra ungen som har sämsta natten på över ett år. Det är nog inte tänkt att jag ska få sova.
 
Sov du lilla videung, än så är det vinter...
 
 

Abstinens efter Facebook

Facebook och Instagram hinner bara ligga nere en kort stund. Sen dyker det upp en artikel om detta på bla Aftonbladet. En användare uttalar sig, "jag känner abstinens!".
 
Är det inte lite skrämmande att folk får abstinens efter Facebook när det kanske har hunnit ligga nere i max 30 minuter? Är vi verkligen så rastlösa av oss idag att vi inte klarar oss utan vår favoritsida på nätet ens en kort stund? Själv vill jag inte påstå att jag får abstinens över en sån sak. Däremot kan jag bli irriterad om min internetuppkoppling inte funkar som den ska, särskilt om jag behöver kolla upp något särskilt.
 
Hur skulle du känna om du inte fick tillgång till tex Facebook eller Internet över lag på en hel dag?
 
Pst, Facebook och Instagram fungerar igen, så känn ingen oro ;)
 
 
 
 
 

Enkla och goda tekakor

Har fyllt  frysen här hemma med riktigt goda tekakor! Har bakat dem främst till sonen och han älskar dem! Så det är perfekt att kunna ta fram en på kvällen som han får till frukost dagen efter. De är så goda att jag ska baka ytterligare en omgång ikväll!
 
Du behöver
(ca 25 st)
 
50 gr jäst
6 dl mjölk
75 gr smält smör
2 dl fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)
2 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
ca 13-14 dl vetemjöl special
(jag bytte ut 2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få mer fibrer i brödet)
 
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarm mjölk, rör om tills jästen smält och häll då ner havregrynen. Vänta några minuter så havregrynen får suga åt sig av vätskan ordentligt. Tillsätt sedan smör, socker, salt, mjöl och ägg. Arbeta ihop degen några minuter, helst med hjälp av köksassistent så den blir ordentligt bearbetad.
 
Efter att du låtit degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter ska den kavlas ut så den blir ca 1,5 cm tjock. Stansa sedan ut runda bröd med hjälp av tex ett glas. De ska bli ca 10 cm i diameter, själv tog jag hjälp av sambons kaffetermos. Lägg över dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl och låt dem sedan jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Grädda dem sedan mitt i ugnen, 250 grader i ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
 
Originalreceptet hittar ni här.

Change of plans

Idag hade jag något roligt på schemat! En barndomsvän skulle komma förbi med sin pojke som är 6 månader, gäller ju att passa på nu innan jag börjar jobba igen! Men jag fick samtal från skolan, T frös och kände sig hängig. Det var bara att avboka dagens besök och hämta hem sonen.
 
Så nu sitter vi här hemma allihopa och tittar ut på snöovädret därute.
 
Funderar på att baka något, men har slut på strösocker. Har någon av er nåt tips på vad man kan baka utan socker? Står still i mitt huvud...
 
 
Här var han dock pigg och kry!
 
 

Skridskodags

För några år sedan fick sonen prova på att åka skridskor några gånger. Han var inte alls road och ville inte mera. Vi är inte de som vill tvinga våra barn till aktiviteter de inte vill göra, så vi lät det hela bero. Nu har de dock börjat åka skridskor på skolan och förra veckan kom sonen hem arg, ledsen och frustrerad över det faktum att han var den ende i sin klass som inte kunde åka. Så nu vill han vara som alla andra och vill kunna åka skridskor. Så igår tog jag med honom till isbanan som ligger här i närheten.
 
Till en början var han som bambi på hal is, ramlade så fort han försökte röra sig. Men efter kanske fem minuter fick han kläm på det där med balansen. Så innan vi gick hem hade han åkt ett varv runt hela banan! Det gick inte fort, men han ramlade inte och de gånger han höll på att trilla lyckades han hitta balansen igen. Så det var en glad och nöjd kille som jag bäddade ner igårkväll! Nu kommer det förhoppningsvis inte kännas så jobbigt för honom imorgon när de ska åka skridskor igen på skolan.
 
 

Torsk med kräftosttäcke

Här kommer ett riktigt enkelt recept som går snabbt att laga till när man kommer hem från jobbet. Detta förutsatt att man kommit ihåg att ta ut fisken från frysen på morgonen, annars får man vänta lite extra på sin middag. Maten fick godkänt från övriga familjen trots att torsk sällan brukar vara en hit hos oss.
 
Du behöver
(4 port)
 
1 pkt torsk/hoki
1 pkt kräft- eller räkost
2,5 dl creme fraiche
valfri mängd kräftor/räkor (kan uteslutas)
salt
peppar
 
Lägg de tinade fiskfiléerna i en smord ugnsform. Salta och peppra och strö över valfri mängd kräftor/räkor.
Rör ihop kräftost och creme fraiche i en skål och häll över fisken. Tillaga sedan i ugn, 225 grader i ca 20 minuter.
 
Passar bra ihop med potatis eller ris. Vi gjorde hemmagjord potatismos, mycket gott till!
 
Min egen matbild blev crap, så ni får se en fin ask kräftost istället.
 
 
 
 
Bilden lånades härifrån.
Originalreceptet hittade jag här.

Veckans matsedel

 
 
Tack för alla positiva kommentarer angående att jag kört igång Veckans matsedel! Är uppriktigt glad över att jag kan hjälpa/inspirera någon när det gäller vardagsmaten! Vet själv hur trist det blir till slut när man fastnat i 3-4 rätter som man varvar om och om igen.
 
Här kommer veckans matsedel och jag kommer lägga ut en del av recepten på rätterna nedan då jag inte har alla upplagda sen tidigare. Smaklig måltid!
 
Måndag - Torsk med kräftost
Tisdag - Falukorv med stuvade makaroner
Onsdag - Hemmagjord pyttipanna
Torsdag - Kyckling- och gnocchigryta
Fredag - Moussaka
 
 
 

Fredagsfesten

Snacka om att jag hade kul igår, det var galet roligt! Det är ett härligt gäng som jag jobbar med och det var skoj att få träffa dem utanför jobbet. En av kollegorna bjöd hem oss andra på mat och dryck och alla tog med sig sitt bästa humör. Det bjöds på buffé, bla tonfiskröra, västerbottenspaj, ugnsbakade rödbetor och annat gott! Tror jag åt en hel del mer än vad jag behövde egentligen, orkade knappt röra mig en stund efteråt.
 
Vi körde några tävlingslekar som bjöd på många skratt och ja, vi hade det jättebra helt enkelt! Jag hade dessutom turen att vinna mig ett paket "bakispiller"! Men vid 22-tiden kände jag att tröttheten smög sig på och jag hade turen att få skjuts hem. Det var en mycket glad och nöjd tjej som kröp under täcket. Inte blev det sämre av att sambon tog lillan på morgonen så jag fick sova några extra timmar. Något bakispiller har jag tack och lov inte behövt stoppa i mig idag.
 
Det var ärligt talat uppfriskande att få lämna hemmet en kväll och umgås med dessa fantatiska människor! Men ikväll är jag glad och tacksam över att få mysa hemma i soffan med familjen.
 
Tack J för en toppenfest!!
 
 
 
 
 
 

I'm alive!

Men det är nästan så att jag sträcker mig efter vinsten som jag vann igår, men bara nästan....
 
 

Hur ska detta sluta?

Ikväll blir det inget fredagsmys hemma med sonen i soffan framför På Spåret. Den här tvåbarnsmamman ska snart iväg på lite galej! Är bjuden på mat och dryck hos en trevlig tjej från jobbet, ska bli roligt få komma ut och umgås lite med andra vuxna.
 
Frågan är, kommer jag somna i kollegans soffa kl 22 eller inte? Känns som risken är ganska stor då lillan inte har låtit mig sova ordentligt på ett antal nätter. Känner mig som en äkta partyprinsessa..not!
 
Hursomhelst ska det bli jättekul att få spendera kvällen med ett gäng härliga människor!
 
På fest i Sao Paolo för x antal år sedan. Tror jag kommer ta det lite lugnare ikväll....
 

Bajstårta

Låt mig presentera bajstårtan! Den kommer göra succé hos alla under 10 år och dessutom lär den göra ett bestående intryck hos övriga gäster, så den passar ypperligt på barnkalas. Tack och lov så smakar den bättre än vad namnet antyder.
 
Denna bjöd min syster på när en av hennes söner fyllde år och den bjöd på många skratt!

Du behöver

150 gram smör
200 gram mariekex
2 äggulor
1 deciliter socker
2 matskedar kakao
 

Smält smöret. Lägg kexen i en fryspåse eller en bunke och bryt sönder kexen i mindre bitar. Vispa äggulorna och sockret och tillsätt det smälta smöret och kakaon. Rör om och häll i kexbitarna. Blanda alltihopa ordentligt (använd händerna) och sen kan du forma smeten som du vill ha den, bara fantasin sätter gränser ;) Täck med plastfolie och ställ in i frysen i en halvtimme före servering. Om du gör den så långt i förväg att den blir genomfrusen kan du ta ut den någon timme innan det är tårtätardags så den hinner tina.

 

 

Getting old!

När jag vittjade brevlådan idag fick jag nästan hjärtat i halsgropen!
PANG!
Som ett slag i ansiktet!

"DU ÄR GAMMAL!"
 
Landstinget här i Västerbotten erbjuder alla som fyller 40, 50 och 60 att göra en hälsoundersökning och det var en sådan jag fick en inbjudan till då jag snart fyller fantastiska 40. Tänker så klart tacka ja till den, aldrig dumt få kolla hur kroppen egentligen mår.
 
Överdrev min reaktion lite i de inledande raderna, men jag jublade väl kanske inte av glädje över att bli påmind om att jag inte är 25 som jag brukar känna mig som. Okej, ibland känner jag mig faktiskt som 95, särskilt efter ett gäng sömnlösa nätter. Men jag tyckte ju att jag precis fyllde 25, var tog de efterföljande 15 åren vägen?
 
Hur gammal känner du dig mentalt?
 
 
 

När tappade jag fantasin?

När jag leker med mina barn inser jag hur död min fantasi är. Kreativiteten är lika med noll! När jag och sonen ritar kan jag knappt komma på något att rita. Det blir någon sol, en blomma, kanske en fågel som flyger förbi ett moln... Sonen ritar bilar som kör längs vägar som snirklar sig runt i en stad, människor är ute och går, någon klättrar uppför en stege, en polis försöker köra ikapp en tjuv och så vidare. När vi bygger med lillans klossar staplar jag dem mest bara på höjden, det blir torn efter torn efter torn. Sonen bygger fantastiska palats, bilar, frakttåg som kör på en räls... Likaså när vi ska bygga med lego. Jag kan knåpa ihop nåt litet hus, medan sonen bygger en svävare, sopbilar, dubbeldäckarsoffor (?) och stora lastfartyg som kan kasta ankare.
 
Ni hör ju, min fantasi är som bortblåst! Så tråkigt, hade varit underbart att ha samma kreativa tänkande som barnen.
 
 

Tips billigare bio - Paddington

En film som jag är ganska sugen på att se är Paddington. Har gillat Paddington så länge jag kan minnas, tycker han är helt klart lite coolare än Nalle Puh! Till min glädje hakar sonen på och jag hoppas att han kommer att tycka om den bruna björnen med röda hatten lika mycket som jag gör.
 
Kan tipsa om att ICA har ett erbjudande om att man får se filmen för 150 kr istället för 210 kr (för två personer). Det här erbjudandet gäller 26 januari till 8 februari och man måste kunna visa upp sitt ICA-kort när man köper biljetternaa. Kupongen för detta hittar du här.
 
 

Barnens kyckling

Den observante noterade kanske att den första rätten som jag hade på veckans matsedel hette Barnens kyckling. Det är ett nytt recept som vi provat på. Jag är stor kycklingfantast, medan sambon och sonen är mer tveksamma när det serveras kyckling här hemma. Men till min stora glädje tyckte sonen att detta var en toppenrätt! Han sa att det var godare än hans favoritmat pannkaka, hamburgare och blodpudding. Det vill inte säga lite! Sambon sa inte så mycket när han åt, så det betyder att han tyckte maten var helt ok. Så det här receptet kommer vi absolut köra igen.
 
Du behöver
(4 port)
 
4 kycklingfiléer
1 paket bacon
2,5 - 3 dl matlagningsgrädde
1 dl mango chutney
salt
peppar
 
Krydda filéerna efter eget önskemål. Tänk på att baconet bidrar med viss sälta så barnens kycklingfiléer behöver inte så mycket kryddning. Linda sedan bacon runt dem och lägg i en ugnssäker form. Blanda grädde och mango chutney i en skål och häll sedan detta över kycklingfiléerna. Ställ sedan formen mitt i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter. Kolla gärna att kycklingen är genomstekt innan servering. Såväl ris som pasta passar bra till denna rätt.
 
 
 
Originalreceptet hittade jag här.
 
 

Ge din vän en semla helt gratis!

Ops! Igår tipsade jag om Semlogram på Radhuslivets facebook-sida och skrev att det börjar nästa vecka. Men jag hade fel! Det har ju redan börjat! Så, om du vill ge bort en gratis semla till en vän ska du skynda dig till Semlogram.se!

Man får ge bort en semla per dag fram till den 10 februari förutsatt att det finns en konditor där din vän bor som är med på detta ge-bort-semlor-kalas. Du behöver även facebook för att kunna skicka din semla.
 
Det står att de släpper semlorna kl 09.00 varje dag, men jag kunde precis ge bort en semla trots att klockan inte ens slagit 06.00.
 
 

How to make biltårta

 
 
Tänkte köra en favorit i repris, hur man på ett enkelt sätt knåpar ihop sin egen biltårta till barnkalaset.
 
Du behöver
 
en vanlig avlång sockerkaka 
vass kniv
grädde
karamellfärg
godis till dekoration
valfri fyllning till tårtan, tex sylt eller mousse
 
 
Jag tror inte jag behöver förklara närmare, se bara bilderna nedan så är jag övertygad om att du snabbt och lätt gör en biltårta. Färga gärna grädden med någon fin färg! Denna bil blev rosa, men det syns inte så väl på bilderna.
 
 
 
 

Många bäckar små....

Alltför många barn runt om i världen har det svårt idag och några av dem är barnen i Syrien. De är inte rustade för vintern och det är knappt att vissa ens har skor att ta på sig. Vill därför tipsa och även uppmana alla som har Instagram att gilla sidan @Syriareliefanddevelopment, dela bilden nedan och tagga den med #KeepSyriansWarm. För varje delning som sker senast 2 februari så skänks 1 dollar till hjälp för dessa barn.
 
Har du inte Instagram men däremot Facebook kan du gilla deras sida och dela bilden därifrån. Du hittar dem här.
 
Mer info finns på sidorna nämnda ovan, men även på deras hemsida.
 
t
 

Städhjälp eller städstjälp?

Nedräkning pågår. Om två veckor börjar vi skola in lillan på förskolan. Jag har dubbla känslor gällande det, det ska erkännas. Men jag försöker att inte tänka på det just nu, vet ju att jag inte kan vara föräldraledig för evigt. Men idag ägnar vi tid åt att försöka få lite rent här hemma. Inte för att jag förstår vitsen med att plocka undan, egentligen. Jag hinner knappt göra klart i ett rum så är lillan där och river ner allt igen! Dammsuga däremot skadar ju aldrig, jag avskyr att bli biten i hälarna av aggressiva dammråttor. Lillan vill så klart hjälpa till, så allt tar sisådär fyra gånger så lång tid som när jag får göra det själv. Men vad gör väl det, hon tycker det är roligt att dammsuga så då får det bli så.
 
 
 
 
 

Viktigt ang barn i bilstol!

Det är vinter och vi sätter på våra barn vinteroveraller. Men visste du att det kan vara farligt för barn att åka bil med vinteroverallen på? Ett bilbälte ska sitta tajt och tjocka vinterkläder skapar ett extra mellanrum mellan bältet och kroppen. Det gör att säkerhetsbältet inte skyddar lika bra och vid en krock kan bältets grepp om barnet lossna så barnet kastas ur bilstolen.
 
Så här kollar du att bältet sitter rätt:
 
- Sätt på barnet vinterkläder och sätt barnet i bilstolen.
- Justera bältet så det sitter bra.
- Lyft sedan barnet ur bilstolen utan att släppa efter på bältet och ta av vinterkläderna.
- Sätt tillbaka barnet i bilstolen utan att skärpa till bältet. Om du får plats med mer än två fingrar under skyddet för barnets skulderblad är plagget för tjockt och därmed inte säkert att ha på sig för barnet vid bilfärd.
 
Tips! Använd istället fleecekläder, mössa och vantar. Är det ett större barn som har jacka kan man dra bältet under jackan, iallafall över höftdelen. Dessutom kan man lägga filtar över barnet efter att man satt på säkerhetsbältet.
 
 
 Bild från november - 13
 
Info: Vi Föräldrar, nr 13/2013

Veckans matsedel

Nu är det inte länge kvar tills jag börjar jobba och därmed kommer det där med vardagsmaten bli ett aber för oss. Snart kommer båda komma hem sent från jobbet med trötta barn som snabbt vill ha mat. Därför har vi satt oss ner och skrivit ner ett gäng veckomenyer. Dels för att underlätta middagsbiten på vardagar och dels för att vi vet att vi kommer spara pengar på detta sätt. Vi sparar pengar eftersom vi kan planera veckohandlingen och därmed kommer vi slippa panikhandla på väg hem från arbetet, det kommer även bli lättare få till lunchlådor som vi kan ta med till jobbet.
 
Jag kommer att dela med mig av dessa veckomenyer och jag hoppas de kanske kan komma fler till användning. Allt eftersom kommer jag även lägga upp recept på en del av rätterna.
 
Så, vi börjar väl redan nu?! Here we go!
 
 
 
Måndag - Barnens kyckling
Tisdag - Alfons carbonara
Onsdag - Korvstroganoff
Torsdag - Ugnspannkaka
Fredag - Fiskpinnar med hemmagjord potatismos
 
 

Träningsselfie

Imorse var jag på hugget! Hängde på låset och var först på gymmet. Det var helt öde och i ca 10 minuter hade jag lyxen att vara helt ensam i träningslokalen. Sweet! Så jag passade på att ta en sån där träningsselfie som många tar, när man står framför spegeln på gymmet. Har aldrig gjort det tidigare då jag tycker det känns ganska fånigt, men idag kunde jag inte låta bli när ingen såg vad jag pysslade med, mohaha.
 
Men det blev ett bra pass! 60 min styrka och sedan 30 minuters promenad hem. Känner mig mer än nöjd med starten på dagen! För den som undrar, jo, skorna packade jag redan igårkväll. Nu laddar jag för resten av dagen med lite keso och kokt skinka.

Ha en fin söndag allihopa! Händer något särskilt hos er?
 
 
 
 

Dåligt packad träningsväska

Det var inte bara sonen som var ivrig på dagens simskolepass. Även jag såg fram emot det hela, för jag tänkte passa på att träna medan han var i badet. Har längtat hela veckan om jag ska vara ärlig, det är en lyxig egentid som förgyller tillvaron lite. Dessutom känns det så skönt efter ett träningspass!

Men väl framme skulle jag byta om och...vafasen, inga gympaskor?! Nej, dem hade jag tydligen glömt hemma. Suck. Visst, man kan träna utan skor. Men jag har hört att vissa gym har förbud mot skolös träning och jag orkade inte gå iväg för att fråga, dessutom vill jag inte träna i enbart strumpor eller barfota. Kanske sitter nån nu och tycker det är fånigt, men så känner jag. Särskilt barfotaträning, hyfsat ofräscht, brrr. Så, ingen träning. Istället blev det en avkopplande stund i simhallen då jag satt och drömde mig bort och laddade batterierna på så sätt.
 
Skulle du tycka det var ok om någon gick barfota på gymmet?
 
Dessa skor får följa med på nästa träningspass, dvs imorgon!
 
 
 
 
 

Ivrig

Idag studsade sonen upp ur sängen.
 
"HURRA! Det är lördag, veckans bästa dag!"
 
Sedan följde lite spontandans, något han inte brukar pyssla med.
 
Vadan detta nu då?

Jo, simskolan hägrar!

KUL att han är så peppad!
 
Spännande se vilka märken som följer med hem efter den här kursen!
 
 
 

Alfons carbonara

Måste erkänna att jag nog aldrig har gjort en carbonara tidigare. Men trillade över ett recept som lät gott, så det körde jag på. Inte dumt alls! Kommer absolut göra Alfons carbonara igen! Sonen gillade även namnet på rätten, han menade att det är Alfons Åbergs carbonara. Skulle inte förvåna mig om många barn äter lite extra om man presenterar rätten med det namnet!
 
Du behöver
(4 port)
 
2 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl grädde alt mjölk
1 dl riven parmesanost
4 äggulor
1 tsk svartpeppar
2 msk persilja 
300 gr tagliatelle eller valfri pasta
 
Medan du kokar pastan steker du på baconet, låt det sedan rinna av på hushållspapper. Blanda äggulor, grädde, ost, olivolja, svartpeppar och pressad vitlök i en bunke. Häll av vattnet från pastan och blanda pastan med bacon och smeten. Lägg upp på tallrik och strössla lite persilja över. Voila!
 
Sambon tillsatte ytterligare lite svartpeppar och olivolja till sin portion och det tyckte han gjorde det lilla extra.
 
 
 
 
 Originalreceptet kommer från Coop.

Favoriten

Lillan älskar musik och hon älskar att dansa. Vi kan dansa runt i vardagsrummet i trettio minuter innan hon lessnar och vill göra något annat. Favoritlåten är helt klart All about that bass med Meghan Trainor, har du hört den? Den är riktigt svängig och det är lätt att nynna med. Dessutom är textinnehållet inte så dumt heller, fast den biten förstår ju inte lillan.

Vi kan dansa till den sången om och om igen, nästan så det börjar likna hjärntvätt för min del. Lillan sjunger till och med med i vissa partier, det är ganska roligt att lyssna på.
 
Så jag avslutar torsdagskvällen med lite Meghan Trainor och önskar er alla en god natt!
 
 

Chokladmaränger

Så vad blev det av det fantastiska konstverket jag visade upp igår kan man ju undra?! Det blidde ett gäng finfina chokladmaränger! Hade ett gäng äggvitor över och jag ville varken kasta bort dem eller stoppa dem i frysen, så det fick bli maränger helt enkelt. Det är första gången jag provar att smaksätta maränger, något jag lär göra fler gånger!
 
Du behöver
 
100 gr mörk choklad
4 äggvitor
1 kryddmätt ättiksprit
2 dl socker
 
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. Häll äggvitorna i en rostfri bunke och vispa långsamt i ca en minut. Tillsätt ättikan och vispa ytterligare någon minut och häll sedan i sockret. Vispa kraftigt tills du får ett kraftigt skum, du ska kunna vända bunken upp och ner utan att skummet faller ur.
 
Ringla ner chokladen och undvik att röra om. Rör du för mycket blir marängerna bara bruna och inte vackert mönstrade. Klicka upp stora maränger på bakplåtsklädd plåt, se till att få med choklad på varje maräng. Grädda i ugnen i ca 1,5 timme på 125 grader.
 
Jag lyckades röra om lite för mycket då jag tyckte det blev ett sånt vackert mönster i det uppvispade skummet. Så mina maränger blev brunare än vad jag hade tänkt mig dem (se bild). Nästa gång rör jag inte om överhuvudtaget! Jag fick ut 12 stora maränger på det här receptet.
 
 

Piece of Art

Åååååååååkejrå, jag är inte mer än människa! En människa som älskar att baka! Så även om jag försöker hålla mig på den nyttiga banan så kan jag inte låta bli att baka ibland. Se så vackert det kan bli när man bakar! Hur ska jag kunna hålla mig ifrån att pyssla med sånt här?!
 
 

Kvällsmål

Det går inte bara att äta godsaker som mariannebiscotti hela tiden, så igårkväll fick det bli lite fruktsallad medan vi kikade på Veckans brott. Körde med en liten klick blåbärskvarg på sidan om istället för glass eller grädde, mmm! En enkel fruktsallad är inte att förakta!
 
Halkade tillbaka i den fula ovanan att äta mackor till såväl frukost som kvällsmål, men har nu beslutat att det är slut på sånt ofog. Så fruktsallad känns som ett bra alternativ till det ljusa brödet som jag ska vara lite försiktig med.
 
Vad brukar du ta till ditt kvällsmål?
 
 

Marabou Japp

Men spana in, så gott! Marabous nyhet, chokladkaka med smak av Japp! Någon som har testat? Finns tydligen hos Hemmakväll och släpps i butik vecka 7. Farligt, farligt!
 
bildkälla
 

Mariannebiscotti

Har testat att göra mariannebiscotti och det blev suveränt gott! Jag använde mig av receptet jag hade när jag gjorde pepparkaksbiscotti, men modifierade det lite.
 
Du behöver
(ca 60 st)
 
100 gr smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
7-8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
ca 2 dl grovkrossade marianne
 
Rör ihop smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Vispa ihop till en smet.
Häll sedan i övriga ingredienser så att du får en deg. Forma degen i 3 längder på en plåt (glöm inte bakplåtspapper!).
 
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Ta sedan ut plåten och skär längderna i bitar. Ställ tillbaka plåten i den avstängda ugnen och låt biscottin torka i eftervärmen. Jag lät min plåt stå kvar i ugnen över natten.
 
 

Ljusfest

Vilken mysig start det blev på den här dagen! Sonens skola anordnade en ljusfest som började kl 8 imorse. Bitande kyla och gnistrande nyfallen snö ramade vackert in alla ljuslyktorna som barnen har gjort på skolan! Dessutom har alla som bor i området fått bidra med gamla julgranar, så mitt inne i skogen som finns på skolans område tändes en gigantisk brasa. Det lästes en dikt och alla sjöng, det var så stämningsfullt!

Stannade inte hela tiden då lillan blev lite rastlös i vagnen, så vi gick hem och skottade snö istället. Nu sitter jag och lillan här med rödrosiga kinder och känner oss nöjda över vår morgon!
 
 
 
 

Chockartat!

Det är som i den där reklamen.."plötsligt händer det!". Och nu hände det! Kanske en engångsföreteelse, kanske början på en ny fas i vårt liv. Men istället för att vakna vid 0430-tiden så sov lillan till 0740! What!? Så vi höll på att försova oss allihopa! Tack och lov vaknde jag till strax efter kl 07 så jag kunde väcka sambon och sonen. Hade jag inte vaknat hade vi haft en riktig kaosmorgon vill jag lova. Så jag kommer härmed börja ställa väckarklockan, man vet ju aldrig om lillan behagar sova så här länge fler mornar.
 
Vore ju ganska typiskt om hon började sova länge nu när hon strax ska börja på förskolan. Men visst, nån timme längre får hon gärna sova om mornarna!
 
Men wow, jag känner mig nästan utvilad!
 
Kanske tog det på krafterna att dammsuga igår?
 

16

Idag firar vi 16 månader med vår lilla prinsessa! Det är numera full fart här hemma. Springer hon inte runt och busar med storebror så dansar hon runt i vardagsrummet. Favoritlåten är All About That Bass med Meghan Trainor. Vi kan köra den på repeat en sisådär hundra gånger på youtube och hon tröttnar aldrig. Tack och lov så tycker jag själv att den låten är ganska svängig, så jag brukar dansa loss tillsammans med lillan!
 
Populära ord är mamma, pappa, tack, tittut och "baaa" (bra). I övrigt gillar hon att peka och skrika när hon vill någonting. Viljan är stark hos lilla fröken, särskilt vid matbordet. Hon vill INTE äta barnmat om hon ser att vi äter något annat. Då är det bara maten vi äter som gäller och det är ju rätt skönt på sätt och vis att hon numera mest äter samma mat som oss andra.
 
I februari är det dags för inskolning och då börjar ett nytt kapitel i hennes liv. Just nu försöker jag bara njuta fullt ut av sista dagarna av den härligt långa föräldraledigheten som jag har haft.
 
 

Kan inte skjuta på det tråkiga längre

Snöstormen viner runt husknuten och jag vill helst inte gå ut alls idag, brrr. Har inte mycket på schemat tack och lov, även om vi måste ut och veckohandla. Kanske får sambon åka själv? Jo, så blir det nog! Men jag ska försöka få ner julgardinerna under dagen, usch vilken tråkig uppgift. Byta gardiner är bland det värsta jag vet, blä! Förstår inte ens hur jag orkar byta till julgardiner varje år då de inte ska sitta uppe så länge?!
 
Men jag vill önska er alla en riktigt härlig söndag med massor av mys och skratt!
 
 

Simskolepremiär

Idag var det simskolepremiär för vårens kurs. Sonen lyckades gå upp en nivå före jul, så numera är han med i grupp 2. Märkte att simlärarna ställer högre krav på barnen nu att de ska lyssna och göra som lärarna säger. Helt rätt tycker jag. Har man varit med på en tidigare kurs ska man ju veta vilka regler det är som gäller.
 
Sonen har tidigare haft lite svårt att fokusera under simlektionerna, men idag överraskade han! Han lyssnade hela tiden och gjorde som lärarna sa. Fortsätter han vara så här duktig under resterande lektioner kommer han få kläm på ryggsimmet, jag hoppas!

Idag var det även första gången han hade simglasögon på sig på simskolan. Han tycker det är jobbigt få vatten i ögonen, så det har tidigare varit ett störningsmoment för honom. Nu kunde han koncentera sig på ett helt annat sätt och jag ångrar att vi inte köpt simglasögon tidigare. Men bättre sent än aldrig!
 
 
 
 

Igår misslyckades jag totalt!

Full fart i radhuset ikväll. Jämnåriga kusinen sover över och killarna har haft jättekul ihop. De har bland annat sett favoritfilmen LEGO Movie och de laddar för att se den igen imorgon. Lillan däckade tidigt då hon var helt slut efter dagens utflykt. Hon och jag besökte min arbetsplats en sväng då jag behövde kolla upp en del saker inför jobbstarten. Åh, har jag talat om att jag har ångest inför den?

Själv har jag försökt baka lite. Gjorde en omgång igår som gick helt åt skogen! Dumt grädda något i 60 minuter när det står 15 minuter i receptet....
 
 
En av ingredienserna i kvällens bak....
 
 
 
 

Love is in the house

Efter närmare 13 år tillsammans kan jag inte påstå att jag och sambon är så superromantiska, inte heller kommer vi med kärleksförklaringar stup i kvarten heller. Har läst i bloggar om par som kör uppvaktning på en mer regelbunden basis, tex de får blommor en gång i veckan eller har andra årliga återkommande inslag som att ta in på hotell för att fira årsdagen osv. Inte ens Alla Hjärtans Dag firar vi, fick dock några rosor ifjol och det var ju en överraskning då sambon inte brukar komma hem med något just den dagen. Med småbarn i huset varken hinner eller orkar vi umgås med varandra så som vi skulle vilja även om det där med att ta in på hotell låter tilltalande!
 
Däremot kan vi emellanåt överraska och visa varandra vår kärlek med små medel, som när sambon häromdagen serverade mig potatisgratäng i form av ett hjärta. Eller som igår, när han hade gömt små kärlekslappar här och där på nedervåningen medan jag låg och sov. För mig räcker dessa små kärleksbetygelser långt och de håller mitt hjärta varmt!
 
Men visst kan han reta mig till vansinne ibland! Han är dock en keeper, så han får stanna ;)
 
 
 
 

Hjälp Syriens barn!

Vintern har kommit till Syrien och det har varit så kallt att inte ens krigarna har velat sig ut! Det är ju bra på sätt och vis, men för människorna som bor i flyktingläger är det katastrof! De har inte kläder och filtar så de kan hålla sig varma i kylan. Jag har sett bilder på barn som går runt med trasiga sandaler i snön och små bebisar som frysit ihjäl... Vi måste hjälpa dessa människor!
 
Vill du vara med och bidra så att dessa barn slipper frysa i vinter kan du bland annat vända dig till följande organisationer:

Rädda Barnen
UNICEF
Röda Korset
SOS Barnbyar
 
 
Det behövs inga större summor för att hjälpa en familj. Här har du några exempel på vad pengarna räcker till:

För 50 kr kan du ge en familj på 4 personer ett ombyte kläder
För 150 kr kan du ge en familj på 4 personer mat i två veckor
För 200 kr kan du ge en familj på 4 personer sjukvård och medicin i en månad
För 600 kr kan 502 barn vaccineras mot polio.
 
Hos UNICEF kan du även köpa något i deras gåvoshop som går direkt till ett barn som behöver hjälpen. Bland annat kan man köpa ett vinterpaket för 484 kr, då får ett barn vinterkläder, filt och näringspulver. Hur fint är inte det att ge bort?!
 
bildkälla
 

Kladdkakemuffins och hallonmousse

Har gjort något farligt gott, kladdkakemuffins med hallonmousse. Mmmm! Gjorde helt perfekta kladdkakemuffins, de blev sådär lagom kletiga som man vill ha dem. Ett tips är att göra dem dagen innan de ska ätas, då hinner de "stå till sig". Går att toppa med vad man vill; hallon, non stop, blåbär, kiwi, riven choklad...
 
Du behöver
(ca 15 st kladdkakemuffins)
 
2,5 dl strösocker
2 ägg
100 gram smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
en nypa salt
 
Vispa ihop ägg och socker poröst. Tillsätt sedan övriga ingredienser och rör om till en jämn smet. Fördela i muffinsformar (jag fyllde ca 3/4 av formen). Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Låt dem svalna innan servering.
 
Hallonmousse
(4 port)
 
1 gelatinblad
5 dl hallon
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde
 
Koka hallon och socker till en tjock smet, sila sedan såsen så du får bort kärnorna. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter och lägg sedan ner det i den varma såsen. När såsen svalnat tillsätter du vaniljsockret. Vispa grädden och rör sedan försiktigt ner såsen i grädden. Vill du servera moussen i portionsglas så fördela allt i glasen och ställ sedan in i kylskåpet i ett par timmar. Själv ville jag ha moussen till mina kladdkakemuffins, så jag lät allt vara i en skål.
 
 
 Synd bilden blev så blek, moussen blev mer härligt rosa än så här.
 
Originalrecepten hittade jag här och här.

Skolstart och kompisar

Idag har sonen första skoldagen efter ett långt och härligt jullov. Trodde jag skulle få kämpa för att få upp honom ur sängen, men han hoppade upp relativt självmant och var ivrig att få träffa klasskamraterna igen. Det där med kompisar är verkligen viktigt för honom just nu. Helst vill han vara med någon av vännerna så snart han vaknar tills det är läggdags. Så jag är glad att han har många vänner här i området och de springer till varandra stup i kvarten.
 
Tyvärr verkar det gå magsjuka just nu och det ledde till en riktigt tråkig dag igår för honom. Det fanns inte en enda kompis att vara med. Var inte kompisen sjuk så var dennes syskon magsjuka, så han fick hålla sig hemma hela dagen. Så lyckan blev väl lite extra stor över att få gå till skolan idag. Frågan är bara hur trött han är ikväll?!
 
T och grannflickan V vid sjön förra hösten.

Grekiskt lantbröd

Igår bakade jag grekiskt lantbröd och det blev riktigt gott. Fick till och med beröm av sambon som är rätt kinkig när det gäller bröd, det vill inte säga lite!

Du behöver
(2 st)
 
25 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl havregryn
50 gram smält smör
1 msk strösocker
2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
 
Blanda jäst och vatten, rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Arbeta ihop degen väl, gärna med en köksassistent. Jag lät min maskin arbeta degen i ca 10 minuter för att få den riktigt luftig. Degen ska vara lite kletig, men ska kunna släppa från kanterna.
 
Täck sedan bunken och låt degen jäsa i ca 1 timme. Häll sedan upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma degbitarna till runda bröd. Placera dem på bakplåt täckt med bakplåtspapper. Täck över och låt  jäsa ytterligare ca 45 minuter.
 
Tryck försiktigt med en gaffel runtom på på bröden innan du gräddar dem i ugnen. Placera dem längst ner i ugnen på 275 grader i ca 5-8 minuter så de får en fin färg. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda dem ytterligare ca 25 minuter. Låt dem sedan svalna på galler utan bakduk.
 
 
Receptet hittade jag här.

Glad i hatten

Sonen önskade sig en hatt i julklapp och det fick han. Det är inte bara han som tycker om att ha den på sig. Även lillan tycker den är rolig. Hon drar ner den för ögonen, lyfter sedan på hatten och säger "tittut!". Mitt lilla charmtroll!
 
 

Kvarg

Sen jag körde World of Shape ifjol så tycker jag att kvarg är supergott. Kvarg och valfri frukt eller något gott bär, mmmm! Bästa jag vet! Det är inte dumt alls och ett riktigt bra mellanmål. Fast själva ordet "kvarg", kunde de inte hittat på något annat? Låter inte aptitligt för fem öre. Synd. Tror fler skulle testa det annars.
 
Men har du inte provat kvarg kan jag rekommendera det. Beroende på vilken kvarg jag har så kan jag ibland hälla i några matskedar lättfil för att få det hela extra krämigt. Tillsätt tex hallon och lite vaniljpulver (obs, jag menar inte vaniljsocker nu!), rör om och njut!
 
Kvarg + melon = sommarkänsla
 
 

ABC Bokstavslek

Fick tips av en kompis att det pågår en bild- och bokstavsutställning som heter ABC Bokstavslek på Västerbottens museum! Sonen har varit förtjust i bokstäver sen han var ca 1,5 år så det kändes som en självklarhet att åka dit! Så igår tog jag med mig båda barnen och besökte utställningen. Stor succé hos såväl son som dotter! Det fanns gigantiska bokstäver att klättra på, mindre bokstäver att sortera, stapla och gnaga på. Ville man läsa en bok kunde man göra det eller köra lite dockteater för mamma eller pappa.
 
Tyvärr är det sista dagen för utställningen idag, men bor du i Umeå med omnejd kan jag rekommendera ett besök! Jag vet inte i vilken stad den här utställningen hamnar nu när den åker vidare på sin turné, men kommer den till en stad nära dig så ta med dig alla barn du känner och åk dit!
 
 

Vacker klänning på finaste lilltjejen

Så här söt var min lilla tjej på nyårsafton! Hon var helt bedårande i en klänning som en släkting i USA skickade till min mor när mina äldsta systrar var små. Är glad att min mamma sparat alla klänningar som hennes kusin skickade över under 60- och 70-talet, de är verkligen vackra och speciella. Jag kommer i min tur se till att de sparas tills någon i nästa generation vill överta dem!
 
 

Muggkaka med nutella

Har sett alla dessa mug cakes som cirkulerar på nätet och jag tycker det har sett både gott och enkelt ut, så igår kände jag mig manad att testa själv. Hade nån deciliter grädde och lite nutella kvar från nyårsafton som behövde användas upp, så det här receptet passade perfekt! Kommer absolut göra mug cakes fler gånger då det var riktigt smidigt att göra dessa. Känns som man kan ändra i receptet en hel del och ändå få ett lyckat resultat och jag ska nästa gång prova en variant med banan i. Det här receptet blev iallafall jättegott och sonen gav det hela högsta betyg!

Du behöver
(2 st)
 
1 ägg
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
3 msk kakao
3 msk olja
3 msk mjölk
ca 0,5 dl nutella
 
Grädde
valfri topping, tex bär eller godis
 
Blanda ihop alla ingredienserna till en smet och fördela i två koppar. Kör dem sedan en och en i micron på full effekt. Tiden kan nog varierna friskt från mikrovågsugn till mikrovågsugn, men för mig tog det ca 65 sekunder att få dem klara. Servera dem genast med vispad grädde och valfri topping. Jag använde mig av nonstop och hallon, mmmm!
 
 
 
Originalreceptet hittade jag hos Jenny!

Var stack Kung Bore?!

Men vad hände med vintern? Vi hade riktigt vackra vinterdagar under juldagarna. Sen kom regnet och förstörde alltihopa. Nu är det mest isfläckar ute, ungarna vill åka skrana men det funkar inte så bra utan snö.
 
Snön, kom tillbaka!

Ok, man kanske ska vara försiktig med vad man önskar sig kom jag just på...
 
 
 

Pollo con Peperoni

Provade ett recept från ett gammalt nummer av ICAs tidning Buffé och det var inte dumt alls. Dock tyckte både jag och sambon att något saknades och jag har fortfarande inte kommit på vad. Jag kommer nog göra detta igen, men då ska jag nog krydda kycklingbitarna lite mer och slänga i nån extra vitlöksklyfta. Lite kycklingfond kan också göra susen!

Du behöver

4 kycklingfiléer
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk hela tomater (ca 400 g)
1 tsk chiliflakes
salt
peppar
basilika (var inte med i ICAs recept)

Skär kycklingen i bitar, lika så paprikorna. Skala och finhacka vitlök och lök.
Stek kycklingbitarna med vitlök och lök i ca 5 minuter. Lägg i paprikorna och stek cirka 2 minuter till.
Blanda i tomaterna och chilin. Krossa tomaterna lite och krydda med salt, peppar och basilika. Lägg på ett lock och låt det koka ihop i cirka 20 minuter. Serveras med valfritt tillbehör.
 
Kanske inte den bästa matbilden, men så här såg det ut i grytan!
 

Empty

Förvånande nog så var det ganska tomt på gymmet. Vi var några som hängde på låset så jag förberedde mig mentalt på att behöva trängas, men icket. Det var nästintill tomt där. Inte ens när jag for hem efter en timme så var det så värst många där. Fast det är ju lördag, de som kan ta sovmorgon gör väl det. Klokt.
 
Är glad jag tog mig iväg trots att det var mörkt, kallt och riktigt blåsigt när jag traskade hemifrån kl 0715. Nu får jag känna mig lite duktig idag. Och vet ni vad, jag tycker det är lättare att låta bli godis och kakor när jag tränar. Vill inte förstöra ett bra träningspass genom att gå hem och stoppa i mig onyttigheter. Känner ni likadant?
 
 

Dammsugare - punchrulle - arraksrulle

Något som är riktigt gott att bjuda på är hemmagjorda dammsugare. De är inte heller så svåra att göra! Jag valde att köpa ett färdigkavlat marsipanlock som man använder till prinsesstårta. Men man kan även välja att köpa marsipan som man färgar själv med hjälp av karamellfärg och sedan kavlar ut på egen hand. Mina dammsugare blev kanske inte så vackra, men de blev ack så goda!
 
Du behöver
ca 15 st
 
4 dl sockerkakssmulor
100 gr smör
1 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
punch alt arraksessens
 
marsipan
mörk choklad
 
Rör ihop smör, florsocker, kakao samt vaniljsocker. Tillsätt sedan sockerkakssmulorna  och se till att allt blandas väl. Smaksätt sedan med valfri mängd punch eller arraksessens, smaka dig fram tills du blir nöjd! Forma det hela till en fingertjock längd som du rullar ihop med marsipanen. Skär bort överflödig marsipan.
Skär längden i bitar, ca 4-5 cm långa. Smält chokladen och doppa ändarna på dammsugarna i chokladen. Låt chokladen stelna innan du njuter av dessa gobitar!
 
 
Receptet hittade jag på tasteline.com

Årets första träning

Om en timme ska jag iväg och träna, ska bli skönt få röra på sig efter två veckors frossande. Eller, skönt och skönt. Känns faktiskt som det kommer bli riktigt jobbigt om jag ska vara ärlig, men det är bara att bita ihop. Efteråt kommer det kännas bra iallafall. Frågan är bara hur fullt det kommer vara på gymmet? Det slår ju aldrig fel, fullproppat i januari med folk som lovat sig själv att tränat mer under det nya året och betydligt glesare med folk i februari då de gett upp. Har själv varit sån, men not this year!
 
 
Uhm.
 
Frågan är bara var jag gömt mina träningsskor?!
 
 

Västerbottensruta med löjrom - förrätt - nyår

På nyårsafton vill man helt klart äta något gott, gärna till förrätt, huvudrätt och efterrätt! Själv tycker jag det är roligt att testa på nya saker, även om det kan vara vanskligt att göra en rätt man aldrig ätit tidigare för första gången när gästerna sitter och väntar. Vad gör man om det blir pannkaka av alltihopa? Håller god min och serverar ändå?

Hursomhelst så provade jag ett nytt recept till förrätt på nyårsafton och tack och lov så föll det väl ut! Så, till förrätt blev det västerbottensruta med löjrom. Mmmm, underbart gott! Högsta betyg om jag får säga det själv! Även gästerna verkade mer än nöjda då de åt med god aptit och bad om ytterligare rutor!

Du behöver
(6 port)
 
1 rulle kyld smördeg (250 gr)
3 ägg
2 dl creme fraiche
200 gr riven västerbottensost
1 pkt gräddfil
1 liten rödlök
100 gr löjrom
salt
peppar
dillvippa
 
 
Rulla ut smördegen på en bakplåt eller i en ugnssäker form och nagga den ordentligt. Förgrädda sedan degen mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Är degen väldigt "bubblig" efter gräddning kan du platta till den med en stekspade.
 
Vispa ihop ägg och creme fraiche och krydda med salt och peppar. Rör sedan ner den rivna osten och häll sedan allt över smördegen som du har förgräddat. Sedan skjuts in i ugnen med allt igen i ca 15 minuter tills du ser att äggstanningen har stelnat. Ta då ut plåten/ugnsformen och låt det hela svalna.
 
Skär ut lämpligt stora rutor som du toppar med gräddfil, löjrom, rödlök och garnera med lite dill.
 
 
 
Detta recept fanns med i ICA's tidning Buffé 2011

Uppåtgående kurva

Nu när jag klev upp fick jag verkligen ett bevis på hur jag har frossat loss under julen! Fredagar är min vägningsdag då jag kör Viktväktarna, men de två-tre senaste veckorna har jag inte brytt mig så hårt då jag velat njuta av julens goda.
 
Min kurva har verkligen inte gått nedåt senaste tiden och ja, jag antar att det är dags att ta tag i det där igen. Att äta sju biskvier på en dag kanske inte är att rekommendera... Hej och hå, detta är min neverending story känns det som.
 
Men vad är det alla säger just nu? Just ja, nytt år - nya möjligheter!
 
 
 

Årsresumé 2014

Hade inte tänkt göra nån direkt sammanfattning av mitt 2014, men blev utmanad av Carita att göra en liten årsresumé. So, here we go!
 
Beskriv året med tre ord. Svar: Sömnbrist, harmoni, familj
Bästa köpet? Svar: Den nya bilen!
Vilka sånger kommer påminna dig om 2014?
Svar: Hey Brother (Avicii), Everyting is awesome (från LEGO movie)
Vem har du umgåtts med mest?
Svar:
Linnea, typ dygnet runt under hela året
Vad var din största tabbe 2014?
Svar: Att jag inte var duktigare på att träffa vänner
Har du haft ett förhållande under 2014? Svar: Jorå
Vart reste du under 2014? Svar: Räknas Coop Forum?
Vilka ser du som de största händelserna under året? Svar: Att jag fick besök av en god vän från Brasilien! Att jag lyckades få sambon att vara med på familjefotograferingen, han är grymt fotoskygg. Dessutom har det varit underbart få följa lillan på resan från stillaliggande skrikbebis till dansande pratkvarn!
Har du blivit bättre på något? Svar: Uhm, får återkomma på den här punkten.
Vad var extra dåligt med året? Svar: Sömnbristen?!
Vad var extra bra? Svar: Att jag var föräldraledig hela året, helt fantastiskt underbart få vara så mycket med mina barn!
Lärde du känna några nya människor? Svar:Nja, har fått några nya bekanta, föräldrar till T's kompisar.
Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? Svar: Jag klappade några älgar..
Gjorde någonting dig riktigt glad? Svar: Många saker! Men tex julklappen från T var fantastisk, ett presentkort att han kan vara barnvakt åt lillan när det behövs.
Vad var din största framgång på jobbet 2014? Svar: Jobbade inte en dag ifjol :p
Största framgång på det privata planet? Svar: Under två månader lyckades jag hålla igång med en timmes träning varje dag, blev nästan imponerad av mig själv! 
Vem saknade du? Svar: En PT!
De bästa nya människorna du träffade? Svar: Bebisarna Filip och David
Vad tänker du göra annorlunda 2015? Svar: Träna mer på regelbunden basis!
Mest stolt över 2014? Svar: Att jag tillslut orkade springa över 3 km utan att stanna, framgång för en soffpotatis som mig!
Högsta önskan just nu? Svar: Att barnen fortsätter vara pigga och friska
Tror du 2015 kommer bli lika bra? Svar: Håller tummarna att nya året blir ÄNNU bättre än det gamla!
Vad kommer du sakna från 2014? Svar: Att få vara hemma varje dag med lillan
Vad spenderade du mest pengar på? Svar: Mat, helt klart mat.
Finns det någonting du ångrar med 2014? Svar: Kanske borde jag varit bättre på att ta mig iväg till Öppna Förskolan?
Blev du kär i år? Svar:Varje dag! I mina barn ;)
Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas? Svar: 11 september, lillan fyllde 1 år och fick frossa loss på tårta.
Största misstaget? Svar: Att jag tog semester från träningen, hittade aldrig träningsformen igen efter det.
Vad önskar du att du gjort mer? Svar: Bakat! Kan inte få nog av att baka!
Och så slutligen; dina planer inför 2015? Svar: Börja jobba och hitta bra rutiner kring jobb/förskola/skola som passar hela familjen.
Vad vill du säga till dig själv inför 2015? Svar: Glöm inte egentiden!
Hur tror du 2015 kommer bli?
Svar: Slitsamt, särskilt om inte lillan börjar sova hela nätter i samband med förskolestarten!
Vilka förändringar kommer du göra inför 2015?
Svar: Rensa i garderoben. Dags att hiva allt jag inte haft de senaste fem..tio..femton åren.
Vad gjorde du på din födelsedag?
Svar
: Applåderade lillan som lärde sig sitta själv utan stöd den dagen!
 
Mitt år handlade mest om barn och träning inser jag nu. Blir intressant se vad jag svarar på dessa frågor om ett år. Alla som känner sig manade att fylla i en årsresumé får känna sig utmanade av mig!
 
Borde även bli bättre på att köpa hem vackra blommor under 2015...
 
 
 
 



Matbloggstoppen

RSS 2.0