September - Internationella Alzheimersmånaden

Det pratas mycket om ALS och cancer just nu och det är bra att olika sjukdomar uppmärksammas så att folk får upp ögonen för dem och kan skänka pengar till forskning. Men det finns en sjukdom som jag tycker att det pratas väldigt lite om trots att den är väldigt vanlig, Alzheimers.
 
Det finns olika sorters demenssjukdomar och där är Alzheimers den vanligaste. Idag har ca 180 000 personer i Sverige en demenssjukdom av något slag och ca 70% av dessa har just Alzheimers. Vid sjukdomen bryts hjärnans funktion ner och i början kanske man inte minns var man lagt husnycklarna, sedan försämras man gradvis och man behöver mer och mer hjälp för att klara sig. Sjukdomen har en dödlig utgång.
 
Personligen anser jag att detta är en hemsk sjukdom som inte bara drabbar den sjuke, utan även alla nära och kära. Att se en person man älskar förändras och försvinna framför ens ögon är fruktansvärt.
 
Detta är en sjukdom som ökar, varje år insjuknar ca 25 000 personer bara i Sverige. Det är inte bara äldre som drabbas, även om det är vanligast. Även personer i 40-årsåldern kan drabbas och ju yngre man är desto snabbare brukar sjukdomsförloppet gå. Än så länge finns inga botemedel men ändå går endast 10 % av alla samlade forskningsmedel till forskning kring dessa sjukdomar. Så alla bidrag behövs så att denna sjukdom kan utrotas/botas.
 
Om man vill kan man skänka en slant till Alzheimerfonden som samlar in och delar ut pengar till forskningen kring Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar. De ger också stöd till projekt som kan göra det lättare för drabbade och anhöriga att leva med sjukdomen medan forskningen efter ett botemedel pågår. Vill du ge en gåva kan du klicka här.
 
Mer info:
Om Alzheimers
Alzheimersföreningen
Demensförbundet
Bort med skammen
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Life of Johanna

Vi hade pratat om hus innan med, men nu blev det lite mer bråttom :) hus är det bästa med små barn :)

2014-09-22 @ 16:42:27
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: Znogge

Kan bara hålla med. När en nära anhörig eller släkting drabbas så inser man vilken hemsk sjukdom det är.

2014-09-22 @ 18:10:54
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Karin

Det är verkligen en hemsk sjukdom. Hoppas innerligt att forskningen går framåt och botemedel hittas. Gäller en del andra hemska sjukdomar också.

2014-09-23 @ 23:19:46
URL: http://liamojag.blogg.se
Postat av: anna

fy, det är verkligen en jätte hemsk sjukdom. typ hela min släkt (de gamla) har drabbats av detta. Tänker även på en annan sjukdom MS, som en av mina nära vänner har, det är fruktansvärt jobbigt att se henne så sjuk :( kram

2014-09-25 @ 08:34:15
URL: http://heltenklaanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Matbloggstoppen


Follow on Bloglovin

RSS 2.0