Gåvoshoppar

Julen känns avlägsen. Men jag vill ändå tipsa om olika gåvoshoppar redan nu. Där har du möjlighet att hjälpa någon i nöd samtidigt som du får ett fint gåvokort att ge bort. Kanonbra att ge till den som redan har allt!
 
 
UNHCR
UNICEF
Plan Sverige
Röda Korset
Stadsmissionen
Water Aid
Svenska kyrkan
Läkare utan gränser
 
 
 
 
 
 
 

Kall sås

Jag är en "sås-människa", dvs jag vill väldigt gärna ha sås till maten. Tycker att det många gånger är pricken över i vid en måltid. Men det behöver inte vara nåt avancerat, jag blandar till exempel till egna små röror till maten. Här kommer receptet på en riktigt god sås som passar bra till bland annat kyckling.
 
Du behöver
 
2 dl creme fraiche/kvarg/turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
honung
salt
 
Pressa ner vitlök i creme fraichen och tillsätt honung i valfri mängd samt salt. Rör om och låt stå en stund innan servering.
 
Vill man inte ha så stark vitlökssmak kan man nöja sig med en halv klyfta.
 
Baconlindad kyckling, ugnsbakade rotfrukter och en snabbt ihoprörd sås.
 
 

Varning för löss!

Argh!! Nu går det tydligen löss på sonens skola! Har tack och lov inte drabbats av det tidigare och jag vill helst inte göra det nu heller. Blotta tanken på dessa små hemska kryp får det att klia över hela kroppen på mig, brrr!
 
Tack och lov så fick jag hem en fin Loppi blogbag häromdagen och den innehöll bland annat Linicin. Det är en spray man kan spraya i barnens hår för att förhindra lusagrepp. Nu kommer jag varje morgon duscha sonens hår med det här medlet och förhoppningsvis klarar vi oss även den här gången. Jag känner mig genast lite lugnare!
 
 
 
 
 

Veckans matsedel

 
 
Jösses, ännu en vecka har passerat. Dags att börja planera julklappsinköpen känner jag, med den här farten så är julafton här och förbi i ett kick!
 
 
Måndag - Sambalkotletter med potatismos
Tisdag - Coca Panna (sonens eget recept)
Onsdag - Panerad fisk med potatis
Torsdag - Pannkaka och ärtsoppa
Fredag - Sushi

Överraskning!

Det är nästan så att man kan tro att sambon läste gårdagens inlägg, för när han kom hem efter jobbet hade han med sig överraskningar till hela familjen. Barnen fick duplo och lego, medan jag fick en vacker bukett med bland annat vita rosor! Han är inte den som brukar komma hem med blommor, så de få gånger det väl händer blir jag desto gladare. Det livade verkligen upp ska ni veta!
 
Idag vabbar jag för lillan, så det värmer att ha dessas vackra blommor att titta på.
 
 
 
 

Slutkörd

Det börjar vara mycket nu. Föräldramöten hit och dit, långa och stressiga arbetsdagar, hämta och lämna, jaga minutrar, läkarbesök och introduktionssamtal... Lyckades anmäla mig frivilligt till att vara klassrådsrepresentant trots att jag inte alls var sugen. Jobbet tar all min energi och jag är helt slut när jag kommer hem till dygnetruntjobbet som pågår där. 

Nu får jag iaf en stunds vila, väntar på bussen som ska ta mig till jobbet. Önskar er en fin torsdag och vet ni, snart är det helg! Hurra!


Marängtårta med vaniljkräm och hallongrädde

Testade en ny tårta till lillans 2-årskalas. Alltid spännande att prova nya recept när man ska bjuda hela släkten på kalas, man har ju inte en susning om hur slutresultatet blir. Men den här tårtan blev inte alls och sonen vill absolut att jag gör denna igen. Det kommer absolut att hända, jag tyckte den var riktigt rolig att göra! Receptet hittade jag i tidningen Allt om Kalas från 2014.
 
Man kan välja att köpa egen marängbotten eller göra egen. Jag valde att göra egna bottnar och dem gör du dagen innan tårtan ska ätas. Nästa gång jag gör den här tårtan kommer jag använda mig av mer hushållsfärg för att få ett mer färgstarkt resultat samt att jag kommer vispa grädden lite hårdare så att den inte blir för rinnig.
 
Marängbottnar
 
50 gram mörk choklad
6 äggvitor
1 tsk ättiksprit
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk maizena majsstärkelse
0,5 tsk vaniljpulver
 
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita två runda cirklar, en som är ca 23 cm i diameter och en som är ca 20-21 cm i diameter.
Smält choklad över ett vattenbad.
Medan chokladen svalnar vispar du äggvitor och ättiksprit till ett hårt skum.
Tillsätt sedan sockret lite i taget, fortsätt vispa tills du har en fast smet.
Sikta ner kakao och maizena och blanda till en jämn smet.
Rör sedan försiktigt ner den smälta chokladen.
Spritsa ut smeten på bakplåtspapperet.
Grädda sedan bottnarna mitt i ugnen tills de känns torra och knapriga. Jag gräddade mina i ca 70 minuter, sedan fick de stå kvar i ugnen ytterligare en timme på eftervärmen.
 
Fyllning
 
2-3 dl vaniljkräm/marsansås
5 dl vispgrädde
250 gram hallon
några droppar röd hushållsfärg
minimarshmallows
 
Vispa grädden. Vill du ha den mer rosa kan du tillsätta några droppar röd hushållsfärg.
Blanda i hallonen och rör om.
Bred ett lager vaniljkräm/marsansås på botten med störst diameter och sedan ett lager hallongrädde.
Lägg på den mindre botten och upprepa proceduren med vaniljkräm/marsansås och hallongrädde.
Dekorera med minimarshmallows.
 
 
 
Bottnar in the making
 

Veckans matsedel

 
 
Måndag - Moussaka
Tisdag - Korv och stuvade makaroner
Onsdag - Kasslerröra
Torsdag - Fiskpinnar och potatismos
Fredag - Kött med grönsaker och fetaost
 
 
 
 
 
 
 

Polly Puffar Sea Salt

Dagens godistips är Polly Puffar Sea Salt från Cloetta. Det är salta och krispiga majspuffar täckta med mjölkchoklad. Om du förväntar dig Polly som Polly brukar vara, med en lite segare mitt, så får du tänka om. Detta påmniner mer Kinapuffar, fast med salt.
 
Polly Puffar Sea Salt är spröda och förrädiskt goda! Först känner man inte saltsmaken, men den kommer efter en stund och jag tycker personligen att de lyckats riktigt bra med mängden salt.

Detta är en ny favorit i det gula radhuset och jag och barnen tömde påsen på ett kick! Så nu håller vi tummarna att Polly Puffar Sea Salt kommer att släppas i någon jumbo-förpackning i framtiden!
 
 
Betyg: 4,5 saltflingor av 5 möjliga
 
 
 
t

2-årskalas

Har ju glömt berätta för er om kalaset vi hade i söndags! Hela släkten kom för att fira lillan som fyllde hela 2 år i fredags. Det är alltid roligt när vi samlas och det var inget undantag den här gången. Presenter, kakor och tårtor, givet så gillade lillan det här med kalas! Själv är jag ganska nöjd över att det är ett halvår till nästa kalas. Kan behövas tid för återhämtning...

Ska lägga upp lite recept framöver på sånt jag bjöd på. Gjorde bland annat en supergod marängtårta som jag absolut kommer göra igen!
 
 

En SÅN dag...

Vissa dagar är bara lite tråkigare/jobbigare än andra av olika anledningar....


Center Mint

Har provat ännu en av Cloettas nyheter som släpps nu under veckan; Center Mint. Mmmmm! Jättegott! Fast jag tycker nog ändå att "original-Center" är snäppet godare om jag ska vara riktigt ärlig. Fast bjuder någon mig på denna tackar jag absolut inte nej! Fick i mig hela rullen på fem minuter eller nåt sånt och det är ett bra betyg!

Betyg: 3,5 tummar upp av 5 möjliga
 
 
 

Bye, bye snails!

Jag har gått runt och pratat med grannarna i mitt radhus samt radhuset bredvid oss angående de där slemmiga sniglarna som tyvärr har dykt upp. Ingen har blivit direkt förtjust i nyheterna om snigelinvasionen. Så därför har det varit lätt att få med dem på utrota-sniglar-planerna! Så till helgen ska vi alla strö ut ett medel i våra trädgårdar som tar knäcken på de flesta av sniglarna och sen får vi hoppas på en kall vinter.
 
Det här medlet är giftfritt och oskadligt för andra djur, utan det är endast sniglar som dör av detta medel. Perfekt! Ska bli intressant att se om det är så effektivt som det sägs!! Någon som testat?
 
 

Veckans matsedel

 
 
Lite sent kommer här veckans matsedel. Har varit full rulle idag med kalas för lillan, så jag har inte riktigt hunnit med allt jag velat göra idag. Nåväl, här kommer kommande veckans måltider för oss:

Måndag -  Lasagne
Tisdag - Korv stroganoff
Onsdag - Kyckling, ris och currysås
Torsdag - Pyttipanna
Fredag - Alfons carbonara

Äckligt!

Idag är det så att jag nästan bara vill skrika rakt ut! Det är så äckligt och ..ja..äckligt det som har hänt! Fast samtidigt är det ju inte hela världen, allt blir så bagatellartat när man jämför med det som händer runt om i världen. Men det här får det att krypa i hela kroppen för mig. Brrr. Vår tomt har invaderats av slemmig sniglar!!

Grannarna har tydligen haft sniglar i nån månad, hon har frågat hon vi har haft det vi med. Men icket. Inga sniglar hos oss. Men nu. Gräsmattan svämmar över av dem! Ok, jag överdriver lite. Men jag har haft ihjäl 10-12 stycken idag. Vill INTE ha sånna där kryp i trädgården! Så nu är frågan, vad gör vi och grannarna för att bli av med dem? Tips emottages tacksamt!!

Varför kan vi inte bara få ha massa fina fjärilar i vår trädgård istället??
 
 

Dagar går, blir månader och sedan år...

Idag har är det en speciell dag i det gula radhuset, familjens yngsta medlem fyller 2 år! Det har varit två fantastiska, slitsamma, mysiga, trötta år med den här lilla tjejen! Hon är vår solstråle, alltid på bra humör (iallafall så länge hon får som hon vill) och full av humor och bus! Åh, vad jag älskar den här ungen!
 
 
Klart man ska få glass när man fyller år!

Gott & Blandat Supersalt

I helgen som var frossade jag och sambon loss på Cloettas nyhet Gott & Blandat Supersalt. Det var verkligen saltlakrits, love it!! Bland annat finns det Djungelvrål och Salmiakbalkar i påsen och det är några av mina favoriter sen tidigare. Vi tömde påsen på ett kick, det gick inte art sluta äta! Gott & Blandat Supersalt lär jag köpa igen. Tur den kommer ut i butik nästa vecka (v 38)!!
 
Betyg: 5 lakritsfiskar av 5 möjliga!
 
 

Misslyckande

Då jag är hemma med sonen som är sjuk försöker jag stöka bort en del inför helgens kalas, bla en del kakor som ska bakas. Var förbi Pysselshoppen här i Umeå och köpte lite bakprylar igår. Går dock dåligt med bakandet. Testade nyss ett nytt recept och det gick helt åt skogen! Hur störigt som helst! Det är nackdelen med att köra på ett oprövat recept, man vet aldrig hur det slutar. Den här gången slutade det med att degen hamnade i soporna. Hej och hå.
 
 

"Mamma, jag kan inte andas!"

Hade en hyfsat påfrestande natt. Vid 1-tiden vaknade jag av att sonen ropade på mig, då hade han näsblod. Det var bara att kliva upp och hjälpa till att få stopp på eländet. Vid 2-tiden vaknade lillan och vid 4-tiden skrek sonen att han inte kunde andas. Gissa om man vaknar fort om man hör sitt barn skrika att de inte kan andas! Har nog aldrig varit uppe ur sängen så fort någonsin.
 
Nu kunde han ju faktiskt andas, men han var tjock i halsen och jag hörde hur det skar i halsen på honom när han hostade. Jösses. Han har även fått feber, så nu är det vab som gäller resten av veckan. Sambon åker till Uppsala imorgonbitti, så det är bara att ta hand om kidsen och gilla läget.
 
Är dock så trött så ikväll blir det till att gå i säng tidigt. Typ nu. Så god natt på er!
 
Dessa två...!

Rödvinbärskaka med marängtäcke

Det vankas 2-årskalas så jag har börjat baka så att så mycket som möjligt ska vara klart i förväg. Provade ett nytt recept och oj, så gott det blev! Tycker man inte om det syrliga från vinbären kan man byta ut dem mot hallon, blåbär eller något annat man föredrar. Anar att dessa lär göra succé på kalaset!
 
Du behöver
 
Botten
60 gr smör
5 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
2 dl mjölk
4 äggulor
2 msk kokande vatten
 
Marängtäcke
4 äggvitor
3,5 dl strösocker
ca 3 dl röda vinbär
 
Klä en långpanna med bakplåtspapper och sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser ordentligt och rör sedan ner de övriga ingredienserna så det blir en jämn smet. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
 
Vispa äggvitorna och när de börjar skumma tillsätter du försiktigt strösockret. Fortsätt vispa tills smeten blir vit och blank, rör då varsamt ner de röda vinbären så att de inte krossas.
 
Ta ut botten efter ca 15 minuter i ugnen och häll marängsmeten över den. In med allt i ugnen igen i ca 6-7 minuter. När marängen börjar få lite färg är den klar. Låt den sedan svala och skär upp i bitar i önskad storlek.
 
 
Receptet hittade jag här.

The Sugar Skull

I lördags testade jag ett nytt vin som släpptes förra veckan på Systembolaget. Måste ärligt säga att jag köpte vinet enbart för att jag tyckte att förpackningen var så läcker!
 
Jag är värdelös på att beskriva doft och smak på viner, men så här skriver Primewine Group:
 
Doft: Ungdomligt, friskt, fruktigt och aromatiskt vin med inslag av äpple, fläder, apelsinskal, citrus, tropisk frukt och en parfymerad ton.

Smak: Halvtorrt, friskt, aromatiskt och fruktigt med balanserad sötma och inslag av tropisk frukt, fläder, äpple och citrus.

Så vad tyckte jag då? Jodå, vinet gick ner. Lättsam smak, kanske på gränsen till lite väl söt. Det var smakmässigt ingen sensation, men vinet funkar absolut fint en varm sommarkväll! Men den kräsne kan nog lämna kvar det här vinet på hyllan.

Betyg: 3 döskallar av 5 möjliga (förpackningen drog upp betyget en aning)

 

 

 


Veckans matsedel

 
 
Då är den grå vardagen tillbaka och det är dags att börja planera lite för att få livspusslet att gå ihop. Så nu drar veckans matsedel igång igen. Det blir inga avancerade grejer den kommande veckan då sambon reser bort och jag blir ensam med barnen i några dagar.
 
Måndag - Makaronipudding
Tisdag - Lax med potatismos
Onsdag - Gulaschsoppa till de vuxna, ärtsoppa tillbarnen
Torsdag - Köttbullar och makaroner
Fredag - Ugnspannkaka
 
 
 
 

Godistips!

Har du inte köpt helgens godis än?
Kan tipsa om en nyhet som bara måste vara god!!
Check it out, finns på Hemmakväll!
 
 

En bättre värld

Jag tror inte att någon har missat bilden på den 3-åriga pojken som cirkulerar just nu i sociala medier. Själv började jag gråta på jobbet så jag fick gå och stänga in mig på toaletten en stund. Grät både för den döde pojkens skull och för alla andra barn som har det tufft. Inget barn ska behöva växa upp i krig och misär för att sedan drunkna på vägen mot det som kan bli friheten...
 
Vill bara påminna att vi inte får bli passiva. Alla kan vi göra något för att hjälpa. Kolla vad som händer där du bor, kanske pågår det någon klädinsamling till behövande? Passa på att rensa ut kläder som dina barn inte kan ha längre och ge till någon som verkligen behöver kläderna istället för att kasta dem. Skippa fredagsmyset och skänk en liten slant till en organisation som kan hjälpa behövande på plats... Du kanske tror att din 50-lapp inte kan göra skillnad, men många bäckar små!
 
Vi får aldrig sluta försöka, vi måste hoppas på en bättre framtid!
 
 

Nyheter från Cloetta

Idag fick jag hem de senaste nyheterna från Cloetta. De kommer finnas i butik efter vecka 38, men jag har turen att få testa dessa innan de lanseras. Snacka om lyxigt!

De produkter jag ska få prova är:

Polly Puffar Sea Salt - krispiga, salta majspuffar som är täckta med mjölkchoklad
 
Gott & Blandat Supersalt - innehåller bla Djungelfrål och Salmiakbalkar
 
Crispy Bite - chokladbar med fullkornsrån, yoghurt och torkade bär
 
Nutisal Dry Roasted Peanuts - torrostade jumbojordnöttter i olika smaker
 
Center Mint - mjölkchokladbitar med smak av mint och mörk choklad
 
Läkerol YUP Cola Sour - sockerfri, mjuk pastill med smak av cola
 
Jag kommer att återkomma mer om dessa! Längtar redan till lördag!
 
Stort tack till Cloetta som låter mig vara med och testa dessa nyheter!
 
 
 
 
 

Utelunch

Samma dag som jag åkte till Stockholm tog jag och mina kollegor lunch ute vid Umeälven. Lite blåsigt kanske, men väldigt trevligt och avslappnat. Det har sina fördelar att jobba mitt i stan!
 
 



Matbloggstoppen

RSS 2.0