Så gör du en fotbollstårta

Att göra en fotbollstårta är inte alls svårt. Så här gjorde jag:

Då jag hade två runda tårtbottnar hemma så valde jag att använda dem istället för att baka en ny i långpanna. Jag lade dem bredvid varandra och skar till dem så att de tillsammans bildade en rektangulär form.
 
Jag mosade ca 3 dl tinade hallon tillsammans med vispad grädde. Detta bildade det nedersta lagret.
 
Till det andra lagret gjorde jag en vit chokladmousse.
 
Detta förberedde jag dagen innan så tårtan fick stå och gotta till sig över natten.
 
På kalasdagen vispade jag grädde som jag färgade med grön karamellfärg och spackade tårtan med grädden. Då jag har varit med om att grädden har börjat smaka dåligt och beskt när jag använt för mycket karamellfärg, så är jag lite försiktig med mängden färg jag använder. Så för att få fram en ordentlig känsla av gräs så hällde jag även kokos i en plastpåse och tillsatte några droppar av karamellfärgen som jag skakade kraftigt. På så sätt fick jag "gräs" som jag strösslade ut över grädden.
 
Med hjälp av vit kristyr målade jag upp de linjer som behövdes för att få fram fotbollsplanskänslan. Istället för att göra egen kristyr valde jag att köpa kristyr på tub.
 
Det finns fotbollsspelare i plast man kan köpa, men jag valde istället för att köpa björnar från Haribo. Sonen bestämde vilka färger respektive lag skulle ha och placerade ut "spelarna". Han ville inte ha ha någon fotboll, utan en marsipanros. Så det fick fungera som fotboll på tårtan. Om man inte vill köpa något som ska föreställa bollen kan tex en chokladboll få agera fotboll. Bara fantasin sätter gränserna!
 
Så, då var tårtan klar. Barnen tyckte den var fantastisk och ingen brydde sig om att det var en marsipanros istället för en fotboll. Alla glada och nöjda!
 
Summa summarum
 
Du behöver
 
2 tårtbottnar (alt göra en egen)
grön karamellfärg
grädde
kokos
2 valfria fyllningar
kristyr
gelébjörnar eller andra figurer att använda som spelare
marsipanros/chokldboll/fotboll/något likande
 
Vill man pyssla lite kan man ta fyra tandpetare och sätta fast små vimpelflaggor, då har du plötsligt hörnflaggor till din fotbollsplan!
 
 
 
 
 

En hatt med fyra kanter

Det är helt naturligt och självklart att man ska ha en låda på huvudet!
 
 
 
 

Tårtfyllning - chokladmousse

Vill tipsa om en riktigt god chokladmousse som funkar bra att fylla tårtor med! Den är dessutom väldigt enkel att göra, men man bör ha lite framförhållning om man ska göra den. Jag har bara gjort denna med vit choklad, men den sägs bli lika god även om man använder vanlig choklad.
 
Den funkar nog även fint till en fruktsallad eller en skål med bär!
 
Du behöver
 
150 gram choklad
2 dl grädde
100 gram färskost
 
 
Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Värm på grädden utan att den börjar koka och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält helt och låt det hela svalna i kylen, gärna över natten men om inte annat i några timmar. Vispa sedan upp allt tillsammans med färskosten. Färdigt att njutas av!
 
 
 
 
Originalreceptet hittar du här.
 
 

Fotbollstårta

Sonen ville ha fotbollstema på sitt kalas, så därför blev det till att göra en tårta på det temat. Så jag funderade på om jag skulle göra en fotbollsplan eller en fotboll. Men då jag inte är haj på runda tårtor (ja, förutom den där vanliga runda formen som är platt uppepå) så valde jag en fotbollsplan. Sonen ville även ha en marsipanros istället för en fotboll, så då fick det bli så.

Stor succé hos barnen och själv tyckte jag det var jättekul att göra tårtan! Har en riktigt god chokladfyllning som jag börjat använda till mina tårtor, jag återkommer med receptet!
 
 
 

Nya svarsalternativ

Jag är med i olika paneler där jag svarar på enkäter om allt möjligt mellan himmel och jord. De börjar oftast med frågor om min ålder, om jag är kvinna/man och var jag bor. Den jag besvarade häromdagen hade ett ovanligt alternativ på en av frågorna som jag inte sett tidigare.
 
Lägger ingen värdering i detta, var mest bara en intressant notering som jag kände för att dela med mig av. Världen ser verkligen inte ut som för 100 år sedan. Och tur är väl det!
 
 

Veckans matsedel

 
Här kommer ännu en veckomatsedel som jag hoppas ska smaka! Den här veckan finns recepten till alla rätterna länkade.

Måndag - Korvkottar
Tisdag - Enkel kasslerröra
Onsdag - Lax i ostsås
Torsdag - Kyckling- och gnocchigryta
Fredag - Fläskkotlett och couscous á la Camilla

Vårens bästa tv-program?!

Det är alltid roligt ha något att se fram emot och just nu sitter jag och längtar till 9 april. Otåligt är jag dessutom! Då börjar programmet för alla oss kak- och bakälskare, "United States of Cakes"! Det är en av mina favoriter, Roy Fares, som åker runt i Kalifornien och visar upp amerikanska bakverk samtidigt som han visar oss tittare hur vi själva kan göra dessa.
 
Wow!
 
Så sitt bänkad framför 5:an kl 20.00 den 9 april!
 
bildkälla
 
 
 
 

Kanske dagens löjligaste...

...men jag tyckte det var så ofantligt kul att självaste Fredrik Eklund var inne på Instagram och gillade en av mina bilder! Ok, bilden han gillade var en bild på honom själv, men ändå. Haha. Det är det närmsta jag kommer det flärdfulla miljonärslivet i New York, så det livade upp den här vab-dagen.
 
 
 

Bad day at work?

Ska inte tråka ut er med info om att lillan nog smittat mig med nåt jäkla sk*t som har satt sig på magen...
 
Däremot vill jag önska er alla en trevlig helg! Och känner du att du har en dålig dag på jobbet, spana då in detta så kanske känns det bättre sen:
 

Remi Caramel - Göteborgs Kex

Vill tipsa om något riktigt smarrigt som jag fick prova tidigare via Testagram, Remi Caramel från Göteborgs Kex. Det är ett krispigt kex med härlig seg kola doppad i mjölkchoklad. Varje kaka är dessutom fint inslaget så det är lätt att ha några sådana här med sig på utflykten eller i handväskan.
 
Jag gillar att det även står olika anledningar på dem varför man ska ta en Remi Caramel! Behöver jag säga att jag är lätt att övertala?!
 
 
 

Blir galen!

Efter ett konstant vabbande sen 17 februari trodde jag att det hade vänt. Men icket. Igårkväll fick lillan feber. Igen. Och vad händer när hon har feber? Hon kan inte sova. Då får inte heller mamman och pappan sova.
 
 

Hälsokontroll

När man fyller 40 trillar inbjudningarna in! Du hälsas välkommen till hälsokontroll, mammografi... Det är bara att tacka ja till allt och se glad ut! Så idag var jag på en hälsokontroll. Fick göra en glukosbelastning, det togs blodprov, jag vägdes och mättes och jag fick även fylla i en lååång enkät.
 
Det var frågor om allt möjligt. Alltifrån hur stressigt mitt jobb är till hur många kakor jag äter varje vecka...
 
Blir intressant när jag ska tillbaka och få provresultaten. Undrar om de kommer kommentera mitt kakintag?
 
 
 

Är det inte den ene...

..så är det den andre och just nu är det den tredje! Jag trodde vi hade fått stänga sjukstugedörren för ett tag, men ack vad jag bedrog mig! Försökte få upp sambon imorse, men han svarade knappt när jag ropade på honom. Jaha, gissa vad, han låg med feber! Så är det inte ungarna, så är det karln!

Tack och lov så får behöver jag inte vara hemma och ta hand om honom när han är sjuk! Däremot fick jag lämna och hämta båda barnen själv idag. Vilket inte är en höjdare då vi har dem på två helt olika ställen i stan (fick inte förskoleplats där vi önskat åt lillan). Så jag gick hemifrån före 07 imorse och var på jobbet vid 0830. Fantastiskt! Hoppas sambon blir frisk snart, helst imorgon!
 
Så här glad är inte sambon idag iallafall...
 
 

Han förstår lite för mycket ibland

Hur ska vi kunna ha hemlisar för sonen? Han kan skriva och läsa snabbt som bara tusan, så att bokstavera ord som han inte ska få höra har vi fått lägga av med för länge sen. Nu har han även börjat få koll på engelska språket, så ibland törs jag inte säga nåt på engelska för han kan mer än vad jag tror.
 
Argh! Vad ska vi ta oss till? Lära oss teckenspråk eller japanska?
 
 
Superfina T på nyårsafton!
 

Hallonrutor med glasyrtäcke

Jag älskar långpannekakor! Särskilt om jag ska baka inför kalas, gillar att få ut många kakor på en bakomgång. Inför vårt 85-årskalas testade jag ett nytt recept och det blev riktigt goda kakor!
 
Du behöver
ca 30 bitar
 
3 ägg
3 dl strösocker
200 gr margarin
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
4 dl mjölk
3 dl frysta hallon
 
Glasyr
200 gr philadelphiaost
6 dl florsocker
0,5 tsk vaniljpulver (alt 1 tsk vaniljsocker)
150 gr margarin
kokos (till garnering)
 
Smält margarinet och låt det svalna medan du vispar ägg och strösocker tills det blir vitt och pösigt. Rör ner margarinet i äggsmeten. Tillsätt vetemjöl och bakpulver tillsammans med mjölken och vispa tills det blir en slät smet. Häll över smeten i en långpanna (jag körde med ugnsplåten som jag jag klädde med bakplåtspapper), strö över hallonen och grädda längst ner i ugnen, ca 25 minuter i 200 grader.
 
När kakan svalnat kan du göra glasyren genom att vispa ihop alla ingredienser. Bred glasyren över kakan och strö över riven kokos.
 
Denna kaka kan man med fördel skära upp i mindre bitar.
 
 
 
Originalrecept hittar du här.

Frisk - men för hur länge?

Imorgon är det dags för lillan att gå till förskolan igen. Nu hoppas jag verkligen att hon INTE trillar dit på nåt skit på en gång. Vi har haft sjukdom i huset i 6 veckor nu, vore skönt med ett break! Är ju så tråkigt för hennes del som inte får träffa kompisarna och ha kul om dagarna.
 
Sen vore det skönt för min del att få komma igång med jobbet ordentligt. Som det har varit nu har jag kanske jobbat 2 dar i veckan, hinner ju knappt komma ikapp så har jag halkat efter i jobbhögarna igen.
 
Så håll tummar och tår att vi får några friska veckor här i det gula radhuset!
 
 
 
 
 

VIP-shoppingevent

Inleder veckan med ett tips till er som bor i följande städer:

Göteborg
Malmö
Linköping
Karlstad
Örebro
Uppsala
Halmstad
Kristianstad
 
Det är HM som har ett VIP-shoppingevent den 25 mars. Bland annat lirar Dolly Dolores i Malmö och i andra butiker är det en DJ som får fart på shoppandet!

Man måste anmäla sig till detta event och det är först till kvarn som gäller! För mer info, kika här.
 
 
bildkälla
 
 
 
 
 
 

Alla nöjda!

Jag är helt slut! Snacka om att det tar på krafterna att hålla i ett 7-årskalas! Eller kalas överhuvudtaget! Men sonen är nöjd och likaså hans kompisar, så då får nog jag också känna mig nöjd! Gjorde en fantastiskt god mousse till tårtan och jag ska dela med mig av receptet. Men först ska jag sova, för jag överdrev inte när jag skrev första meningen till det här inlägget.
 
God natt på er!
 
Ett tårthörn.

Veckans matsedel

 
Tisdag - Korv och stuvade makaroner
Onsdag - Lasagne
Fredag - Dragonfisk och potatismos

Förbereder kalas

Lite försenat kör vi kalas för T imorgon, så ikväll är det förberedelser som står på schemat. Bland annat har jag förberett godispåsarna och tårtan samt klurat lite på lekarna. Borde ha planerat lekarna för flera dar sen, men men. Det blir nog bra till slut!
 
Kan ni anat kalastemat?
 
 

Kräfttzatziki

Gjorde en riktigt god tzatziki för någon vecka sedan. Den passade väldigt bra till den panerade torsken som sambon lagade till! Den funkar nog även ypperligt till tex bakad potatis.

Du behöver
 
en halv gurka
2 - 2,5 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta, pressad
1 förpackning kräftstjärtar (170 gr)
2-3 msk hackad dill
 
Riv gurkan och pressa ur vätskan ordentligt, annars blir tzatzikin väldigt vattnig.
Hacka kräftstjärtarna grovt efter att du låtit dem rinna av.
Blanda gurkan och kräftstjärtarna med övriga ingredienser och rör om.
Smaka av med salt och peppar.
 
Voila!

Tips: Tycker du att vitlökssmaken blir för stark kan du tillsätta lite extra gräddfil och dill.
Tips 2: Använd gärna en potatispress till den rivna gurkan för att få ut så mycket vätska som möjligt!
 
 
Originalreceptet hittar du här.

Nypremiär!

Idag är det en lyckodag för sonen! Äntligen börjar nya kursen med simskolan! Som han har längtat! I hela två veckor (!) har han fått härda ut, men idag är det dags!

Kul att han är så peppad! Vi tar med oss mormor på dagens pass, för idag får vi föräldrar vara med och titta på. Sen vill de ha barnen för sig själva på simlektionerna tills det är dags för avslutning, då får vi titta på igen.
 
Toppen han lär sig simma, särskilt då vi bor nära den här sjön.

ICA hälsorabatt

 
Har ni sett att ICA har en app, ICA hälsorabatt. Om man använder sig av den får man rabatt och rabatten blir större ju mer man rör på sig. Som mest kan du få 25% rabatt på 5 utvalda hälsosamma varor. När du använt din rabatt är det bara att börja om och samla på sig mer rabatt.
 
Perfekt om man ändå brukar handla på ICA! För mer info, kika här.

Rocka sockorna!

Imorgon, lördagen den 21 mars är det den Internationella Down Syndrom-dagen. Detta datum valdes eftersom personer med Down Syndrom har 3 av kromosom 21 = 21/3.

För att uppmärksamma att OLIKA ÄR BRA tar man helt enkelt på sig två olika strumpor, svårare än så är det inte. Men skolor och arbetsplatser kör detta även idag. Så, på med två udda strumpor idag! Rocka sockorna!

Glöm inte att lägga upp en bild på Instagram!

#olikastrumporWDSD2015
#rockasockorna

 

 bildkälla

 


Svettades tillsammans med Winnerbäck

I vanlig ordning är det vård av barn som gäller i det gula radhuset och jag ska vara ärlig om vad jag tycker om det hela. JAG ÄR SÅ LESS! Nu har vi haft sjukdom i huset i en månads tid, kan det aldrig ge sig? Inte får jag så mycket gjort när jag vabbar heller, lillan kräver konstant uppmärksamhet.
 
Så jag försöker passa på att lyssna på musik, sånt jag sällan hinner i vanliga fall. En av mina favoriter är som ni nog redan vet Lars Winnerbäck. Sambon gillar inte alls honom, så det är ju ett ypperligt läge att spela alla hans skivor nu!

För några år sedan körde han en hemlig spelning här i stan. Man kunde bara vinna biljetter dit och då fick man veta var han skulle spela. Min syrra hade sån tur att hon vann två biljetter och gullig som hon är tog hon med mig! Så det var Winnerbäck, jag och 199 andra fans som svettades tillsammans i ett ganska litet rum. Bjuder på ett litet filmklipp jag tog den kvällen. Jag stod längst bak då jag inte orkade tränga mig fram, men ändå var jag så nära. Vilken upplevelse, ett minne för livet!

 

Polly Påsk

Som den gottegris jag är kunde jag inte låta bli att köpa Pollys senaste påsknyhet. En gigantisk påse innehållandes 300 gram goda pollysar! Smakerna är citronmaräng, påskmust och påsktoffeé. Min favorit är helt klart citronmaräng, mmm. Påskmust och påsktoffeé var förvisso goda de med, men både jag och flera av mina kollegor tyckte att de inte smakade så annorlunda mot vanliga pollysar.
 
Betyg: 3,5 påskägg av 5 möjliga
 
 

Deklarationsdags

Tips!
 
Man kan tydligen deklarera redan idag! Har sett på Instagram att några har lyckats göra det idag. Själv kommer jag inte in då jag har något knas med mitt bankID. Attans!
 
 

Eshoes - läckra gummistövlar

Nu börjar det kännas som vår! Solen har visat sig hela helgen och jag tror vi hade omkring tio plusgrader häromdagen! Enda nackdelen är att det blir så blött ute nu när snön smälter. Lösningen på det problemet heter STÖVLAR! Något jag inte har.
 
Vanligtvis köper jag sällan skor till mig själv på nätet, men stövlar kräver ju inte samma precisa passform som andra skor så sådana köper jag gärna online. Har hittat ett par superläckra stövlar som jag bara måste visa er, Viking Kicks Red/White hos Eshoes. Visst är de läckra? Svårt tro att det är gummistövlar!
 
bildkälla
 
Jag gillar märket, Viking, då jag alltid tyckt att de står för kvalitet. Så kika gärna in bland Eshoes gummistövlar från Viking, ser att de har nedsatt pris på många modeller just nu. Tips, för med muspekaren över den stövelmodell du är intresserad av så får du direkt upp vilka storlekar som finns i lager. Perfekt!
 
Nu är det inte bara Viking-stövlar hos Eshoes, det finns ca 75 andra märken att botanisera runt i och de har sandaler, finskor, brudskor, barnskor, stövletter och även jackor. Tips - missa inte deras outlet där det är 50% rabatt på ett gäng läckra skor! Jag känner mig själv väldigt shoppingsugen just nu!
 
 sponsrat inlägg

Ministerbesök på jobbet

Måste erkänna att det var skönt att få lämna sjukstugan idag för att åka till jobbet i några timmar. Kan vara ganska påfrestande att vara hemma med ett sjukt barn, kinkighetsfaktorn har ofta en tendens att vara ganska hög för sådana små liv.
 
Kom dock hem till en glad liten tjej som har piggnat på sig ganska så rejält. Men imorgon blir det jag som vabbar så att hon får piggna på sig ytterligare. Det som är lite tråkigt är att vi får besök av justitieministern på mitt jobb imorgon, hade ju varit roligt få träffa honom! Men, men, man kan ju inte vara med på allt roligt som händer...
 
Sveriges regering, inklusive en justitieminister
bild från svt.se
 
 

Jaanas tonfiskröra

För nån månad sedan var jag hemma hos en kollega på lite partaj. Hon bjöd på en hel del gott, bland annat en tonfiskröra som jag tyckte var fantastisk! Bad om receptet och nu delar jag med mig av det till er, enjoy!
 
Tack för receptet Jaana!!
 
Du behöver

1 burk tonfisk i vatten (pressa ut så mycket vätska som möjligt)
4 salladslökar, tunt skivade
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1,5 bit fetaost (Apetina funkar fint till denna röra) som du mosar med gaffel

Blanda ihop allt och smaka av med salt och citronpeppar

Passar till exempel på macka, till bakad potatis, med stekta rotsaker, pasta.
 
 

 
 

Tråkig start på 40-årslivet

Vill tacka för alla gratulationer som har trillat in här, på Instagram, Facebook och på mobilen! Har blivit så glad för varje grattis jag fått, blir varm i hjärtat! Så tusen tack till er alla!
Däremot började mitt liv som 40-åring lika tråkigt som livet som 30-taggare slutade, dvs med sjuka barn. Lillan fick feber igårkväll. Igen! Så idag är jag hemma och pysslar om henne, så ska sambon vara hemma imorgon. Seriöst, jag har nästan tappat räkningen på hur många gånger hon varit sjuk sen hon började förskolan. Men det är fjärde gången hon är sjuk på lika många veckor. När ska detta elände sluta?!
 
 

Veckans matsedel

 
Lite försenat kommer här veckans matsedel!

Måndag - Sambalkotletter med ris
Tisdag - Stekt torsk med kräfttzatziki
Onsdag - Falukorv med blomkålspuré
Torsdag - Kyckling Italiano
Fredag - Hamburgertallrik

LOPPIblogbag Minicare

Lillan är en riktig liten torris och det har hon varit sen hon föddes. Hon får fort torr hud och kliar sig sönder och samman om vi inte smörjer in henne med en fet kräm på kvällskvisten. Badar hon är det viktigt att vi har olja i vattnet, då blir hon mjuk och smidig i huden. Missar vi det är risken stor att nattsömnen blir förstörd av klåda.
 
Så jag blev jätteglad när jag var en av de som fick ta del av den senaste blogbagen från Loppi! Det var så många fina produkter i den från ACO Minicare. Dessa produkter är särskilt utvecklade för barn med känslig hud så det passar vår lilla tjej ypperligt! Dessutom är de fria från parfym och färgämnen. De flesta av dem är även fria från konserveringsämnen. Stort plus för det!

Det som följde medi blogbagen var följande:

Minicare Washlotion - En extra mild kroppsrengöring som man kan använda både med och utan vatten. Har inte hunnit prova denna, men ser fram emot att göra det!

Minicare Baby Oil - Denna olja har vi haft i lillans badvattnet och hon har känts väldigt mjuk i huden efteråt. Om man vill kan man även använda den direkt på huden, perfekt!
 
Minicare Kräm - Har haft den här krämen hemma sen länge, använder den nästan dagligen på tösen. Den är fet och går snabbt in i huden.Me like!
 
Minicare Baby Mousse - Extra mild rengöringsmousse som kan användas till både hud och hår.
 
Minicare Baby Zinc Cream - Skyddar ömtålig hud, samt vårdar och återfuktar den.
 
Stort tack till Loppi för att jag fick denna blogbag! Den uppskattas och kommer verkligen komma till användning!
 
 

Version 4.0

Igår var det sambon, idag är det jag. Får till och med byta ut första siffran i min ålder till en ny! Många har frågat mig hur det känns att fylla 40 och vet ni vad, det känns faktiskt helt ok! Jag är nöjd med var jag är i livet och vad jag har hunnit med.
 
Jag har pluggat, festat, rest, jobbat, skrattat, gråtit, varit sambo, kombo, bott själv, varit bostadslös, arbetslös, omdömeslös, hopplös, bekymmerslös... Har strulat runt och lovat tunt, varit förälskad, kär, älskat, krossat hjärtan och mitt eget hjärta har brustit några gånger.
 
Har turen att jag alltid har haft fina vänner i mitt liv. Några har kommit och gått, försvunnit längs livets väg, medan andra finns kvar trots att åren går och att avstånden är långa.
 
Jag har luftat mina vingar genom att jag bytt jobb några gånger och testat på olika branscher. Jag har också bytt bostadsort under några år, även om jag nu är tillbaka i min barndoms trakter.
 
Allt detta landar i den jag är i dag, dvs en trött småbarnsmamma som bor i det gula radhuset. Och vet ni vad, jag skulle inte vilja byta detta liv mot något annat! Nu ser jag fram de kommande 40 åren!. Det jag önskar mig på min födelsedag är att jag får se mina barn växa upp till friska och lyckliga individer. De är det största och bästa som hänt mig och kärleken är enorm!
 
Nu fortsätter resan!
 
 
 
De finaste!
 

Idag firar vi 85 år tillsammans!

Det är mycket nu. Har i några dagar fixat och donat inför dagens födelsedagskalas. Sonen har precis fyllt år, sambon fyller år idag och jag fyller imorgon. Så lägger man ihop våra åldrar fyller vi tillsammans hela 85 år! Så idag blir det kalas med släkten, ska bli roligt!

Har fyllt frysen med ett antal kakor, tårtan står preppad i kylen, maten är inhandlad. Lite småfix återstår, men det ska inte vara några bekymmer. Nu skulle jag bara vilja sova nån timme till, lillan vaknade lite för tidigt idag i vanlig ordning...
 
Så jag önskar er alla en riktigt fin lördag och skickar ett stort och rungande GRATTIS till min fina sambo!
 
 
 

Festliga päronbiskvier

Hittade en annorlunda variant på biskvier som jag blev så sugen på att testa. De var inte alls svåra att göra och de gör sig väldigt bra på vilket kalas som helst!
 
Du behöver
40 st
 
300 gr mandelmassa
1 3/4 dl socker
2 äggvitor

200 gr smör
4 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljpulver
1 tsk päronessens
0,5 tsk grön karamellfärg

200 g mörk choklad
 
Riv mandelmassan och vispa ihop den tillsammans med socker och äggvitorna. Klicka ut teskedsstora högar på en bakpappersklädd plåt. Ca 20 st per plåt är lagom. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 12-13 minuter tills de fått en fin färg. Observera att tiden kan variera väldigt från ugn till ugn och beroende på hur stora bottnar du gör.

Vispa ihop rumsvarmt smör, ägg, florsocker och vaniljpulver. Smaka sedan av med päronessens och färga smörkrämen med karamellfärg. Var försiktig, tillsätt inte färgen förrän du fått en krämig smet. Annars riskerar du ha gröna prickar i hela köket då florsockret gärna flyger runt i början när man vispar.

Ta en delad biskvibotten och bred smörkräm på den platta sidan av ena halvan. Lägg ihop med den andra halvan. Smält chokladen och doppa den platta delen av biskvin i chokladen. Låt dem stelna på en plåt med bakplåtspapper. Förvara biskvierna i kyl eller frys tills det är dags för servering.
 
 
Originalreceptet hittar du här.


1,5

Herrejösses vad fort tiden går! Idag blir min lilla tös hela 18 månader gammal! Sötungen!
 
När sambon plockade upp henne på förskolan igår kom en av pedagogerna fram till honom och gratulerade till att vi fått en sån lugn och fin tjej som är så trygg i sig själv. När jag fick höra det växte jag nog tre meter! Hon är ju min ögonsten!


 
Så här liten var hon däremot för ganska precis ett år sedan.
 
 
 
 

Chili con Carne wraps

När man ska göra chili con carne kan man välja att lägga ner lite tid på den, eller så kan man välja att köra på vanlig kryddmix. Eftersom vi just nu föredrar att middagarna går så fort som möjligt att göra så använde jag mig av en "fuskvariant" till den här måltiden. Men vill du engagera dig lite i matlagningen så har jag sen tidigare lagt upp ett recept på chili con carne, det hittar du här.
 
 
Du behöver
4 portioner
 
500 gr köttfärs
1 påse chili con carne-kryddmix
1 burk vita bönor i tomatsås
coctailtomater
gurka
majs
krispsallad
riven ost
ris
gräddfil
tortillabröd
 
Koka riset. Stek på köttfärsen och blanda i kryddmixen. Låt puttra medan du skär upp tomaterna i kvartar och hackar gurkan. Förbered genom att lägga upp tortillabröden på tallrikar och lägg några blad krispsallad på varje.
 
Rör ner bönorna i köttfärsen och låt puttra ytterligare 2-3 minuter. Lägg sedan sedan ris, köttfärsröran, riven ost och grönsaker på krispsalladen. Tillsätt lite gräddfil och vik ihop tortillabrödet. Voila!
 
Riset kan uteslutas om man vill. Ta då lite extra grönsaker som utfyllnad.
 
 
 
 

Misslyckad bakdag

Försökte vara lite duktig idag nu när det blev så att jag var hemma och vabbade. Hann med två sorters kakor, bla gjorde jag laktosfria marmorerade brownies. Men på nåt vänster misslyckades jag totalt med dem! Smaken blev det inget fel på, men de blev inte alls gräddade i mitten. Utan när jag skar upp dem flödade smeten trots att jag slängde in kakan ytterligare 30 minuter i ugnen. Aaaah! Så nu har jag precis stått och skopat i mig brownies...
 
Däremot gjorde jag en godbit som jag ska berätta mer om någon annan dag. Kan erkänna att jag brände en plåt av två... Ni får en ledtråd via bilden nedan. Vad tror du jag bakade för något?
 
 

Guess what

Om någon skulle undra så vabbar jag idag. Väldigt otippat. Fast idag är det sonen som inte mår helt 100. Är det inte ena barnet så är det den andra.... Dessutom snöar det för fullt. Igår var jag full av energi, idag är jag mest bara trött.
 
Suck.
 
En bild från bättre tider.

Pestopasta med chorizo

Här kommer ett superenkelt recept som går snabbt att röra ihop! Perfekt för den som är trött på att laga mat eller för den som har ont om tid. Ska barn äta denna rätt kan man välja en mildare korv alternativt slanta upp grillkorv som barnen får. Skickar ett tack till min lillasyster som gav mig det här receptet en gång i tiden!

Du behöver
4 port

3-4 st chorizo
2 dl creme fraiche
ca 150 gram tomatpesto
basilika (mängd efter behag)
svartpeppar
pasta
parmesan

Slanta upp korvarna och stek dem. Koka samtidigt upp pastan. När pastan är klar rör du ner korv, creme fraiche, tomatpesto samt basilikan. Smaka av och tillsätt svartpeppar om så önskas. Om man känner för det kan man alltid riva lite parmesan över det hela vid servering.

 

Han uppskattade inte att jag lade mig i

Idag hade jag en nära-döden-upplevelse. Eller, ja, nästan iallafall. Efter att jag och lillan hade lämnat av sonen på skolan tog vi bussen till köpcentrumet som ligger en bit ifrån där vi bor. När vi hoppat av bussen och traskade mot ingången kom en ung kille gåendes som hann till entrén före oss. Då såg jag att han inte fimpade cigaretten han bar på, utan han gömdeden lite i handen och gick in. Väl inne gick han direkt till toaletterna, fattar fortfarande inte varför han skulle sätta sig där inne och röka vidare? Men hursomhelst så kunde jag inte låta bli att kommentera det hela. "Du glömde att fimpa innan du gick in. Kan ju vara schysst mot dina medmänniskor att göra det nästa gång."

Oj, om blickar kunde döda! Då hade jag inte skrivit det här inlägget just nu kan jag tala om!
 
Men jag tycker det är fräckt att gå in i en byggnad med en tänd cigarett som han gjorde. Det är så många idag som tex har astma som kan påverkas negativt av cigarettrök.
 
bildkälla
 
 
 

Viva Lakrits Kristaller

Minns ni att jag skrev om några goda nyheter från Cloetta för några veckor sedan? De nöjde sig inte med de produkterna, utan de har även släppt en ny smarrig lakrits! Har ni koll på deras lakritsserie som heter Viva Lakrits? Nu har de lanserat Viva Lakrits Kristaller, en mjuk sötlakritskola som påminner om Käck.
 
Så god! Jag och sambon slogs nästan om att få äta upp dem! Riktigt, riktigt goda och de kommer ätas igen här i det gula radhuset. Ingen tvekan om den saken!
 
Betyg: 4 lakritskolor av 5 möjliga! Minuset är att förpackningen är för liten, jag vill ha big size av denna!
 
 

Grillpremiär

Vilken härlig dag vi har haft! Jag har hunnit träna, solen har varit närvarande, barnen är friska (jippie!!), sambon och sonen har varit på bio, vi har stökat på här hemma och bäst av allt är att vi har haft grillpremiär! Åh, så gott det var med grillat! Ser redan fram emot nästa gång grillen åker fram!
 
Om nån undrar så var ölen alkoholfri ;)

Veckans matsedel

 
Här kommer en del rätter jag inte hunnit lägga upp recepten på, men de kommer! Länkar in dem här så fort de är upplagda.
 
Måndag - Chili con Carne wraps
Tisdag - Kött med grönsaker
Onsdag - Ugnspannkaka
Torsdag - Piratfisk
Torsdag - Pestopasta med chorizo

Vill ha en sköldpadda!

Hu, det är verkligen intensiva dagar just nu! Att klämma in ett heltidsjobb i familjelivet är inte alltid så lätt, vi försöker lägga livspusslet just nu så att allt ska flyta på så smidigt som möjligt. Har några bitar som inte riktigt vill hitta sin plats..
 
Men idag hade sonen avslutning på simskolan och det var en stolt mamma som satt och tittade på! Han har verkligen lärt sig jättemycket den här kursen, han till och med simmade under vattnet! Så det firade vi genom att besöka ett barnvänligt café här i stan, Café Kakmonstret. Kan rekommendera stället om du är i stan och vill fika någonstans där barnen kan härja utan att du får stressutslag.
 
Förutom diplom så fick sonen med sig några nya simmärken hem. Ett av dem var Sköldpaddan. Kan inte minnas att det fanns när jag var liten, men jag kände direkt att jag med vill ha en Sköldpadda! Vilket charmigt simmärke!
 

Chokladsmoothie

Som ni förstått så gillar jag smoothies ;)
 
Du behöver:
 
2 dl vaniljyoghurt
1 banan
1½ msk kakao
2 msk havregryn (kan uteslutas)
mörk choklad
 
Mixa ihop yoghurt, skivad banan, havregryn och kakao. Häll upp i glas och servera med riven mörk choklad. Mums för såväl stora som små!
 
 

Ugnspannkaka

Jag är glad att alla i familjen gillar ugnspannkaka. Perfekt mat när man inte har så mycket tid, ork eller lust över för matlagning.

Du behöver
 
4 ägg
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 tsk salt
bacon/fläsk
 
Vispa ihop hälften av mjölken, mjöl och salt till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken samt äggen och vispa lite till. Skär upp fläsket/baconet i bitar och stek på. Blanda sedan med smeten i en smord långpanna. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.
 

Ballonger

Lillan är fortfarande krasslig och hon har övergått till skrikochgråt-stadiet. Suck. Fantastiskt. MEN...hon är feberfri idag, så det finns hopp om liv!

För att få henne lite glad bestämde jag att vi skulle göra lite fint inför storebrors hemkomst, så vi har blåst upp några ballonger som hon roar sig med. Hoppas ingen av dem smäller bara! Men det är något magiskt med ballonger, tror alla blir glada av sådana..stora som små!
 
Tänk om hon var så här glad hela dagen, då hade vabbandet varit en fröjd idag!
 
 

Hipp, hipp!

Idag hurrar vi här hemma för vår bästa T som fyller 7 år! Vi är så glada och stolta över den här underbara killen och varje dag sen han föddes har varit en fantastisk resa! Dessutom är han en fin storebror som älskar sin lillasyster mer än något annat här i världen.
 
Hurra och grattis älskade son!

Här var han endast 1 månad gammal
 
 
 

Dags för internetshopping!

Som jag skrivit om tidigare så gillar jag nätshopping. Smidigt kunna sitta hemma och leta det man vill ha än att springa ihjäl sig på stan och ändå inte hitta något. Eftersom vi vill göra om lillans rum helt och hållet har jag letat barnmöbler på nätet. Hittade sidan Litenleker.se och där finns en hel del fint till bra priser! De har inte bara möbler och spjälsängar, de har även leksaker, väskor, kläder, hårborstar osv.

De har även sånt jag inte trodde fanns! Sonen har länge pratat om att han önskar sig en flygplanssäng och det kan man köpa hos dem! Wow! Så cool!

 
Till lillan vill jag shoppa loss bland gosedjuren från Jellycat, supersöta!
 
 
 
Lillan ska få en fondvägg i sitt rum och vi har redan köpt tapeterna. En charmig tapet med ugglor på. Så jag funderar på att slå till på en härlig lampa med ugglor på, så söt!
 
 
Brukar du shoppa inredning på internet?
 
 Alla bilder lånade från litenleker.se

Ta aldrig ut något i förskott!

Efter en relativt sömnlös natt vaknade lillan med 39,2 i feber. Men vid lunchtid var febern så gott som borta trots att medicinen borde ha gått ur kroppen. Jag vågade mig på ett litet jubel! Men ack, det skulle jag inte ha gjort. PANG sa det så låg hon med 40,2 i feber igen.
 
Suck! Dubbelsuck!
 
[40]

Å Skafferiet

Har ni upptäckt Åhléns mat- och presentkoncept som de lanserade i höstas? Å Skafferiet heter det och består av noga utvalda produkter som säljs i fina förpackningar. Utbudet består av godis, choklad, kaffe, te och bakprodukter.
 
Jag upptäckte dessa produkter bara för några veckor sedan och blev verkligen förtjust! Har redan hunnit köpa några godisförpackningar som ska få bli presenter. Nästa gång ska jag köpa något till mig själv!
 
 
 

Tvångsmedicinering

Nu har lillan haft omkring 39 graders feber i två dygn. Ingen höjdare på något sätt. Hoppas, hoppas, hoppas att hon blir feberfri under morgondagen så att vi kan börja få en normal vardag här hemma snart.
 
Inte får vi i henne medicin utan att bråka heller. Hon börjar vråla bara hon ser sprutan med alvedon eller om jag försöker ge henne en supp. Har försökt lura i henne medicinen genom att blanda den med bla blåbärssylt. Funkar inte så bra. Är inte någon höjdare att behöva tvinga i henne febernedsättande...
 
 
 
 
 

Chocolate chip cookies - favorit i repris

I helgen bakade jag de fantastiskt goda chocolate chip cookies! Tycker de gör sig bra på kalas med färgranna M&Ms!
 
Du behöver
ca 24 st
 
170 g rumstempererat smör
1 3/4 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
knappt 5 dl vetemjöl
2 tsk maizena
1,5 tsk bakpulver
100 g hackad choklad
100 g m&m’s
 
Vispa ordentligt ihop smör, farinsocker, strösocker, ägg och vaniljpulver. Tillsätt sedan vetemjöl, maizena och bakpulver och rör om, blanda sist ner den hackade chokladen. Rulla degen till bollar och tryck ner valfri mängd M&M’s i varje boll. Ställ in bollarna i kylen i minst 2 timmar. Grädda sedan kakorna mitt i ugnen i 11-12 minuter (175).
 
OBS! Placera dem inte för tätt på plåten då de flyter ut under gräddningen!
 
 
 
Orignalreceptet hittar du här.

Feber, feber, feber...

Fyra dagar hann lillan vara frisk innan hon fick feber igen. Suck. Det var väl inte den här starten jag hade tänkt mig nu när jag börjat jobba igen. Men, är bara att gilla läget. Mars är här och våren står för dörren. Förhoppningsvis kommer det bidra till färre förkylningar och sjukdomsdagar! Jag håller tummarna!
 
 
 

Fläskfilé baconbus

Jag är svag för gratänger och här kommer en god variant som absolut är värd att testas!

Du behöver
 
500 gr fläskfilé (själv använde jag fläskytterfilé)
3 stora tomater
1 paket bacon
6-8 färska champinjoner
4 dl grädde
3 msk senap
1-2 vitlöksklyftor
kalvfond efter behag
riven ost
salt
peppar
 
Skiva tomaterna och lägg dem i botten på en smord ugnssäker form. Skär baconet i mindre bitar och stek på, låt det sedan rinna av på hushållspapper. Om du vill ha väldigt små bitar kan du steka baconskivorna hela och sedan klippa dem i mindre bitar. Skiva champinjonerna och stek dem.
 
Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor och bryn dem, glöm inte att salta och peppra. Dock kommer baconet bidra med viss sälta i maträtten, så man kan ta det lite lugnt med saltet.
 
Fördela fläskfiléskivorna samt champinjonerna över tomaterna som du lagt i formen.
 
Vispa ur stekpannan med grädden och tillsätt, senap, vitlök och kalvfond. Blanda sedan ner bacon i såsen som du sedan häller över allt i formen. Strö riven ost över det hela. Gratinera mitt i ugnen, 225 grader i 15-20 minuter. Servera med ris eller pasta.
 
 
Originalreceptet hittar du här.

Veckans matsedel

 
Onsdag - Ugnsbakad lax med pasta
Torsdag - Ärtsoppa och pannkakor
Fredag - Tacos
 
 
 

Vårtecken

Har varit och fyndat kläder på stan med sonen. Måste erkänna att jag älskar när det är halva reapriset! Ska visa mitt fynd sen! Men jag såg ett jättefint vårtecken, en liten nyckelpiga! Fast oj, vad kallt det måste vara för den lilla stackaren!
 
 



Matbloggstoppen

RSS 2.0