Västerbottensruta med löjrom - förrätt - nyår
På nyårsafton vill man helt klart äta något gott, gärna till förrätt, huvudrätt och efterrätt! Själv tycker jag det är roligt att testa på nya saker, även om det kan vara vanskligt att göra en rätt man aldrig ätit tidigare för första gången när gästerna sitter och väntar. Vad gör man om det blir pannkaka av alltihopa? Håller god min och serverar ändå?
Hursomhelst så provade jag ett nytt recept till förrätt på nyårsafton och tack och lov så föll det väl ut! Så, till förrätt blev det västerbottensruta med löjrom. Mmmm, underbart gott! Högsta betyg om jag får säga det själv! Även gästerna verkade mer än nöjda då de åt med god aptit och bad om ytterligare rutor!
Du behöver
Hursomhelst så provade jag ett nytt recept till förrätt på nyårsafton och tack och lov så föll det väl ut! Så, till förrätt blev det västerbottensruta med löjrom. Mmmm, underbart gott! Högsta betyg om jag får säga det själv! Även gästerna verkade mer än nöjda då de åt med god aptit och bad om ytterligare rutor!
Du behöver
(6 port)
1 rulle kyld smördeg (250 gr)
3 ägg
2 dl creme fraiche
200 gr riven västerbottensost
1 pkt gräddfil
1 liten rödlök
100 gr löjrom
salt
peppar
dillvippa
Rulla ut smördegen på en bakplåt eller i en ugnssäker form och nagga den ordentligt. Förgrädda sedan degen mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Är degen väldigt "bubblig" efter gräddning kan du platta till den med en stekspade.
Vispa ihop ägg och creme fraiche och krydda med salt och peppar. Rör sedan ner den rivna osten och häll sedan allt över smördegen som du har förgräddat. Sedan skjuts in i ugnen med allt igen i ca 15 minuter tills du ser att äggstanningen har stelnat. Ta då ut plåten/ugnsformen och låt det hela svalna.
Skär ut lämpligt stora rutor som du toppar med gräddfil, löjrom, rödlök och garnera med lite dill.
Detta recept fanns med i ICA's tidning Buffé 2011
Kommentarer
Postat av: Annika
Ser jättegott ut och det blir ju sällan fel när man gör något med västerbottensost. Hoppas du haft en fin början på det nya året. Kram Annika
Postat av: Life of Johanna
Ser smarrigt ut! :) Kul och testa nytt :)
Japp maten var kanon god på nyår :) Och helt rätt gissat det är laxrulle :)
Postat av: Timeoftiger
Ser gott ut!
Postat av: anna
Ser väldigt gott ut. Jag chansade också och gjorde en förrätt som jag aldrig har gjort, blev typ räkbakelse med krossade ostbågar. Alla tyckte att det var jätte gott
Postat av: mot plus
åå såg jättegott ut!! =)
Postat av: Maria Grahn
Ser jättegott ut.
Postat av: Anna - mamma till två prinsessor och en prins
Men hallå, vilka recept du frestar med!
Detta går ju lätt att variera till vegetarianer också, ett måste här hos oss eftersom maken är vegetarian.
Må så gott nu!
Kram
Trackback